Foto: Miljana Isailović/Nova.rs/Privatna arhiva

Milan Đorđević (41) farmaceut iz Niša nestao je 10. juna, a trag mu se izgubio na Suvoj planini, jednom od omiljenih izletišta stanovnika tog dela Srbije. Potraga za njim krenula je istog dana, a u njoj su, na poziv MUP Srbije, učestovali i pripadnici Gorske službe spasavanja (GSS) iz Niša, koji dobro poznaju taj teren. Uroš Smiljanić, član Gorske službe spašavanja i načelnik centra GSS Niš kaže da ne pamti da je neko na Suvoj planini nestao, a da nikada nije pronađen.

Nestali farmaceut je poslednji put viđen 10. juna i od tada od njega nema ni traga, ni glasa.

„To je jedno od omiljenih izletišta, a imamo saznanja da je i MIlan često planinario. Pozvani smo tog dana (10. juna) oko 23 časa, a već oko ponoći je prva naša ekipa bila na terenu. Iako su noću mnogo teži uslovi za pretragu terena, izašli smo jer je u pitanju nestanak osobe i tu je vreme važan faktor. Te večeri nije bilo rezultata, pa smo nastavili sa pretragom terena i sutradan, kada su bili mnogo bolji uslovi, zbog vidljivosti pre svega“, objašnjava Uroš Smiljanić iz GSS Niš.

Pročitajte još:

Po njegovim rečima oni su na teren izašli da bi pre svega pomogli porodici, ali i asistirali MUP Srbije čiji službenici rukovode spasilačkim akcijama.

Potraga za Milanom na Suvoj planini
Potraga za Milanom na Suvoj planini Foto: Miljana Isailovć/Nova.rs

„Tu je bilo policajaca, žandarmerije, pridružili su se lovci, planinari, obični građani prijatelji i rodbina nestalog čoveka. U akciji su učestvovali i psi tragači, ali, nažalost, Milan do sada nije pronađen. Dugo radim ovaj posao, poznajem i Suvu planinu, ne sećam se da je neko nestao bez traga. Imali smo dosta intervencija tu, uglavnom su u pitanju stariji ljudi koji imaju demenciju, kao i izletnici koji zalutaju. Ali, svako bude pronađen. Milan je poznavao planinu, pa smo, pre svega, u početku potragu skoncentrisali na staze kojima je išao. On sa sobom nije poneo nikakvu opremu za planinarenje i boravak u planini, iz kola je izašao u patikama, farmerkama i košulji. Ipak, temperatura se noću ne spušta toliko da bi mu život bio ugrožen“, objašnjava ovaj pripadnik Gorske službe spašavanja.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Kako je vreme odmicalo, potraga se širila, pa je specijalizovana ekipa pretražila i težak teren ispod vrha Trem, gde su morali da se spuste konopcima, što je jedna od najkomplikovanijih spasilačkih akcija. Ipak, ni tamo nije bilo ni traga ni glasa od Milana Đorđevića.

Milan Đorđević, farmaceut iz Niša, nestao je oko 11.30 časova.

Pre toga je došao do majke, gde je popio kafu sa njom i poslao nekoliko službenih mejlova. Tog dana trebalo je da ide na sastanak u Univerzitetsko-klinički centar u Nišu, jer je zastupnik velike farmaceutske kuće. Nakon toga je seo u službenu „škodu“ i odvezao se do napuštene planinarske stanice kod Bojaninih voda. Tamo je pronađen njegov automobil, u čijoj su kaseti bila oba njegova mogilna telefona, službeni i privatni.

Foto: Privatna arhiva

On je viđen i u jednom od sela na Suvoj planini, videla su ga navodna deca da priča sa starijim meštaninom koji je kosio livadu.

Verovatno je taj meštanin poslednja osoba koja je videla Đorđevića.

Rekonstruisano je kretanje nestalog farmaceuta a pretraga terena nije dala nikakve rezultate koji bi ukazali na to šta mu se dogodilo tokom dana.

Milan Đorđević živi u Nišu sa suprugom i dvoje dece, ali tog 10. juna nije poneo sa sobom opremu i odeću koju bi obično nosio kada je odlazio na Suvu planinu.

BONUS VIDEO: Potraga za Dankom Ilić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare