Foto:Photo by Dusan Milenkovic/Starsport.rs ©; printscreen/youtube/RK Metaloplastika Elixir; MUP Srbije; Promo Logo

Na čelu Upravnog odbora rukometnog kluba "Metaloplastika Eliksir" iz Šapca, koji se našao u fokusu javnosti nakon pisanja portala Nova.rs o tome da je nestalo 12 Ažiraca koji su došli da igraju rukomet u pomenutom klubu, nalazi se Branislav Đurković, službenik Bezbednosno-informativne agencije, a do nedavno i šef tajne službe za taj deo Srbije.

Grupa alžirskih državljana, koji su se predstavljali kao rukometaši kluba „El Ksiur“, koji su u taj grad došli da bi navodno trenirali, učili i odigrali prijateljsku utakmicu sa šabačkom „Metaloplastikom Eliksir“, nestali su 27. avgusta, bez pozdrava, iz hotela u kojem su bili smešteni. Cela ova poseta puna je kontroverzi, od načina na koji su Alžirci stigli, preko toga ko ih je pozvao, pa sve do njihovog odlaska u nepoznatom pravcu.

Čak ni njihovi domaćini, po rečima direktora kluba „Metaloplastika Eliksir“ Slaviše Stojinovića, ne znaju da li su se oni vratili na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ i otputovali kući, ili su se uputili u nekom drugom pravcu. Ovaj skandal otkrio je za Nova.rs šabački novinar Hanibal Kovač, i ispričao da su Alžirci stigli avgusta, sa tri grupe, te da o njihovom dolasku nije bio obavešten ni Rukometni savez Srbije.

Njihov nestanak je policiji prijavio sekretar kluba koji je bio sa njima sve vreme. U policiji su mu, navodno rekli da mora da prođe 48 sati od nestanka do prijave, a za to vreme su navodni rukometaši, već odavno bili negde drugde. Navodno je sekretar kluba posle tog incidenta podneo ostavku na tu funkciju, jer nije želeo da ima bilo kakve veze sa boravkom, a pogotovo nestankom 12 Alžiraca.

Pročitajte još:

Da sve bude još gore, predsednik Upravnog odbora rukometaškog kluba „Metaloplastika Eliksir“ je Branislav Đurković, donedavno načelnik Teritorijalnog centra Bezbednosno-informativne agencije Šabac. On je, prema nekim nezvaničnim informacijama, posle incidenta sa Alžircima smenjen sa mesta načelnika, ali je i dalje službenik Bezbednosno-informativne agencije.

Paradoksalno, dok se Srbija bori protiv iregularnih migranata i trgovaca ljudima, a čak nam preti i ukidanje bezviznog režima, 12 potencijalnilh migranata, preko kluba na čijem čelu je državni funkcioner i to lokalni šef tajne službe, nestalo je, najverovatnije u pravcu Zapadne Evrope. Đurković se na mestu predsednika Upravnog odbora kluba nalazi od marta 2021. godine.

Foto:printscreen/Youtube/
RK Metaloplastika Elixir

Ipak, šef lokalne BIA nije jedini državni činovnik koji je umešan u ovu priču.

Po rečima direktora kluba „Metaloplastika Eliskir“, u dolasku rukometaša iz Alžira posredovao je i otpravnik poslova ambasade Srbije u Alžiru Miloš Jastrebović. Diplomata je i pomogao predsednici alžirskog kluba da stupi u kontakt sa ljudima iz „Metaloplastike Eliksir“ i interesovao se kako teče procedura provere dokumenata posetilaca iz Alžira.

Bezbednosno-interesantna osoba

Inače, u Upravnom odboru „Metaloplastike Eliskir“, zajedno sa bivšim prvim čovekom BIA u Šapcu, Branislavom Đurkovićem, sedi još jedna osoba interesantne biografije i to bezbednosno-interesantne biografije, makar što se tiče crnogorske policije.

Foto:Pedja MIlosavljevic/Starsport

Naime, član Upravnog odbora je i bivši rukometaš Dane Šijan, koga su crnogorska policija i tajna služba ANB proglasile bezbednosno-interesantnom osobom, a koji je uhapešn u aprilu 2021. godine sa još osam osoba u Nikšiću. Njima se na teret stavljalo da su u Crnu Goru unosili novac kojim je trebalo da budu kupljeni glasovi na lokalnim izborima. Tada je sa njim bio još jedan rukometaš, Vladimir Mandić, bivši reprezentativac Srbije i funkcioner Srpske napredne stranke.

Vlast u Crnoj Gori se promenila, ali su Šijan i njegov kolega Mandić ostali na spisku nepoželjnih, pa nisu uspeli da uđu u Crnu Goru ni u oktobru prošle godine. Ipak, nije poznato da li je ta zabrana u međuvremenu ukinuta.

Šijan je vrlo aktivan u političkom životu i istakao se prilikom kontra-mitinga „Srbija nade“ u maju ove godine, kada je pozvao sve da dođu i podrže predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Podsetimo, krajem jula je predstavnica kluba „El kseur“ iz Alžira kontaktirala ljude iz „Metaloplastike Eliksir“ da bi dogovorila posetu igrača tog kluba „Metalopslastici Eliksir“ koja je dvostruki prvak Evrope. Ugovaranje posete je išlo preko otpravnika poslova ambasade Srbije u Alžiru Miloša Jastrebovića. Inače, za ulazak građana Alžira u Srbiju, potrebna je viza.

Da bi došli u posetu, rukometaši iz afričke zemlje morali su da prilože kopije pasoša, kao i da uplate putno osiguranje i da imaju povratne avionske karte. Kada su ispunili sve te uslove iz MUP Srbije je saopšteno da ne predstavljaju bezbednosnu pretnju, pa su im vize odobrene.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Alžirci su u Srbiju stigli u tri grupe od po četiri čoveka, što je prilično čudno za sportske klubove, pogotovo što su došli različitim rutama. Došlo ih je 12 iako je prvobitno trebalo da ih dođe 18, što je mali broj za jedan rukometni tim. Došli su da bi trenirali sa kolegama iz „Metaloplastike eliksir“ i odigrali prijateljski meč. Ipak, 26. avgusta su svi Alžirci nestali.

MUP Srbije nije odgovorio na pitanje da li su Alžirci otputovali iz Srbije i da li je prijavljen njihov nestanak. Ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo na pitanja o ulozi otpravnika poslova naše ambasade u Alžiru o poseti.

BONUS VIDEO: AKcija suzbijanja šverca migranata, uz učešće hilkopterske jedinice MUP Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar