Slobodan Homen i ordenje Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs/Medija centar Beograd

U velikoj akciji policije u Beogradu otkrivena je desetočlana grupa koja je opljačkala Palatu Srbija, među kojima je i Slobodan Homen, bivši državni sekretar u Ministarstvu pravde. Grupa se tereti da je odnela više od 43.000 ordena čija se vrednost procenjuje na više od 50.000.000 dinara, a portal Nova.rs otkriva detalje iz istrage.

Prema saznanjima Nova.rs, u periodu od maja 2010. pa do kraja 2018. godine u Beogradu, okrivljeni Slobodan Homen, Slobodan B, Sanja S, Jovan M. i Radomir K, zajednički su, kako se sumnja, izvršili krivično delo – oduzeli tuđe pokretne stvari u nameri da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist.

Vrednost ukradenih stvari prelazi iznos od 1,5 miliona dinara.

Pročitajte još:

Ukradene stvari, kako saznajemo iz istrage, predstavljaju kulturno dobro, odnosno dobro koje uživa prethodnu zaštitu, a čini ga 43.000 komada različitih vrsta ordenja. Među okrivljenima se nalaze i Ivica Z, Aleksandar T, Novica A, Zdravko G, Aleksandar R. i Olivera P. G. koji su prvoosumnjičenima pomogli u krivičnom delu.

Sretenjsko ordenje Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs/Ilustracija

„Do pljačke je došlo kada su Novica A, tadašnji direktor Uprave za zajedničke poslove republičkih organa (UZZPRO), kao i njegovi zamenici Ivica Z. i Aleksandar T, omogućili Slobodanu Homenu, na njegov zahtev, da izvrši uvid u kancelariju 559 u „Palati Srbije“ za koju je bila zadužena osumnjičena Olivera P. G. U kancelariji su od 16. aprila 2008. godine bile smeštene 493 kutije i 541 tubus u kome su se nalazila odlikovanja“, navodi se u naredbi o sprovođenju istrage.

Uvid je bio omogućen na period od godinu dana, bez nadzora i bez ovlašćenja da bi 19. novembra 2009. godine sanduk broj 105 bio zapečaćen u prisustvu Homena, Slobodana B. i Sanje L. Tada je konstatovano i da se u njemu nalazi 1.160 komada ordena zlatne Partizanske zvezde.

Slobodan Homen Foto:Medija centar Beograd

U naredbi o sprovođenju istrage dalje se navodi i da su 20. novembra 2009. godine dva lica u prisustvu Slobodana B. donela navedeni sanduk po usmenom nalogu Homena u prostorije UZZPRO i predali ga na čuvanje Anđi P. M.

„Tada su okrivljeni Jovan M., Radomir K. i Zdravko G, neutvrđenog dana u maju 2010. godine, a po usmenom nalogu Homena od blagajnika Anđe P. M. preuzeli sanduk broj 332, što je učinjeno bez pisanog naloga i uz izjavu da će po vraćanju sanduka doneti dokument o preuzimanju istog, kao i nalog. Sačinjen je i zapisnik gde je konstatovano da se u sanduku nalazi 1.159 komada ordena zlatne Partizanske zvezde“, navodi se u naredbi o sprovođenju istrage.

Sanduk vraćen, ali bez ordenja

Nakon nekoliko dana od preuzimanja sanduka, isti je vraćen u blagajnu 28. maja 2010. godine, uz sačinjenu potvrdu. Na njemu je bio zatečen oštećeni voštani pečat i kanap koijm je prethodno sanduk zapečaćen, o čemu je Ana P. M. obavestila okrivljenog Aleksandra R, u tom trenutku svog nadređenog.

Pročitajte još:

„Na sanduku su se nalazile bele nalepnice sa potpisima Sanje L, Radomira K, Jovana M. i Zdravka G, da bi potpisom ovlašćene komisije iz 2018. godine bilo utvrđeno da u sanduku nedostaju dva ordena zlatne Partizanske zvezde, a da u kancelariji 559 koja je otključana, odnosno otpečaćena, nedostaje oko 43.000 komada različite vrste ordenja, vrednosti oko 50 miliona dinara, što okrivljena Olivera G. P. nije prethodno prijavila“, navodi se u naredbi o sprovođenju istrage.

Ključ od pomenute kancelarije bio je u posedu okrivljenog Jovana M, a ordenje su okrivljeni ukrali i zadržali za sebe.

Podsetimo, kako je saopšteno, u opsežnoj akciji hapšenja koja je organizovana od strane Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i Uprave kriminalističke policije, Službom za suzbijanje kriminala lišeno je slobode osam lica J.M. (65), N.A. (63), I.Z. (53), O.P.G. (65), S.S. (44), A.T. (60), A.R. (61) i R.K. (64), dok je za dva lica, među kojima je i Slobodan Homen, Treće tužilaštvo sudu podnelo predlog za raspisivanje poternica.

Inače, Slobodan Homen je srpski političar i advokat. On je u Vladi Mirka Cvetkovića bio postavljen na mesto državnog sekretara Ministarstva pravde.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare