Foto: E-stock/Aleksandar Bačlija, Antonio Ahel/ATAImages, Filip Krainčanić/Nova.rs

Na suđenju Darku Šariću, optuženom za pokušaj ubistva Nebojše Joksovića, čitane su "Skaj" poruke u kojima se pominje izvesni "Edo", funkcioner policije koji je sarađivao sa klanom. Iako je KRIK otkrio da je iza tog nadimka navodno bio bivši ministar policije Nebojša Stefanovića, sud i tužilaštvo ne interesuje ko je koristio pomenuti pseudonim. Edo nije jedini, u Skaju se pominju i izvesni Oskar, čovek od kog sve zavisi, ali i Dolar, koji mu je blizak.

Edo je pomenut pre nekoliko dana na suđenju Šariću, povodom pokušaja ubistva Nebojše Joksovića, međutim, ni sud ni tužilaštvo nije interesovalo ko je koristio taj pseudonim.

KRIK je još ranije otkrio da je srpska policija, tokom istrage protiv klana Šarić, identifikovala dva moćna predstavnika države koji su pomagali narko-bosu Darku Šariću – bivšeg ministra policije Stefanovića i načelnika BIA Marka Parezanovića. Upravo oni su navodno na Skaju bili upisani kao Edo i Markus.

Nebojša Stefanović sednica Predsedništva SNS Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ

Stefanović je, prema istrazi, Darku Šariću dodelio dvojicu svojih saradnika iz policije da pomažu klanu, ali je i lično dostavljao poverljive informacije ovoj grupi. Od Šarićeve grupe dobio je sat koji vredi 17.000 evra, otkrivaju poruke koje su kriminalci razmenjivali.

Sa druge strane, kako je KRIK pisao, Parezanović je navodno kriminalcima bio prolaz do moćnog funkcionera kog su nazivali Oskar.

darko

Oskar je u komunikaciji između braće Šarić označen kao čovek koji sve može i od koga sve zavisi – zato je bilo teško doći do njega.

„Jedina naša mogućnost naredna jeste da se sutra vidimo sa Markusom (za koga se sumnja da je Parezanović), mislimo da jedino on može da ode kod Oskara i da prezentuje svu ovu papazjaniju i predloži rešenje ili makar pita za pravac. Mislimo brate da ovo jedino može da preseče Oskar, da ni Edo niti bilo ko drugi uz svu dobru volju ne može da preseče“, navodi se u Skaj prepisci.

Oskar visoki funkcioner SNS

Svojevremeno je NIN pisao da je izvesno da su i Oskar i Edo visoki državni i Srpske napredne stranke (SNS) funkcioneri.

Pročitajte još:

Koliko je Oskar bitan najbolje govori i činjenica da u prepiskama Šarićevi ljudi raspravljaju o tome je najbolje da mu se priđe, te se navodi da bi bilo dobro da on priča sa sudijama koji odlučuju u postupku protiv Šarića.

Duško Šarić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

„Brate, sad smo bili kod Markusa, sve smo dogovorili, on će u narednih deset dana ići kod Oskara i sve će mu objasniti i dobiće odgovor šta i kako dalje. Takođe Markus kaže da će reći Oskaru da ćeš ti poslati pismo Oskaru, ali da ne zna šta je u pismu, a da ti u pismu malo zaintrigiraš njega, da ne napišeš baš otvoreno, da je najbolje da pismo pošalješ direktno na adresu gde Oskar sedi. Markus je skapirao da samo on može da napravi taj korak, i hoće da to uradi. A Markus će najaviti. On nam je sada ključ““, navodi se u komunikaciji.

A ko je Dolar?

Sem Oskara, prava je misterija i ko je izvesni $ (dolar). Izvesni $ se pominje u jednoj konverzaciji između braće Šarić.

Tako se u jednom trenutku Šarići govore o navodnom sastanku u zgradi Bezbednosno-informativne agencije na Banjici, ali i o susretima sa predsednikom Apelacionog suda i sudijom Duškom Milenkovićem. Razlog tih sastanaka, kako je ranije objavljeno, bilo da je se osmisli na koji način uticati sudije iz veća koje je odlučivalo o žalbama u postupku protiv Šarića.

Pročitajte još:

„Bili smo na brdu sa Markom i predsednikom apelacije, on kaže da je $ (Dolar) bio sa njim i da je pokušao đonom da ga natera da se umeša, a apelacija je rekao da on neće da se meša i da veće radi po sopstvenom nahođenju i otkačio je $. Takođe rekao nam je da je čuo da je neko bio sa sudijom Lukićem, ali da ne zna da li je išta uspeo jer je Lukić težak za bilo koju vrstu pritiska osim institucionalnog. Apelacija kaže da uopšte ne zna ishod posle pretresa, da može da bude i tebi u korist i na štetu, i misli da to može da se reši samo od jednog čoveka… Kaže apelacija da odluka posle pretresa može da se donese i nakon tri meseca. Kaže da sve što smo molili je bilo kako treba“, navodi se u Skaj prepiskama.

VIDEO: Suđenje Darku Šariću i njegovim saradnicima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare