Foto: Printscreen

Petorica Srba uhapšeni su u Norveškoj nakon što su pokušali da iznesu iz te zemlje blizu milion evra - kamionom. Sumnja se da je ova grupa povezana sa kavačkim klanom u Srbiji i Crnoj Gori, odnosno Radojem Zvicerom i Veljkom Belivukom kao i da ovaj novac pripada upravo ovom klanu i da je stečen švercom i prodajom kokaina. Norveška policija ispituje da li je zaplenjen novac ranije ušao u zemlju s idejom da se tamo sakrije ili je u pitanju iznos koji je u Oslu "zarađen" od prethodno prokrijumčarene droge.

Praćenje ove grupe započeto je krajem leta, u avgustu, jer je norveška policija došla do opertivnih podataka da u Oslu postoji mreža dilera koji prodaju kokain u tom gradu. Tada je policija ujedno počela da prati osumnjičene i beleži njihova kretanja.

Policija je zaustavila jedan kamion na benziskoj pumpi u Rodeu i tada je zaplenjeno 9,4 miliona norveških kruna, odnosno oko 927.320 evra.

Pretresom još dva stana pronađeno je 1,2 kilograma kokaina i još novca. Norveška policija, na osnovu operativnih podataka, sumnja da se šefovi ovih kriminalaca nalaze u Srbiji, a da je zaplenjeni kokain deo veće pošiljke droge teške 26 kilograma, koja je krajem marta ušla u ovu zemlju.

„Postoji veliki broj istraga koje želimo da sprovedemo u matičnoj zemlji osumnjičenih, u Srbiji, ali i u drugim zemljama“, kazao advokat policije Jens Johanes Andenes. Izvor blizak bezbednosnim službama navodi za Blic da se, iako se u stranim medijima taj muškarac navodi kao srpski narko-bos, najverovatnije radi o čoveku nižeg ranga koji je povezan s kavačkim klanom i koji pokušava da spase šta se može spasti.

Govoreći o kracima istrage koje bi mogle da se vode i u drugim zemljama, pored Srbije i Norveške, veruje se da je reč istrazi koju je protiv kavačkog klana vodila slovenačka policija kada je u maju privedeno oko 60 osumnjičenih pripadnika ovog klana. U toj istrazi policija je sarađivala sa kolegama iz Norvšeke, Nemačke, Italije, Španije, Hrvatske, Srbije, Austrije i Holandije, saopštili su tada.

Početkom novembra slovenačko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 24 pripadnika tamošnje ćelije kavačkog klana. Kako je ranije navedeno u krivičnoj prijavi, sumnja se da su po nalogu svojih šefova prošvercovali najmanje 790 kilograma kokaina.

Podsećanja radi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno je povezao kriminalnu grupu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića sa kavačkim klanom iz Crne Gore, označivši Radoja Zvicera kao Belivukovog šefa. Istrage koje su kasnije srpska i crnogorska tužilaštva povela protiv Belivuka, Miljkovića i njihovog klana pokazale su da je Belivuk osumnjičen za čak tri likvidacije u Crnoj Gori.

Bonus video: Veze između kavčana i grupe Velje Nevolje

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar