Foto: Shutterstock/zrad/EPA/SASA STANKOVIC/STR

Apelacioni sud u Beogradu objavio je danas presudu donetu pre skoro deset meseci po kojoj su okrivljeni za ubistvo Slavka Ćuruvije - Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romića i oslobođeni krivice. Članovi sudskog veća koji su doneli ovu skandaloznu presudu su Nada Hadži Perić, predsednica, Vesna Petrović, sudija izvestilac, i članovi sudije Dragan Ćesarević, Marko Jocić i Dušanka Đorđević.

Kako je ranije saopšteno, sud je, usvajanjem žalbi odbrane i delimičnim usvajanjem žalbe Tužilaštva, preinačio prvostepenu presudu i okrivljenog Markovića oslobodilo od optužbe da je izvršio krivično delo teško ubistvo u podstrekavanju, a okrivljene Milana Radonjića, Miroslava Kuraka i Ratka Romića da su, kao saizvršioci, izvršili krivično delo teško ubistvo.

Ratko Romić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Iz Fondacije „Slavko Ćuruvija“ saopštili su da, uprkos tome što i domaća i međunarodna javnost gotovo četvrt veka zahtevaju da se ovaj zločin rasvetli, petočlano sudsko veće Apelacionog suda je pokazalo da su im od dokaza i zakona važnija zaštita predstavnika države ogrezlim u zločinima i zaštita tajne službe koja je toliko puta pokazala da joj ljudski život ništa ne znači.

Pročitajte još:

„Članovi apelacionog sudskog veća koji su doneli presudu koja će zauvek ostati na savesti pravosuđa i srpskog društva su Nada Hadži Perić, Vesna Petrović, Dragan Ćesarević, Marko Jocić i Dušanka Đorđević“, saopštili su iz Fondancije.

Iz Fondacije „Slavko Ćuruvija“ ranije su detaljno pisali o članovima sudskog veća koje je odlučivalo o predmetu.

„Predsednica sudskog veća je Nada Hadži Perić, sudija koja već 13 godina sudija Apelacionog suda u Beogradu. Od decembra 2021. godine je zamenica predsednika i sudija Krivičnog odeljenja, te sudija Odeljenja za ratne zločine. Sudila je u velikim slučajevima, a jedna od poslednjih presuda je u slučaju Darka Šarića, za šverc šest tona kokaina. U ponovljenom postupku pred Apelacionim sudom, Šariću je smanjena kazna zatvora sa 15 na 14 godina i tako je, kao šef narko-klana, dobio manju kaznu od svog saradnika Gorana Sokovića koji mu je, prema optužnici, bio podređen. Sokoviću, koji se sve vreme nalazi u bekstvu, sudije apelacije izrekle su kaznu od 15 godina zatvora“, navodilo se na sajtu Fondacije.

Specijalni sud Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Sudija Vesna Petrović, koja je takođe učestvovala u donošenju oslobađajuće presude, bila je članica apelacionog veća koje je ranije ukinulo prvostepenu presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije i vratilo predmet u Specijalni sud na ponovno suđenje, pre svega jer je presudom “prekoračena” optužnica i uvedeno, u odnosu na optužnicu, potpuno novo NN lice, kao neposredni izvršilac.

U veću koje je ukinulo prvostepenu presudu

Sudija Dragan Ćesarović, takođe član veća koje je donelo presudu, radi 13 godina u Apelacionom sudu, a kao i sudija Vesna Petrović, bio je član veća koje je ukinulo prvostepenu presudu za ubistvo Ćuruvije.

„Takođe je bio u većima koja su potvrdila oslobađajuće presude Miloradu Ulemeku Legiji i pripadnicima nekadašnje Jedinice za specijalne operacije (JSO) za oružanu pobunu i nekadašnjem šefu kabineta Ivice Dačića – Branku Lazareviću, koji je bio optužen da je kriminalcima dostavljao podatke iz istrage“, navodi se na sajtu Fondacije „Slavko Ćuruvija“.

Pročitajte još:

Sudija Marko Jocić, još jedan član, pripada mlađem kadru Apelacionog suda. Od januara 2021. godine sudi u Krivičnom odeljenju i Posebnom odeljenju za organizovani kriminal.  Bio je član sudskog veća Apelacionog suda koje je prošle godine ukinulo presudu Darku Šariću za pranje para, navode iz Fondacije.

darko

Ističu i da je 2022. učestvovao u izbornom procesu za direktora Agencije za sprečavanje korupcije, koji su pojedine nevladine organizacije ocenile nezakonitim jer su u komisiji bili javni funkcioneri koji su predmet kontrole Agencije.

Poslednji član veća, Dušanka Đorđević nešto kraće se nalazi u Apelacionom sudu u odnosu na svoje kolege.

Đorđevićeva je bila članica sudskog veća, sudija izvestilac, u slučaju za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Ovo sudsko veće ukinulo je presudu protiv Dragoljuba Simonovića i još dvojice 2021. godine i vratilo sliučaj na ponovno suđenje u Drugi osnovni sud, navodi se na sajtu Fondacije „Slavko Ćuruvija“.

VIDEO: Nema pravde ni posle osam godina: Zašto je ukinuta presuda za ubistvo pevačice Jelene Marjanović?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare