Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Goran Srdanov/Nova.rs; Privatna arhiva

Talas lažnih profila na društvenim mrežama, nakon stravične pucnjave u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, kada je ubijeno osam učenika i jedan radnik obezbeđenja, već uveliko zapljuskuje Srbiju. Profili sa fotografijama i imenom Koste K. (14), maloletnika osumnjičenog za ovaj zločin, preplavili su internet. Iako bizaran, jeziv i sablasan, ovakav trend nije novitet kada je reč o masovnim pucnjavama.

Srbija još ne može da se oporavi od saznanja da je 14-godišnji učenik sedmog razreda u sredu ujutru ušetao u osnovnu školu koju je pohađao i hicima iz dva očeva pištolja ubio devet osoba, a ranio njih šest, među kojima su njegovi školski drugari, nastavnica istorije i školsko obezbeđenje. Dok se odrasli u neverici pitaju kako je do ovoga došlo, da li je tragedija mogla biti sprečena, šta je nateralo jednog dečaka sa nepunih 14 godina da počini ovakav stravičan zločin, ko je zakazao u lancu odgovornosti, oni nešto mlađi ovu situaciju gledaju kroz drugačiju prizmu.

Foto: Privatana arhiva/Kosta K.

Samo nekoliko minuta nakon što se u medijima pojavila fotografija Koste K, na društvenim mrežama su počeli da se pojavljuju profili sa njegovim imenom i prezimenom (ili iz njega izvedenim nadimcima) i sa njegovom fotografijom. Sa druge strane, profili za koje su novinari verovali da su zaista pripadali maloletniku su obrisani, a ostalo je nejasno da li je to uradio neko od njegovih bližnjih ili možda čak i policija.

Foto: Instagram

U svakom slučaju, unosom njegovog imena u pretraživač na bilo kojoj društvenoj mreži dostupnoj korisnicima u Srbiji, nailazi se na mnoštvo njegovih fotografija. Uz njih neretko idu bizarni ispisi, statusi i opisi, u kojima se veliča ne samo ovaj mladi čovek, već i njegov stravični čin.

Jutro posle pucnjave u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar na Vračaru FOTO Jovan Mladenović

Iako je ovakva situacija za javnost u Srbiji sasvim nova, imajući u vidu da ovakva pucnjava nije zabeležena u istoriji našeg društva, u Sjedinjenim Američkim Državama gde se na stotine ovakvih pucnjava dogodi godišnje, nije nikakav novitet. Stručnjaci iz centara za bezbednost u školama objasnili su kako dolazi do ove pojave, te da je reč o situaciji izazvanoj kombinacijom više faktora.

„Porast broja lažnih naloga naglašava dodatnu opasnost koju su društvene mreže doprinele već tragičnoj situaciji“, rekla je ranije doktorka Keti Martinez Prater, direktorka Teksaškog centra za bezbednost škola u toj saveznoj državi, komentarišući prošle godine identičnu situaciju koja se dogodila nakon zločina  18-godišnjeg Salvadora Ramosa koji je ubio najmanje 19 dece i dvoje odraslih u školi u Teksasu.

Foto:- / Shutterstock Editorial / Profimedia; allison dinner / AFP / Profimedia; San Antonio Express-News / Zuma Press / Profimedia

Uz prodornost kakvu imaju društvene mreže, organi za sprovođenje zakona i školsko osoblje imaju dodatni izazov usled „efekta zaraze“, to jest traženja nekakve inspiracije u masovnoj pucnjavi sa željom da se ona pojavi.

„Ponekad pojedinci iz ovoga žele da se proslave, da stvore imidž ozloglašenih“, kaže doktorka i dodaje da veliki rizik preuzimamo svi kada ovakav događaj objavljujemo u medijima i na neki način ga promovišu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Učenici ili čak i odrasli otvaraju lažne naloge, često sa njih upućuju pretnje, koje se ponekad smatraju smešnim, a ponekad verodostojnim. I zato je zaista važno da školski sistem shvati svaku pretnju ozbiljno“, zaključuje doktorka.

Imajući u vidu da se ovakav trend iznova ponavlja nakon svake masovne, školske pucnjave, iz kompanije Meta više puta su se oglašavali sa informacijama da poseduju sisteme koji rade isključivo u ovakvim slučajvima na otklanjanju lažnih naloga. Redakcija portala Nova.rs uputila je pitanje kompaniji Meta u čijem su vlasništvu Instagram i Fejsbuk sa pitanjem da li će učiniti nešto sa lažnim nalozima Koste K, ali do zaključenja ovog teksta odgovore nismo dobili.

VIDEO: Srbija žali za ubijenim đacima i čuvarom: Reka ljudi ispred škole Vladislav Ribnikar, školski drugovi pale sveće

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare