Predrag Milovanović, tužilac, intervju
Predrag Milovanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Izborni član Državnog veća tužilaca Predrag Milovanović izjavio je da je tužilaštvu neophodno da ima svoj policijski tim kako bi moglo da spreči moguće opstrukcije policije."Odnos tužilaštva i policije se najbolje opisuje kao odnos glave i udova. Policija je ta koja treba da pribavlja dokaze, a tužilac da im daje pravnu orijentaciju. Bitno je da oni za svoj rad odgovaraju tužiocima, a ne nekom svom neposrednom starešini", rekao je Milovanović za nedeljnik NIN.

Međutim, kako je naveo, „ta tema još uvek nije sazrela u našem društvu i zato se ona u javnosti i medijima mora kvalifikovati kao tema“.

Kako je rekao, koliko mu je poznato, „zasad samo jedna politička stranka govori o potrebi postojanja tužilačke policije“.

„Nadam se da će i drugi politički činioci i javni donosioci odluka uvideti koliko je to važno, pogotovo u svetlu priča o pojavi neke srpske verzije Laure Koveši, a koja se ni u susednoj Rumuniji ne bi proslavila da joj tamošnje političke elite nisu dale da ima svoj policijski tim“, naglasio je. ; Milovanović, koji je postupao na suđenju za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, rekao je da je u tom slučaju imao „odličnu saradnju sa kolegama iz Petog odeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i da je imao utisak da su oni dobili zeleno svetlo da idu do kraja“.

Prema njegovim rečima, i u javnosti je bio stvoren utisak da je nekadašnji predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, nedavno prvostepeno osuđen u ovom slučaju na pet godina zatvora kao prvooptuženi, „pušten ‘niz vodu’ kao visokopoziconirani član vladajuće stranke i to je dovelo do rezultata“.

„Ako se za nekog misli da nije zaštićen, onda nema ni opstukcije MUP-a. A kada je ima, to je veliki problem, jer nemate nikakve efektivne mehanizme da utičete na rad MUP“, rekao je Milovanović.

Bonus video: Slučaj tužiteljki – mesec kasnije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar