Foto: Epa, Arhiva

Priče o bekstvima poznatih srpskih robijaša iz zatvora širom Evrope prepričavaju se i postali su svojevrsni urbani mitovi. Teško je sasvim razaznati legendu od istine, ali od kad je zatvora ima i pokušaja robijaša da se dokopaju slobode. Ovo su samo neki od najčešće pominjanih primera spektakularnih bekstava.

Sva Arkanova bekstva 

Željko Ražnatović Arkan, Foto: EPA/STRINGER

Željko Ražnatović Arkan takođe je bio akter nekoliko akcija bežanja iz evropskih zatvora. Početkom daleke 1975. u Briselu je osuđen na 10 godina zatvora zbog oružane pljačke, a u Amsterdamu na pet. Prvo bekstvo koje je upamćeno dogodilo se 1981. kada je prilikom pljačke jedne bižuterijske radnje u Nemačkoj ranjen. Bio je smešten u zatvorsku bolnicu iz koje je izašao kada mu je dostavljena lažna francuska lična karta. Drugo bekstvo, dogodilo se nekoliko godina kasnije kada je pobegao iz dobro čuvanog švajcarskog zatvora, tako što se uz pomoć čuvenih „lopovskih merdevina“ popeo do vrha zatvorskog zida visokog četiri metra i uspeo da  pobegne uprkos bodljikavoj žici. Da bi u tome uspeo obukao je desetak džempera koji su ublažili ubod bodljikave žice. Legenda kaže da se u Beogradu pojavio sav izgreban.

Giškin beg sa Sardinije

Đorđe Božović Giška, Foto: Facebook/Puls asfalta

Među poznatim beguncima je Đorđe Božović Giška, koji je 1974. uspeo da pobegne iz strogo čuvanog zatvora u Švajcarskoj, nakon što je uhapšen u Ženevi. On je  uz pomoć drvene replike pištolja razoružao stražare i uspeo da pobegne sa još jednim Italijanom. Takođe, Giška je kasnije iz jednog zatvora na Sardiniji, u kome je izdržavao kaznu zatvora od 7,5 godina, uspeo da pobegne kroz ventilacioni otvor, preskoči zid i dokopa se jednog broda kojim je pobegao sa ostrva.

Šijan za beg pitao roditelje

Zoran Šijan, Foto: Printscreen/YouTube/marix 10

Jedan od aktera bekstva iz evropskog zatvora bio je i Zoran Šijan, a kako je sve to izgledalo ispričale su njegova majka i sestra pre nekoliko godina u jednoj emisiji. Naime,  Zoran je znao da će biti izručen Nemačkoj i zatražio je tad od oca i majke blagoslov da pobegne. Roditelji su se složili i on je krenuo u realizaciju plana. Razmišljajući kako da pobegne, u dvorištu je uočio kućicu u kojoj su bile daske sa kojima su neki zatvorenici radili. Procenjivao je da li će daske biti dovoljne da dostignu zid. To je bila čista sreća. Da bi došao do kućice morao je da savlada vrata, a da bi to uradio morao je da se sprijatelji sa jednim zatvorskim čuvarom, sa kojim je svakog dana igrao tenis. Pošto mu je drug u tetrapaku soka dostavio manji šrafciger, Šijan je svakog dana odvrtao po jedan šraf na vratima. Posle 14 dana odvrnuo je zadnji šraf uz pomoć dva drugara iz Bosne nogom razvalio vrata izašao u dvorište. Potom je došao do kuće i uzeo daske, uz pomoć kojih je uspeo da pređe preko strujne žice i spusti se niz banderu. Njih trojica su bežali dok nisu ispred jedne kućice otkrili kola u koja su seli i pobegli.

Filmska akcija braće Šaranović

Sloboda Šaranović

Slobodan i Branislav Šaranović početkom osamdesetih godina prošlog veka živeli su u Dizeldorfu, tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj u kojoj se nisu preterano eksponirali. Branislav, koji je tad zvanično živeo u Londonu, zbog nekog reketiranja osuđen je bio na zatvorsku kaznu u Dizeldorfu.

Branislav Šaranović, Foto: Privatna arhiva

Samo bekstvo da danas nije sasvim jasno, a zbog pojedinih gotovo mitskih detalja, čitava pričala je poprimila romantičarske obrise. Nagađa se da je bekstvo detaljno planirano i da je postojala silna logistika uključena u ovu operaciju, a u kojoj je korišćen eksploziv sa kojim je raznet zid kojim je zatvor bio opasan. Upravo kroz tu rupu u zidu je pobeglo 150 zatvorenika, a među njima bio je i Branislav Šaranović.

Priča kaže da među beguncima osim Šaranovića bio i jedan od bosova kalabrijske mafije, poznate pod nazivom „Ndrangeta“. Akcija je usledila posle mise u zatvorskoj crkvi, kada je deo robijaša krenuo u šetnju. U tom trenutku prolomila se stravična eksplozija koja je stvorila otvor na zidu, kroz koji su zatvorenici posle prvobitnog šoka krenuli da beže. Navodno je nemački list „Špigl“, naveo da je Šaranović bio prvi od trojice zatvorenika koji su pobegli. Šaranovića i još dvojicu osuđenika napolju je čekao tamnoplavi „alfa romeo“, dok su još dvojica pobegla uz reku Vuper, ali su ubrzo uhapšena. Akcija je izvedena tako da niko od zatvorenika u dvorištu nije povređen.

Bekstvo Srbina sa nemačkim pasošem iz nemačkog zatvora

Daniel Vojnović, Foto: Privatna arhiva

U istoriji bežanja Srba iz stranih zatvora značajno mesto zauzima i nemački državljanin srpskog porekla Daniel Vojnović koji je 2019. pobegao iz zatvora u Nemačkoj. Vojnović je završio u zatvoru kad je 2014. godine ranio izbacivača iz bordela u Port Vestfaliku u Nemačkoj, zbog čega je osuđen na tri godine i sedam meseci zatvora. Vojnović je tokom suđenja okarakterisan kao opasan i neuračunljiv, ali je utvrđeno da ujedno ima i poremećen odnos prema ženama, što dokazuje činjenica da je čak i terapeut sa kojim je radio morao biti muškarac.

Na dan bekstva, 20. marta 2019. kako su pisali mediji, zatvorski čuvari odveli su Vojnovića u posetu porodici u Bald Zalcflutenu, pošto se nalazio u procesu resocijalizacije. Nije se radilo o njegovoj prvoj poseti. Kada mu je čuvar skinuo lisice, on je iskoristio njegovu nepažnju, uleteo u sobu, zaključao se i kroz prozor kupatila pobegao iz kuće do automobila i odvezao se u nepoznatom pravcu. On je uhapšen posle pet meseci u selu Sirig kod Temerina i to zbog krađe automobila u Novom Sadu i serije krivičnih prijava zbog tuče i napada na policajce u Staroj Pazovi.

Bohum: Tuširanje pa beg

Aleksandar Erceg, Foto: Privatna arhiva

Danijel Vojnović nije jedini Srbin, koji je pobegao iz nemačkog zatvora. Drugi je bio Aleksandar Erceg za kojim traga nemačka policija od avgusta 2019. godine kada je nestao bez traga iz zatvora u Bohumu.

Nagađa se da je Erceg pobegao tako što je iskoristio priliku da preskoči zid iz kontrolne sobe koja je tada renovirana zbog uklanjanja azbesta. Erceg se nalazio u zatvorskoj teretani, a pod izgovorom da ide da se istušira otišao je na galeriju, provukao se kroz jedan svetlarnik odakle je izašao na krov i skočio preko ograde. Tokom istrage mediji su pisali da je pronađena šipka uz pomoć koje se popeo na zid zatvora, a koju je sakrio u kontejner sa sportskom opremom, a pronađeno je i ćebe sa kojim je obezbedio vrh zatvorskog zida, da bi zatim skočio sa druge strane zida visokog pet metara, posle čega je netragom nestao.

Bratstvo i jedinstvo

Srbin Ivan D. (32) i Hrvat Mario S. (38) u društvu Albanca sa Kosova i jednog Rumuna, pobegli su iz zatvora Hirtenberg u blizini Beča kroz rupu na zidu koju su mesecima probijali.

Plan za bekstvo počeli su da realizuju kada su u toaletu perionice nedeljama krišom skidali montažnu tavanicu, probušili pregradni zid, a zatim se preko tavana provlačili do spoljašnjeg zida. Zanimljivo je da je bekstvo ove grupe zatvorenika primćeno zahvaljujući prolaznicima koji su o tome dojavili čuvarima da postoji rupa kroz koji su pojedinci izašli. Najveću sreću u bekstvu imali su Ivan i Mario, dok je ostatak ekipe uhvaćen posle samo 20 minuta.

Beg iz austrijskog zatvora u kamionu za smeće

Jedan Srbin čije se ime ne navodi, 2018. godine je uspeo da pobegne iz zatvora u austrijskom gradu Klagenfurt. On je bio zaposlen u zatvorskoj kuhinji, svakodnevno je u kesama iznosio smeće, a tog dana odlučio je da i sam uskoči u kamion. Pretpostavlja se da se dobro sakrio tako što je navukao kesu na glavu, jer je vozač kamiona pre polaska proverio vozilo. Utvrđeno je da je kamion napustio zatvorski krug u 10 i 20 časova i da se nakon toga uputio ka gradskoj deponiji. Nestanak tridesetpetogodišnjaka je primećen tek dva sata kasnije, a sumnja se da se on zaputio ka Beču gde mu žive rođaci.

Skočio sa devet metara

Državljanin Srbije uspeo je 2018. da pobegne iz bolnice okrugu Šerding gde se nalazio u pritvoru zbog prevare i trebalo je da robija do decembra 2019. Boravak je skratio tako što je isprovocirao tuču sa zatvorskim cimerima koji su ga pretukli, ali postoji priča i da je sam sebe povredio zbog čega je završio u bolnici, gde ga je posetila porodica, za koju se sumnja da mu je dostavila mobilni telefon, uz pomoć koga je razradio plan bekstva. Naime on je iznenada počeo da povraća zbog čega je čuvar otvorio prozor da bi se provetrio, što je on iskoristio da skoči kroz prozor sa visine od čak devet metara gde ga je čekao sin u vozilu.

Ariverdeči Italia

Iz italijanskog zatvora u gradu Forizone u novembru 2019. pobegao je Srbin Rade Nikolić. On je bekstvo izveo tako što je od zatvorske uprave zatražio posetu porodici, a svoju molbu potkrepio je tvrdnjom da mu je sin bolestan. Iz Uprave zatvora izašli su mu u susret i u pratnji sedam zatvorskih stražara on je otišao u romski kamp u Napulju gde je živeo sa porodicom. Mediji su pisali da mu je tokom posete sinu, navodno pozlilo. Gužvu koja je iznenada nastala, Nikolić je iskoristio i zatražio da ode do kupatila da se sabere, a onda zbrisao kroz prozor kupatila.

Kada se shvatilo da je Nikolić pobegao alarmirana je policija koja je krenula u potragu za beguncem. Usledile su blokade, pretraga terena, ali njemu se izgubio svaki trag.

Konačno, 11. januara 2020. Nikoliću su lisice na ruke stavljene u vili u Pocuoli zahvaljujući istrazi u kojoj je učestvovalo desetak agenata Centralne istražne jedinice kazneno-popravne policije uz saradnju napuljske policije. Nikolić će zbog niza krivičnih dela među kojima su teške krađe i pokušaj ubistva, morati da provede još 18 godina u zatvoru.

Slovenija: Pobegao pa telefonirao upravniku

Dvojica Srba, Damjan Mitrović i Dragan Milosavljević uspeli su da 2018. pobegnu iz slovenačkog zatvora posle tri meseca planiranja. Bekstvo su izveli tako što su uspeli da nabave manji bonsek sa kojim su isekli metalne šipke na prozorima. Od zatvorske posteljine napravili su uže uz pomoć kog su se spustili kroz prozor i stali na vrh stražareve kućice. Odatle su opet uz pomoć posteljine sišli na ulicu. Njih dvojica su bežali kroz kanale, da bi zavarali trag , a zatim su se posle nekoliko kilometra razdvojili. Mitrović je uspeo da sa taksijem dođe do Trsta odakle je pozvao upravnika zatvora iz koga je pobegao i kome je objasnio kako je pobegao da ne bi okrivili stražare.

Pink panter pobegao iz zatvora u Švajcarskoj

Foto: Printscreen/YouTube/Online TV Kriminalis

Još jedno spektakularno bekstvo iz Švajcarskog zatvora dogodilo se 2013. dok se u tom zatvoru na izdržavanju zatvorske kazne nalazila mešovita grupa Pink Pantera, koji su za samo pet minuta pobegli. Bekstvo se dogodilo u zatvoru Bua Merme u predgrađu Lozane, kada je grupa od 30 zatvorenika bila u dvorištu. Iznenada, trojica maskiranih muškaraca popela se na zid ograde i u dvorište ubacila torbu sa oružjem i drugim predmetima. Zatim su se merdevinama koje su im doturili njih trojica  – Srbin, Bosanac i Albanac sa Kosova popeli na zid i sa dva vozila pobegli. Policija je ovu akciju okarakterisala kao dobro organizovanu.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar