Foto: E-Stock/Miloš Rafailović, Stefan Tomasevic/ATAImages, Nemanja Jovanović/Nova.rs, Shutterstock

Nakon mesec dana pauze, Pred Specijalnim sudom u Beogradu nastavlja se suđenje ozloglašenom klanu pod vođstvom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Klan se tereti za sedam monstruoznih ubistava, silovanje, otmicu, kao i posedovanje i stavljanje u promet oružja i droge. Na optuženičkoj klupi će se danas ponovo naći desetine pripadnika kriminalne grupe, a u sudnici će se pojaviti i tri člana koja su odlučila da sarađuju sa tužilaštvom u zamenu za status okrivljenog saradnika i blažu kaznu - Srđan Lalić, Nikola Spasojević i Bojan Hrvatin. Optuženi su negirali krivicu i izneli svoje odbrane, a iskaz je dao i okrivljeni saradnik Srđan Lalić, čije ispitivanje je trenutno u toku. Šta sve treba znate o procesu decenije?

Prvom optužnicom koja je potvrđena 15. oktobra 2021. godine kriminalna grupa se tereti za pet teških ubistava, trgovinu drogom, otmice, silovanje i oružje. U međuvremenu, podignuta je optužnica za još dva ubistva – Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića. Paralelno sa tim, članovi kriminalne grupe na čelu sa Belivukom i Miljkovićem u Crnoj Gori se terete za još tri ubistva.

Odbrana vođa i veze sa državom

U dosadašnjem toku postupka vođe surovog klana su tokom iznošenja svoje odbrane negirali krivična dela koja im se stavljaju na teret. Pored ostalog, istrakli su da su određene poslove radili za državu – sprečavanja mitinga, razbijanja demonstrancija, ali i rušenje u Hercegovačkoj ulici. Naveli su i da su sa državnim vrhom bili na vezi preko određenih političara poput Aleksandra Vulina, a pominjao se i funkcioner Srpske napredne stranek Aleksandar Papić. Kako su vođe priznale i sami su bili članovi SNS.

„Ja sam član SNS i bio sam zadužen za Blok 45 i 50. Sa Aleksandrom Stankovićem sam vodio grupu koja je služila za potrebe države sve do njegovog ubistva, nakon čega sam nastavio ja to da radim“, rekao je Belivuk.

Aleksandar Stanković i Velja Nevolja Foto: Privatna arhiva

Istakao je da je nakon njegovog izlaska iz pritvora 2019. godine došlo do sastanka sa Aleksandrom Vidojevićem zvanim Aca Rošavi. Vidojević mu je, prema rečima optuženog, rekao da ga je poslao „šef“ i da treba da napravi navijačku grupu jer su tada na jugu postojale tri grupe.

„Vi znate da su navijači pokretačka snaga ove zemlje“, rekao je Belivuk i nastavio:

„Vučić, Miljković i ja smo se videli sa njim, rekao je da nije dobro da se viđamo često i da sa nama bude na vezi Aleksandar Vulin. Marko je to preuzeo na sebe, ja sam ga znao sa splavova, kada je dolazio vidno pijan“, rekao je Belivuk. Miljković je izjavio da je Vulina upoznao 2019. godine u bekstejdžu kluba „Gotik“, kao i da od tada počinje njihova saradnja. Istakao je kako mu je tadašnji ministar policije tražio da mu pronađe štek kuću.

Aleksandar Vulin Foto:Milos Tesic/ATAImages

„Nisu mu se svidele na obali Dunava, a u Ritopeku mu je smetalo to što nije asfaltiran put. To su potom asfaltirali, i to nije radila Grocka, koja je nadležna za tu teritoriju, već Beograd. To vam govori dovoljno“, rekao je Miljković aludirajući na klanicu u Ritopeku u kojoj je, kako je navedeno u optužnici, većina žrtava brutalno mučena i na kraju ubijana.

Drugooptuženi Miljković je u više navrata spominjao SNS funkcionera Aleksandra Papića, a izneo je tvrdnje kako je od njega na poklon dobio skupoceni sat, kao i novac za odrađene poslove. Tokom ispitivanja Lalića, upitao ga je da li je Papić dolazio na stadion pod policijskom pratnjom, kao i da li je imao Skaj.

Sa druge strane, advokati gotovo da nisu propitivali optužene pripadnike grupe o vezama sa državnim vrhom. Advokat Ivan Ninić, koji zastupa oštećene, upitao je okrivljenog saradnika da li je klan uživao zaštitu države.

Advokat Ninić: „Da li imate saznanja da su državni organi tolerisali i gledali kroz prste ovoj grupi u zamenu za neke zadatke?“

Lalić: „Belivuk je pričao o tome, o paljenju baklji…“

Ninić: „Da li imate saznanja o aktivnostima grupe?“

Lalić: „Mislim da su to gluposti, znao bih sigurno da je išao neko, sigurno bi me neko zvao, niti sam se ja penjao po krovovima. Ne mogu da zamislim Miloša Budimira kako ga policija razvozi na neki krov, on tamo upali prskalicu i onda posle prodaje drogu. Kakvu bi reputaciju stekao na stadionu da se vozi policijskim autom“.

Sem toga, advokati nisu ispitivali o sprezi vlasti i ove kriminalne grupe, a Lalić je tokom jednog ročišta istakao kako je Miljković sarađivao sa policijom samo jer je „cinkario“.

12 ubistava van optužnice

Okrivljeni saradnik Srđan Lalić je tokom svog višesatnog iskaza izneo niz optužbi na račun klana Belivuk. Kako je ispričao, on je tokom razgovora sa vođama klana, koji su mu se poveravali, saznao o više ubistava u koje su bili umešani. Iako se grupa optužnicom tereti za sedam likvidacija, Lalić je spomenuo čak 12 zločina.

Vlastimir Milošević Foto: Facebook

Vlastimir Milošević, Mirko Kojić, Ljubomir Lainović, Rista Mijanović, Jovan Jovanović, Alan Kožar, Damir Hadžić, Adis Spahić, Igor Dedović, Stevan Stamatović, Ljubomir Kića Marković, Miloš Peruničić – ubijeni su u proteklih šest godina, a Lalić je tvrdio da su članovi ove grupe direktno ili indirektno umešani u njih. Reč je mahom o osobama koje su članovi ili su bliski škaljarskoj kriminalnoj grupi ili navijači i druge osobe uglavnom iz kriminogene sredine koje su iz bilo kog razloga zasmetale ovom klanu. Vlastimir Milošević i Mirko Kojić, za čije ubistvo Lalić optužuje Belivuka i Miljkovića, bili su navodno Miljkovićevi kumovi, dok su obojica za ubistvo Miloševića oslobođeni optužbi ranije.

Mirko Kojić Foto: Printscreen/Tv Insajder

Veze sa kavačkim klanom

Sumnje da je ova kriminalna grupa pored ostalog bila i ogranak kavačkog klana u Srbiji, potvrđeno je nakon početka suđenja. Iako se ime Radoja Zvicera ne pominje u optužnici, postalo je neizostavni deo ročišta, a prema rečima okrivljenog saradnika Lalića – ovaj vođa kavčana je bio „veliki šef“, koji im je slao novac i drogu za dobro odrađene poslove.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

„Sa Zvicerom sam ja sarađivao za kokain i više evropskih gradova. Novac sam mu ostavljao na kamionskim ili automobilskim prevozima. U januaru 2021. Marko i Veljko su išli kod Zvicera na rođenje njegovog deteta. Dobili su informacije od policije da se sprema ubistvo, oni su se pojavili na aerodromu kao živi mamac kako bi omogućili hapšenje škaljarskog kalna za pokušaj ubistva. Sa oduševljenjem su nam pričali kako su dole bili sprovođeni u naoružanim konvojima, kako deo crnogorske službe stoji iza njih. Rekli su kako bi to trebalo uspostaviti i ovde, dugo se o tome pričalo“, rekao je Lalić.

Iznenadio je tvrdnjom da je Zvicer obezbedio pet miliona evra za podešavanje političke klime u Srbiji.

Pročitajte još:

„Zvicer je obezbedio oko 5 miliona evra za svrgavanje vladajuće strukture ovde u Srbiji i za podešavanje političke klime, pokušaj da se dovede na vlast neko ko bi bio podoban i radio u interesu klana. U tu svrhu su bila sprovođena neka delovanja, kačenje parola političke konotacije i delovanje na društvenim mrežama. Kao najveću prepreku su videli predsednika nakon objave rata mafiji, bilo je i pomena kao krajnje rešenje – atentat. Bilo je dogovoreno da prvi sledeći protesti budu uz veliko nasilje na ulicama, sve u cilju slabljenja institucija i vršenja pritiska na vladajuću strukturu. U slučaju da neko od nas bude uhapšen trebalo je da se vrše diverzije po Beogradu, pominjalo se i postavljanje eksploziva na javnim mestima“, rekao je Lalić.

Svađe, psovke i uvrede

Nezaobilazni deo suđenja postale su svađe između optuženih i okrivljenog saradnika Lalića, a prisutne su i čarke među advokatima, tužiocima i sudijama. Novčano je kažnjen advokat Vladimir Petrović, koji zastupa Miljkovića. Ipak, najžustrije svađe, među kojima su se čule i psovke bile su između Miljkovića i Lalića.

Srđan Lalić Foto: Privatna arhiva

U nastavku suđenja sledi ispitivanje okrivljenog saradnika Srđana Lalića, a prvooptuženi Veljko Belivuk je najavio da će poslednji postavljati pitanja jer je to njihova „taktika odbrane“.

Optužnica i Skaj dokazi

Podizanju prve optužnice protiv ove kriminalne grupe prethodila je pompenzna najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, najavljujući je kao „remek-delo“. Međutim, ispostavilo se da je reč aktu sastavljenom na više od 300 strana, koji se u većoj meri zasniva na dokazima prikupljenim presretanjem kriptovane „Skaj“ komunikacije koju su koristile mnoge kriminalne grupe širom sveta. Reč je mahom o fotografijama, glasovnim i tekstualnim porukama, u kojima pripadnici grupe očigledno razmenjuju informacije o počinjenim krivičnim delima.

Foto: Printscreen/skyecc.com

Dokazi sa „Skaja“ su se više puta našli kao predmet stručnih rasprava budući da su optužnice podignute u drugim zemljama sveta u kasnijem toku postupka „padale“ zbog načina na koji se do poruka i fotografija dolazilo. Imajući u vidu da za njihovo prikupljanje nisu postojali sudski nalozi, ali i da se dobar deo akcije samog dešifrovanja aplikacije čuva u tajnosti, kao zvanočno tajni dokument u više zemalja Evropske unije, mnogi stručnjaci veruju da bi ovi dokazi mogli doživeti krah i pred Specijalnim sudom u Beogradu koji se o tome još nije izjasnio.

Pored toga, primetno je i odsustvo osoba za koje se naširoko govorilo da su na različite načine povezani sa ovom kriminalnom grupom, poput Radoja Zvicera, Aleksadra Vidojevića zvanog Aca Rošavi, Nikole Vušovića, bivše državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović, generalnog sekretara u Vladi Srbije Novaka Nedića, pripadnika MUP Nenada Vučkovića zvanog Vučko…

BONUS VIDEO: Nastavak suđenja obeležen svađama optuženih Belivuka i Miljkovića sa svedokom Lalićem

Komentari

Svi komentari (0)