Andrej Obradović Foto: Nova

Andrej Obradović je, zbog toga što je gej mladić, kako tvrdi, postao žrtva policijske brutalnosti, mučenja, seksualnog zlostavljanja, vređanja. Slučaj je prijavio nadležnima, ali pošto se niko nije oglasio, stupio je u štrajk glađu. Danas je ušao u četvrti dan, a za portal Nova.rs objašnjava kako se trenutno oseća.

Andrej Obradovć je rešen da ne odustane od svojih zahteva, dok mu život ne bude ugrožen. Prekid štrajka će zavisiti od evenutalne procene lekara, do tada, Andrej ostaje ispred Narodne skupštine Republike Srbije, uporan da pravda bude zadovoljena.

„Sinoć sam osetio bolove i aritmiju, kontaktirao sam lekare i oni su mi rekli da legnem i odmorim, što sam i uradio. Sada mi je bolje. Evo, ušao sam u 85. sat kako nisam uzimao hranu. Neću odustati, jer ono što se meni desilo je neprihvatljivo i predstavlja kršenje najosnovnijih ljudskih prava. Tu uopšte nije pitanje da li sam ja nešto uradio ili ne, pa čak i trgovci belim robljem imaju nek prava. Prema nama su se odnosili kao da smo članovi klana Veljka Belivuka, zapravo, msilim da su se prema nama još gore odnosili“, kaže Obradović za portal Nova.rs.

Pročitajte još:

On se još uvek oseća dobro, tok misli mu je jasan, rečenice povezane iako priča nešto tišim glasom.

„Na ovaj korak sam se odlučio jer je izostao odgovor zvaničnih institucija. Poverenica za ravnopravnost je izašla u javnost, izjavila da zatražila odgovor od nadležnih u roku od 15 dana, ali je od tada nema, kao da je u zemlju propala. Ne želim da na meni zarađuju poene. Pojedini poslanici su mi pružili podršku, ponudili pomć, ali sam odbio da prekinem štrajk glađu. Rekli su mi da im pokažem, ako mi bude loše, da će zaposleni iz Skupštine odmah reagovari. Ja štrajk prekinuti neću. Ukoliko bude morala da interveniše Hitna pomoć, to može samo u vozilu, ne idem u zdravstvenu ustanovu. Osim ako mi zdravlje bude toliko ugroženo da moram. Ljudi su mi doneli šator, u koji mogu da se sklonim, da malo odmorim i odspavam“, objašnajva Andrej Obradović.

Ohrabruje ga, kaže, što su reakcije građana pozitivne. Neki daju podršku, drugi, koji nisu upoznati sa slučajem raspituju se šta se dogodilo i zašto se Andrej odlučio na tako drastičan korak. Samo jedan stariji gospodin je uputio psovke, ali Andreja to nije omelo u nastavku njegove borbe za ljudska prava.

Podsetimo, sve je počelo kada je organizacija „Da se zna“ na konferenciji za medije iznela ozbiljne optužbe na račun policajaca koji su 14. februara upali u stan u kome su bili Andrej i još neke LGBT osobe u potrazi za narkoticima. Kada su ugledali simbol LGBT populacije, zastavu dugihih boja, počelo je vređanje, kako je ranije saopšteno, maltretiranje, ponižavanje, seksualno zlostavljanje. Slučaj je prijavljen Sektoru unutrašnje kontrole, reagovao je Zaštitnik građana, poverenica za ravnopravnost, tužilaštvo, ali se, makar za sada, svelo samo na verbalne reakcije.

BONUS VIDEO:  Andrej Obradović, žrtva policijske torture, stupio u štrajk glađu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare