Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Danas je u Srbiji drugi dan žalosti zbog ubistava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i masovnog ubistva u selima u okolini Smedereva i Mladenovca. U Malom Orašju kod Smedereva gde je pomahnitali Uroš B. iz kalašnjikova pobio osam mladića i devojku danas se održavaju pet sahrana M. M. (18), N. M. (15), L. M. (20), N. S. (19) i A. M. (17) na lokalnom groblju, a još tri sahrane zakazane su za nedelju.

U svakoj kući pojedinačno od 14 sati biće održano opelo za petoricu mladića koji su ubijeni u Malom Orašju. Zatim će se rodbina i prijatelji uputiti do seoska crkve, odakle će svi zajedno krenuti ka seoskom groblju, gde će biti sahranjeni.

Veliki broj meštana, porodica i prijatelja iz obližnjih krajeva Šumadije i Podunavlja pristiže pognute glave, sa cvećem i svećama u rukama kako bi u porti crkve prisustvovali zajedničkom opelu ubijenih.

Foto: REUTERS/Antonio Bronic

Učenici i drugari ubijenih mladića skupljaju se u dvorištu škole koja se nalazi do lokalne crkve. Obučeni u crnu odeću plaču i jedni drugima brišu suze i grle se. Okupili su se i mladići jednog lokalnog fudbalskog klupa kako bi došli da odaju počast žrtvama.

Pet sveštenika iz okolnih sela došli su kako bi svako od njih izašao iz porodičnog doma ubijenih mladića i tužnom povorkom, sandukom, predvođen porodicom i prijateljima dostavili telo pokojnika u porti crkve.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Crkvena zvona počela su da neprestano da zvone.

Nekoliko kola Hitne pomoći i lekara pristiglo je kako bi bili u pripravnosti ako bi nekome pozlilo na tužnom skupu. Ispred mesne zajednice Malo Orašje srpska zastava je spuštena na pola koplja.

Podsetimo, Uroš B. pucao je na tri lokacije – u selu Dubona, Malo Orašje i Šepšin i sejao smrt iz automatskog oružja ubijajući nedužne ljude. Ranjeni koji su dovezeni u Urgentni u stabilnom su stanju posle ukazane lekarske pomoći.

Prema dosadašnjim informacijama, konkretnog motiva za drugu uzastopnu tragediju, kakvu Srbija ne pamti, nije bilo, a osumnjičenom je okidač bila navodna svađa sa prijateljima na jednom fudbalskom terenu u Mladenovcu. Kada su ga policajci uhapsili i pitali zbog čega je pobio tolike ljude, on je samo rekao „omalovažavanje“.

Ovaj masakr desio se samo dan nakon masakra u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu gde je đak ubio osam učenika i čuvara, a ranio njih šest i nastavnicu.

BONUS VIDEO: Selo Orašje kod Mladenovca gde se dogodio krvavi pir

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar