ilustracija Foto: Dragan Mujan/Nova.rs; shutterstock

Stanimir B. (74) bacio je 31. decembra 2020. godine petardu sa terase svog stana zbog čega je osuđen da plati kaznu od 30.000 dinara. Ipak, pošto je bio slabijeg materijalnog stanja i nije platio kaznu, ona mu je zamenjena zatvorskom i otišao je u zatvor. Tamo je ubijen 4. februara ove godine, a portal Nova.rs otkriva detalje presude protiv starca koji je stravično zlostavljan u zatvoru, zbog čega je preminuo.

Sve je počelo kada je Stanimir sa terase stana u kome je živeo u jednom beogradskom prigradskom naselju bacio petardu oko 13 časova, 31. decembra 2020. godine. I možda bi sve prošlo drugačije da petarda nije pala pored ljudi koji su šetali bebu i preplašila ih. O svemu je obaveštena policija koja je utvrdila o čemu se radi i ko je bacio petardu.

Pročitajte još:

Stanimir se u početku branio da je petardu bacio njegov unuk, ali je kasnije ipak priznao krivicu za prekršaj iz oblasti javnog reda i mira. Prvo je kažnjen sa 10.000 dinara, ali se MUP žalio na presudu i na novom suđenju Stanimiru je određena globa od 30.000 dinara. Na kraju je Stanimir završio u zatvoru i to u Padinskoj Skeli, zajedno sa drugim prekršajcima, jer nije platio kaznu. Sve je bilo po zakonu, njegova krivica nije sporna, na kraju je i sam priznao da je bacio petardu koja je uplašila bebu.

Foto:Privatna arhiva

Ipak, penzioner Stanimir umro je 4. februara ove godine, tokom izdržavanja kazne od 30 dana zatvora u zatvorskoj ćeliji.

Obdukcijom je ustanovljeno da je preminuo od posledica unutrašnjih povreda i krvarenja. Stanimira su, kako se sumnja, danima tukla trojica drugih zatvorenika Srećko S. (20), Saša S. (21) i Dalibor P. (21), mladića u punoj snazi koji su takođe služili kazne za prekršaje. Osim što su ga tukli, oni su penzionera silovali drškom od metle i tako mu naneli smrtonosne povrede.

Foto: Zoran Lončarević

Mladi osuđenici su bili puni snage, a zatvorski čuvari i uprava nisu reagovali i na kraju je Stanimir umro. Protiv sedam službenika Uprave za izvršenje krivičnih sankcija pokrenut je disciplinski postupak, upravnik zatvora u Padinskoj Skeli je premešten na niže radno mesto i sada je zamenik upravnika.

Osumnjičeni za ubistvo su pohapšeni i određen im je pritvor.

Foto:Privatna arhiva

Iako je penzioner umro 4. februara, a obdukcija nepobitno potvrdila 8. marta da je on ubijen, niko od nadležnih, ni Više javno tužilaštvo niti Uprava za izvršenje krivičnih sankcija nisu se oglašavali tim povodom sve dok vest nije dospela u medije.

BONUS VIDEO: Hapšenje zbog ubistva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare