Wanted posters issued for Escape from Alcatraz jailbirds on 60th anniversary
Foto: United States Marshals Service / Ferrari / Profimedia

Trojica kriminalaca davne 1962. godine uspela su da pobegnu iz najstrožeg zatvora na svetu - Alkatraza. Od tada, niko nikada više o njima nije čuo ni reč, a u javnosti su se razvile dve teorije o epilogu njihovog bega - jedna je da su stradali tokom pokušaja da preplivaju zaliv San Franciska, a druga da im ni dan danas dlaka sa glave ne fali. Zbog toga je američka policija objavila njihove foto robote koji bi trebalo da oslikavaju njihov izgled sada.

Pre 60 godina Frenk Moris, Džon Anglin i njegov brat Klarens uspeli su kroz tunel da pobegnu iz zloglasnog zatvora u zalivu San Francisko. Nakon toga su se „ukrcali“ na splav koji su napravili od svojih kabanica.

Pročitajte još:

Da bi sakrili bekstvo, trojica muškaraca su napravili lažne glave od gipsa, imale su boju mesa i pravu ljudsku kosu. Do bekstva su ih čuvali u šupljem prostoru iznad bloka ćelija, piše Skaj Njuz.

Kuhinjskim priborom, starim alatom i drugim predmetima kopali su zatvorsku ventilaciju. Završili su na krovu zgrade i ukrcali se na čamac.

Nekoliko sati kasnije, zvaničnici su primetili da su nestali i započeta je intenzivna potraga.

Sva trojica su osuđena zbog pljačke banke, provala i raznih drugih zločina.

Foto: United States Marshals Service / Ferrari / Profimedia

Slučaj, koji je inspirisao film Bekstvo iz Alkatraza snimljen 1979. godine, naterao je mnoge da se zapitaju šta se dogodilo Morisu i braći Anglin.

Foto: United States Marshals Service / Ferrari / Profimedia

Neki veruju da su se sva trojica udavila tokom bekstva, dok neki dokazi sugerišu da su došli do obale svojim čamcem.

Foto: United States Marshals Service / Ferrari / Profimedia

Oni koji veruju da nisu živi to objašnjavaju činjenicom da je dva dana nakon bekstva pronađen paket pisama koji je pripadao jednom od begunaca zapečaćen gumom.

Kasnije su u zalivu pronađeni komadi drveta koji liče na vesla i komadi gumene unutrašnje cevi.

Domaći prsluk za spasavanje takođe je otkriven na plaži u blizini, ali drugi predmeti nisu pronađeni.

Alkatraz
Foto: EPA/ANDREW GOMBERT

Kasnije je 2011. godine Majk Dajk iz američkih maršala rekao je da postoje dokazi da je splav možda pronađen u blizini Alkatraza na ostrvu Anđeo dan nakon bekstva, a da je nakon toga iz obližnjeg mesta ukraden automobil.

FBI je zvanično zatvorio slučaj 31. decembra 1979.  godine.  Tokom 17 godina koliko je FBI radio na slučaju, nije se pojavio dokaz koji bi ukazivao na to da su muškarci još uvek živi.

Ipak, američka služba maršala i dalje traga za njima.

„Bez obzira na vreme, nastavićemo da ih tražimo i privodimo pravdi“, rekao je jedan od Maršala.

Inače, ovaj zatvor koji se nalazio na pustom ostrvu, u kojem su kaznu izdržavali kriminalci donovi poput Al Kaponea i Roberta Strauda zatvoren je 1963. nakon što je funkcionisao više od tri decenije. Sam naziv Alkatraz je nastao od imena morskih ptica, stanovnika ostrva.

Foto: Printscreen Envato/video

Smatralo se i da je Alkatraz uklet, jer se na njegovom mestu predhodno nalazilo indijansko groblje. Nakon izlaska iz zatvora, mnogi zatvorenici bi poludeli, a neki od njih su tvrdili su da su tokom boravka u Alkatrazu viđali čudne stvari. Čak 42 ćelije u ovom zatvoru bile su označene kao uklete.

BONUS VIDEO: Alkatraz – turistički dragulj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar