Rudnik Soko Foto: Dragan Mujan/ Nova.rs

Osam rudara stradalo je juče ujutru u nesreći koja se dogodila u rudniku "Soko" u Sokobanji, prilikom gušenja metanom. Okolnosti koje su dovele do tragičnog ishoda utvrdiće istraga, a u Aleksincu je danas proglašen Dan žalosti, dok su u Sokobanji od juče sve zastave na pola koplja.

Tragedija koja se tokom jučerašnjeg jutra dogodila u Sokobanji nikoga nije ostavila ravnodušnim. Osam porodica zavijeno je u crno nakon pogibije svojih najbližih, a iza njih je ostalo čak 13 siročadi – 12 dece i jedna beba od svega mesec dana.

Nesreća koja se juče ujutru, nešto posle četiri sata, dogodila u rudniku „Soko“, je nezapamćena. Opština Aleksinac donela je juče odluku o proglašenju Dana žalosti danas, 2. aprila.

Rudari rudnika Soko Foto: MRE/ ZORAN PETROVIC

Sa druge strane, u Sokobanji su tokom jučerašnjeg dana bile spuštane zastava na pola koplja.

Rudnik Soko Foto: Dragan Mujan/ Nova.rs

Porodice, ali i kolege stradalih rudara i dalje ne mogu da dođu sebi zbog tragedije. Možda najpotresnija je sudbina mladog rudara Bojana Stajica koji je pre samo mesec dana postao otac.

Pročitajte još:

„On ima samo 34 godine i bebicu od mesec dana. Imala sam osećaj, znala sam da je poginuo. Išao je moj bratanac u ambulantu da vidi da li ga ima na spisku povređenih. Niko nam ništa nije rekao, Juče nije hteo da ide na posao i zvao je šefa da pita za dan, ali je rekao da nema. Rekao je kako je lep dan, uopšte mu se ne ide. Bebica je prevremeno rođena, možda je i bolje što se pre rodio, bar je neko vreme proveo s ocem“, rekla je uplakana Dragana, supruga stradalog rudara.

Sa druge strane, neki od rudara ponadali su se da će konačno otići na dugo očekivani odmor. Stradali rudar Bratislav Živković trebalo je da za mesec dana ide u dugo čekanu penziju.

Ipak, tragedija ga je u tome sprečila.

Rudnik „Soko“ dosad je odneo veliki broj žrtava. Ipak, jučerašnja tragedija nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Podsetimo, juče ujutru, oko četiri sata, došlo je do velike nesreće u rudniku Soko u Sokobanji. U nesreći je poginulo osam rudara, a povređeno je oko 20.

Stradali su Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (57), Branislav Zlatanović (54), Bratislav Živković (59) i Bojan Stajić (34).

BONUS video: Metan uzrok tragedije u rudniku „Soko“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare