Foto:Nova.rs

Suđenje za smrt dvojice radnika koji su pre pet godina nastradali u vojnoj fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima nastavljeno je u Osnovnom sudu u Ivanjici. Na pretresu su svedočeli predstavnik Ministarstva odbrane i sudski veštaci, a nakon ovih svedočenja trebalo bi da usledi završnica trogodišnjeg sudskog procesa.

Posle eksplozije baruta, 14. jula 2017. godine, koju optuženi i njihova odbrana negiraju i tvrde da je to bio požar, preminuli su Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55). Za njihovu smrt su okrivljeni rukovodioci te fabrike koji su od početka suđenja, 3. oktobra 2019. godine, negiraju krivicu.

Foto Nova.rs

Predrag Jarić, pukovnik u penziji, član Nadzornog odbora fabrike, ali i interne komisije koju je formiralo ministarstvo odbrane, rekao je da nisu doneli zaključak o uzroku nezgode. Ali, izjavio je i da se eksplozija nije dogodila. Takođe, rekao je da su za sačinjavanje izveštaja imali svega nedelju do dve dana.

Veštak Miloš Vukadinović iz Nacionalnog kriminalističko – tehničkog centra, na pitanje da li je centar požara bio u buretu ili van njega, nije mogao da precizno odgovori. Rekao je da se on dogodio sa desne strane elektrovozila koje je prevozilo buriće sa barutom.

Na pitanje zamenika tužioca da li se dogodila eksplozija, požar, jer su to termini koje je koristio u svom izveštaju, odgovorio da se radilo o gasnoj eksploziji odnosno smesi zapaljivih materija, vazduha. I da se sa takvom situacijom susreo na mestu nezgode.

Pročitajte još:

“Veštak ministarstva unutrašnjih poslova je potvrdio da se radilo o eksploziji. O gasnoj eksploziji, koja je u jednom pravcu išla 25, a u drugom 15 metara. Bio je vrlo precizan o tome i rekao da se radilo o velikom toplotnom i vazdušnom talasu. Neosporno je da niko pri zdravoj pameti, ne može da tvrdi da dve tone raketnog goriva ne eksplodiraju, nego izgore kao prskalica za Novu godinu”, rekao je nakon suđenja Vladimir Todorić, punomoćnik porodice Milivojević i dodao je:

“Razorna eksplozija u Namenskoj u Lučanima, trajala ne 5, 6 sekundi, jer je barut bio smešten u najjeftinijoj kartonskoj ambalaži.”

Nakon završetka svedočenja veštaka, očekuje se epilog ovog dugogodišnjeg suđenja, i da Osnovni sud u Ivanjici izrekne presudu.

Protiv prvoptuženog Radoša Milovanovića (78), koji je preminuo krajem aprila ove godine, postupak je obustavljen i nastavljen protiv Vladimira Lončarevića, rukovodioca pogona Raketna goriva, u kome se dogodila tragedija, i Toma Stojića, rukovodioca sektora Bezbednost i zaštita na radu.

VIDEO: Fabrika MB Namenska u Lučanima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar