High tensions over newly elected mayors in northern Kosovo

Radoš Petrović i Dušan Obrenović osuđeni su u Prištini na šest meseci zatvora za učestvovanje u masi koja vrši krivična dela ili huliganizam, tokom nereda u Zvečanu u maju prošle godine, kada je došlo do sukoba okupljenih Srba i vojnika Kfora.

Petrović i Obrenović su priznali krivicu, te im je, sporazumno sa tužiocem, određena kazna od šest meseci zatvora, koje je Obrenović već odležao, a Petroviću je sud odredio da plati šest hiljada evra, pošto je u zatvoru proveo 26 dana, piše RTS.

„Sklopili smo sporazum o priznanju kirvice 19. januara ove godine i na osnovu toga je podignuta optužnica. Optužnica je došla u sud uz sporazum o priznanju krivice koji je sud usvojio. Što se Radoša Petrovića tiče, to je šest meseci koji su preinačeni u novčanu kaznu, a što se tiče Dušana Obrenovića on je već odležao kaznu“, rekao je advokat Asdren Hodža, branilac Radoša Petrovića.

Petrović i Obrenović uhapšeni su 29. maja, prethodno izvučeni iz grupe Srba okupljenih na protestu ispred zgrade opštine u Zvečanu, u koju su nekoliko dana ranije na silu upali predsednik opštine albanske nacionalnosti i pripadnici policije.

Kfor je potom preuzeo obezbeđivanje zgrade opštine, dok su okupljeni Srbi zahtevali da po njima nepriznati predsednik opštine i policija napuste taj objekat.

U istražnom postupku bili su osumnjičeni za četiri krivična dela: za napad na ustavni poredak, napad na međunarodno osoblje pod međunarodnom zaštitom, radi se o Kforu, napad na službena lica i kao četvrto delo učestvovanje u masi koja vrši krivična dela ili huliganizam.

„Uspeli smo u toku istražnog postupka da se odbace tri teža krivinča dela u oovm postupku i ostalo je samo ono, što i jeste tako, da su oni bili na protestu i da je taj protest eskalirao i da je iz tog protesta proizašlo izvršenje krivičnog dela ili huliganizam, napad na vojnike Kfora. Tako da smo bili složni da sklopimo sporazum o priznanju krivice za to delo”, objasnio je Hodža.

U sukobu okupljenih Srba i vojnika Kfora povređeno je više od sto njih zajedno.

Bonus video: Pojačane policijske snage u Zvečanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar