Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs; Goran Srdanov/Nova.rs; MUP Srbije

Kada je 26. marta oko 13.00 časova Danka Ilić izašla iz dvorišta kuće u Banjskom polju, nakon čega je započeta opsežna potraga za devojčicom, dve osobe su videle kako dovogodišnjakinja ide niz asfaltiranu ulicu. Kada je majka nekoliko minuta kasnije primetila da je nema, krenula je i sama da je traži, ne znajući da su je radnici JKP "Vodovod" već udarili službenim automobilom i njeno telo sakrili u vozilo, sa namerom da ga bace na deponiju. Ipak iskazi dva svedoka koji su opisali da su videli devojčicu, značajno su pomogli u rasvetljavanju zločina.

Policija je uspela da rekonstruiše šta se kobnog 26. marta dogodilo sa Dankom Ilić, devojčicom za kojom su 10 dana tragale sve policije u Evropi. Kako je saopštio ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, devojčica je iz dvorišta išetala u 13.52 i da su je tada videle dve osobe. Pregledanjem snimaka sa sigurnosnih kamera okolnih kuća ali i baznih stanica, policija je utvrdila da se u vremenskom intervalu koji su istraživali, na teritoriji Banjskog polja, ušlo je 17 vozila. Od tih 17 samo su dva izašla van Banjskog polja, do dolaska policije i postavljanja punktova.

Policija na terenu pretražuje gde je telo devojčice Danka Ilić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Tako je krug onih koji bi nešto mogli znati o Danki Ilić sveden na dva vozila, od kojih je jedan bio važan za istragu – službeno vozilo JKP „Vodovod“. Radnici tog preduzeća, sada osumnjičeni Srđan Janković (50) iz sela Luke i Dejan Dragijević (50) iz sela Zlot, pozvani su na razgovor i poligrafski su terstirani, a kako je saopštio ministar, obojica su imali rekacije – jedan tokom ispitivanja, drugi kasnije. Zbog toga je policija odlučila da pregleda sva njihova vozila, dva privatna i jedno službeno, gde su pronađeni biološki tragovi devojčice. Potom je usledilo i njihovo priznanje da su počinili zločin.

Danka Ilić Foto:privatna arhiva

Načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić saopštio je da je devojčica, nakon što su je onesvešćenu ubacili u zadnji deo svog vozila, bila živa i da se tokom vožnje probudila, ali su je osumnjičeni ubili i njeno telo bacili na deponiju. Policija sada istražuje gde se njeno telo nalazi, budući da su osumnjičeni ispričali da je jedan od njih kasnije premestio telo na drugu lokaciju.

Radnici JKP „Vodovod“ iza rešetaka

Osumnjičeni Janković i Dragijević sumnjiče se da su počinili krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu i njima je nakon saslušanja određeno policijsko zadržavanje.

Foto:Društvene mreže

„Dana 04.04.2024. godine, u 7 časova, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru, PU u Boru odredila je zadržavanje J. S. (1974) iz sela Luka i D. D. (1974) iz sela Zlot, zbog postojanja osnova sumnje da su dana 26.03.2024. godine lišili života dete Danku Ilić (2022), te da su time, kao saizvršioci, počinili krivično delo teško ubistvo iz čl. 114. st. 1. tač. 9. KZ u vezi čl.33 KZ“, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Zaječaru.

Otac zaustavio osumnjičene, nije slutio da je u autu njegovo dete

Dok je u Banjskom polju trajala potraga za Dankom Ilić, njen otac je naišao i na „fijat pandu“ radnika javnog komunalnog preduzeća, koje je upitao da li su videli dete, na šta su oni odgovorili odrično.

Bonus video: Potraga za telom Danke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare