Foto: Shutterstock; Printscreen Nova/Video, Logo/RK MP; Logo/BIA

Misteriozni nestanak 12 rukometaša iz Alžira koji su došli da treniraju u RK "Metaloplastika" u Šapcu i dalje je obavijen velom misterije. Ceo slučaj otkrio je šabački novinar Hanibal Kovač koji u razgovoru za Nova.rs ističe da istraga nestanka tapka u mestu i tvrdi da je sve učinjeno da se slučaj zataška, pa čak mu je nuđen i novac.

Krajem jula ove godine predsednica kluba „El Kseur“ iz Alžira stupila je u kontakt sa rukovodstvom šabačkog kluba, sa molbom da se igrači tog kluba pripremaju u Šapcu, a potom i odgiraju prijateljsku utakmicu sa dvostrukim prvakom Evrope. Rukovodstvo je prihvatilo predlog, a nakon svih provera, umesto 18 igrača kako je prvobitno traženo, u Šabac je stiglo njih 12. Ipak, svega nekoliko dana nakon dolaska, svih 12 Alžiraca je nestalo.

Pročitajte još:

Ceo slučaj je prijavljen policiji, a istraga, prema rečima novinara Hanibala Kovača, i dalje nije odmakla od početka.

„Trenutno se ništa ne dešava sa slučajem. U jednom trenutku nuđeno mi je i 5.000 evra da ćutim, ali sam ja to odbio. Nisu to bili ovi obični migranti, koji bosi traže bolji život. Dobio sam informaciju da je svako od njih kupio po automobil kada su došli“, objašnjava novinar i dodaje da ne želi da otkrije imena ljudi koji su mu nudili novac.

On naglašava da mu pripadnici Bezbednosno-informativne agencije nisu odgovorili na zahtev da mu se dodeli status uzbunjivača i obezbeđenje.

Hanibal Kovač Foto: Privatna arhiva

„Meni je glava u torbi i ja to znam. Ali ovo nije samo pitanje nestanka, nego i bezbednosti. Oni dolaze iz Alžira, gde ima dejstva terorističkih organizacije, kako bilo ko može da garantuje za njih, dovoljno je da jedan ima drugačija shvatanja. Ko još leti iz Alžira za Dohu, iz Dohe za Beograd i iz Beograda dolazi u Šabac i tek tako nestane“, kaže novinar.

Nadležni organi bez odgovora

Portal Nova.rs stupio je u kontakt i sa direktorom kluba Slavišom Stojinoviće, koji je ponovo da oni i dalje nemaju nikakvih informacija o tome gde su Alžirci, kao i šta se sa njima desilo.

„Na kraju krajeva, naš posao i nije da ih mi tražimo. Nema nikakvih novih informacija“, rekao je kratko Stojinović.

Slaviša Stojanović Foto:rkmetaloplastika

Inače, portalu Nova.rs do danas nisu stigli odgovori na pitanja povodom nestanka Alžiraca. Uputili smo pitanja MUP Srbije o tome da li je prijavljen nestanak rukometaša iz Alžira i da li je registrovan njihov izlazak iz zemlje, ali odgovor nije stigao. Pitanja smo poslali i alžirskom klubu, iz kojeg su navodno došli rukometaši, kao i Ministarstvu spoljnih poslava Srbije, ali do objavljivanja teksta nismo dobili odgovore.

Različitim rutama i letovima

Podsetimo, kako je naš portal već pisao, krajem jula je predstavnica kluba „El kseur“ iz Alžira kontaktirala ljude iz „Metaloplastike Eliksir“ da bi dogovorila posetu igrača tog kluba „Metalopslastici Eliksir“ koja je dvostruki prvak Evrope. Ugovaranje posete je išlo preko otpravnika poslova ambasade Srbije u Alžiru Miloša Jastrebovića. Inače, za ulazak građana Alžira u Srbiju, potrebna je viza.

Da bi došli u posetu, rukometaši iz afričke zemlje morali su da prilože kopije pasoša, kao i da uplate putno osiguranje i da imaju povratne avionske karte. Kada su ispunili sve te uslove iz MUP Srbije je saopšteno da ne predstavljaju bezbednosnu pretnju, pa su im vize odobrene.

Foto: Nova.rs

Alžirci su u Srbiju stigli u tri grupe od po četiri čoveka, što je prilično čudno za sportske klubove, pogotovo što su došli različitim rutama. Došlo ih je 12 iako je prvobitno trebalo da ih dođe 18, što je mali broj za jedan rukometni tim. Došli su da bi trenirali sa kolegama iz „Metaloplastike eliksir“ i odigrali prijateljski meč. Ipak, 26. avgusta su svi Alžirci nestali.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar