Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs, Vesna Lalić/Nova.rs, MUP Srbije, vs.rs

Suđenje Urošu Blažiću, optuženom za masakr u selima Dubona i Malo Orašje 4. maja prošle godine, nastavlja se sutra u Specijalnom sudu u Beogradu. Sem Blažića, sudi se i njegovom ocu Radiši Blažiću, koji se tereti za nedozvoljeno držanje oružja, kao i to da je sinu omogućio da dođe do oružja kojim je izvršio masakr. Iako je stariji Blažić negirao krivična dela, advokati oštećenih i tužilaštvo su na prethodnom ročištu izneli nekoliko zahteva koji bi mogli da obore njegovu odbranu.

Suđenje Blažićima počelo je u maju ove godine pred Višim sudom u Smederevu, a na prethodnom ročištu oni su izneli svoje odbrane. Ubica je tom prilikom u potpunosti priznao izvršenje krivičnog dela, dok je njegov otac negirao sve što mu se stavlja na teret. Starijem Blažiću, inače pripadniku Vojske Srbije, stavlja se na teret da je posedovao veliku količinu oružja i eksplozivnih naprava, među kojima je i oružje kojim je izvršen masakr.

Foto: MUP

Otac Uroša Blažića izjavio je i da nije znao za oružje koje je bilo u njihovim kućama u Duboni i Šepšinu. I Uroš Blažić je branio oca i pred sudom rekao da je od dve osobe kupio punu torbu oružja i da je doneo i rasporedio u kući u Šepšinu u kojoj je živeo sam.

Pročitajte još:

Ipak, tokom suđenja u avgustu advokati oštećenih izneli su zahteve koji bi mogli da poruše odbranu starijeg Blažića o tome da nije znao da im je u kućama bila veća količina oružja. Tako su advokati predložili da se od Vojske Srbije zatraži informacija o tome da li je protiv Radiše Blažića bio pokrenut postupak zbog nestanka ili krađe eksplozivnih naprava u kasarni u kojoj je službovao i magacinu za koji je bio nadležan.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sem toga, analizama je otkriveno da je puška kojom je izvršen masakr pripadala Vojsci Srbije i da je u pitanju automatska puška M70, koja je rađena po ugledu na ruski „kalašnjikov“. Zbog toga su punomoćnici porodica zatražili da se preko serijskog broja, koji je prvobitno uništen, utvrdi gde je poslednji put zabeleženo ovo oružje u vojnim evidencijama u Srbiji.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Urošu Blažiću stavlja se na teret da je izvršio masakr u mestima u okolini Smedereva i Mladenovcu. Tom prilikom ubijeno je devetoro, a ranjen već broj ljudi. U Ravnom gaju kod Malog Orašja ubijeno je šestoro mladih, dok je ispred škole u centru Dubone ubijeno troje mladih.

Veliki broj ranjenih još uvek se nije u potpunosti fizički, a ni emotivno oporavio od ovog stravičnog zločina.

#related-news_1

U krvavom piru Blažića ubijeni su Nikola Milić (14), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (17), Kristina (18) i Milan Panić (22), Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21), Dalibor Todorović (24) i Petar Mitrović (25), dok je više njih teško ranjeno.

Uroš Blažić je priznao krivicu za masakr.

Bonus video: Izjava advokata Perovića posle suđenja Blažiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare