Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Iako je sudsko veće donelo rešenje da snimci razgovora okrivljenog Marka Andrejića ne budu uvršteni u dokaze, postupajući tužilac Saša Ivanić nije odustao od tih snimaka, dok se odbrana okrivljenih tome i dalje protivi i zahteva da tužilac prestane "sa ubeđivanjem" sudskog veća da promeni odluku koju je već donelo.

U Posebnom odeljenju višeg suda u Beogradu u Ustaničkoj ulici, takozvanom Specijalnom sudu, danas je nastavljeno suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i ostalim optuženim članovima navodne kriminalne grupe kojima se na teret stavljaju teška ubistva, trgovina drogom, ilegalno posedovanje oružja, zločinačko udruživanje i silovanje.

Pročitajte još:

Iako je sudsko veće donelo odluku da se snimci razgovora okrivljenog Marka Andrića ne uvrste mežu dokaze, postupajući tužilac Saša Ivanić javio se danas za reč i tražio od sudskog veća da ipak promeni tu odluku.

„Još jednom Vas pozivam da razmotrite i opozovete rešenje u vezi sa posebnim dokaznim radnjama u vezi sa markom Andrićem. Tužilaštvu nije jasno kako je sudsko veće došlo do zaključka da su sporni dokazi snimljeni baš u stanu, sud to nije obrazložio. Kada pogledate transkripte koji su u spisima predmeta, koji prate audio snimke, ni na jednom mestu nije navedeno da je komunikacija vođena u stanu. Primera radi, rekli ste da je jedan transkript koji počinje da je dana 20. 11. 2020. Marko Andrić u društvu svoje verenice ostvario bezbedno interesantne komunikacije. Nije nam jasno kako je došlo do zaključka da je razgovor vođen u stanu“, rekao je tužilac Saša Ivanić.

Pretres vile Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, advokat Dejan Lazarević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

On je istakao da, ukoliko je u pitanju stan u Cara Dušana u kom je Andrić neprijavljeno boravio, je sam Andrić rekao da mu je prijavljeno prebivalište u Nišu, a da takođe neprijavljeno boravi u Nišu.

„Evidencija policije je potvrdio ono što je Andrić sam rekao da je neprijavljeno boravio u Ulici cara Dušana broj 84, a stan u kom je snimljen razgovor je u Ulici cara Dušana broj 81. Policija je u stanu pronašla pištolj, municiju i vagu za precizno merenje sa tragovima opojne droge. Izveden je zaključak da je stan koristio samo za dogovore i vršenje krivičnih dela. Stan u Cara Dušana broj 84 nije vršio krivična dela. Stan na broju 81 je prostor za obavljanje krivične delatnosti i taj prostor ne može da se smatra stanom u kom ne mogu da se preduzimaju posebne dokazne radnje tajnog praćenja. Tajno praćenje ni u kom slučaju nije služila za zadiranje u njegovu intimnu i privatnu sferu, već za prikupljanje dokaza za krivično gonjenje koji nisu mogli da se prikupe na drugačiji način i ne krše ustavne odredbe“,  dodao je tužilac, koji je zatražio da snimci ipak budu preslušani u sudnici.

Advokat odbrane, Dejan Lazarević je potom izjavio da je sudsko veće donelo rešenje o spornim prisluškivanim razgovorima i da tužilac ne treba da na taj način utiče na odluku sudskog veća.

„Ne znam da li je ovo vežbanje tužioca za žalbu pred drugostepenog organa ili ubeđivanje Vas da promenite odluku. Ako sudsko veće promeni odluku stvorićemo praksu da ćemo i mi sa ove strane da ubeđujemo sudsko veće da svaku odluku koju donesete i koja nam ne ide u korist, da se javljamo da Vas ubeđujemo da promenite mišljenje“, rekao je Lazarević i dodao da im „sudija oduzima vreme, a priča se o nekoj ekonomičnosti u postupku“, rekao je advokat Lazarević.

Za reč se javio i okrivljeni Andrić, koji je rekao da tvdnje tužioca ne stoje.

„Dovoljno sam rekao juče, ali moram da se osvrnem na navode tužioca. Oni u potpunosti ne stoje. Taj stan je bio centar mojih životnih aktivnosti, tu sam živeo četiri godine, sudija. Taj stan se vodio na moju bivšu verenicu, a internet je bio na moje ime i ja sam plaćao sve račune. Na snimcima se čuje kućna atmosfera, kućna dostava, pas, televizor, razgovori moje tadašnje verenice i mene. Ja sam od 18. novembra slušao četiri sata snimak i ja sam sve vreme bio u stanu. Mi sve vreme pričamo, dogovaramo se da gledamo seriju, puštamo seriju. Imam dve sveske i za svaki snimak mogu da dokažem da se radi o stanu“, rekao je Andrić.

BONUS VIDEO: Povratak advokata Dejana Lazarevića u sudnicu Specijalnog suda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar