Foto: E-Stock/Miloš Rafailović/Instagram/privatna arhiva, Shutterstock

Klan Belivuk - Miljković, koji se tereti za najteža krivična dela, pod istragom je i za pranje novca, a sumnja se da su novac zarađen kriminalnim putem ulagali u nekretnine. Većina članova klana je radila za prosečnu srpsku platu ili i manje od toga, a neki od njih su bili i zaposleni u državnim preduzećima, te se pretpostavlja da su njihova radna mesta bila samo paravan za prave "poslove" kojima su se bavili. Portal Nova.rs otkriva gde su sve radili Belivukovi vojnici i drugi pripadnici kriminalne grupe.

Na suđenju klanu Velje Nevolje i Marka Mesara ne prestaju da isplivavaju novi detalji, a najnovije informacije je izneo saradnik okrivljeni Srđan Lalić. Ono što javnost i dalje nije imala priliku da čuje je tok novca klana Belivuk. Nedavno je proširena istraga prema Veljku Belivuku, Marku Miljković i njihovim suprugama Bojani Belivuk i Tanji Miljković.

Istraga je pokrenuta u decembru prošle godine, a pod lupom su i optuženi Filip Ivanovski, njegova supruga, kao i tašta Belivuka.

Policija je prilikom pretresa stanova pronašla skupe satove, novac, a pod lupom sumnje je i nekoliko parcela, kao i nekretnine u vlasništvu članova klana.

Vođe kriminalne grupe, ali i njihovi članovi, nisu zarađivali ništa više od prosečnog radnika u Srbiji. Nova.rs otkriva gde su bili zaposleni članovi ozloglašenog klana.

IT stručnjak, podrum pića i državna preduzeća 

Veljko Belivuk je prilikom hapšenja istakao da je zaposlen u jednom podrumu pića, a da mu je mesečna zarada oko 60.000 dinara. Njegova supruga je bila zaposlena u rent a car agenciji, koja je u vlasništvu jednog od optuženih Aleksandra Vučeljića, koji je prilikom iznošenja odbrane spomenuo Belivukovu suprugu.

Vučeljić je istakao kako je Bojana imala platu oko 60.000 dinara, slično kao i Belivuk.

Miljković se vodio kao nezaposlen, sa završenim fakultetom, čije je zanimanja menadžer sporta.

Sa druge strane, Miloš Budimir se takođe vodio kao nezaposlen, ali kako je istakao u Tužilaštvu za organizovani kriminal, radio je povremeno poslove obezbeđivanja klubova, kao i preprodaju polovnih automobila – od čega je zarađivao oko 2.500 evra mesečno.

Srđan Lalić, okrivljeni, je široj javnosti poznat kao IT stručnjak, ali se vodio kao nezaposlen. Kako je istakao trgovao je bitkoinima na berzi i od toga zarađivao oko 1.300 evra mesečno.

Srdjan Lalic Veljko Belivuk Velja Nevolja
Veljko Belivuk Velja Nevolja i Srđan Lalić Foto:MUP Srbije

Nebojša Janković je u tužilaštvu rekao kako je nezaposlen a izdržava se od ušteđevine. Njegova supruga je zaposlena u JKP „Vodovod i kanalizacija“ i zarađuje oko 60.000 dinara.

Vlada Draganić je ugostitelj i vlasnik kafića „Žurnal“ u Beogradu, koji drži u iznajmljenom prostoru i kako je tvrdio od toga zarađuje oko 1.000 evra mesečno.

Pročitajte još:

Bojan Hrvatin, jedan od saradnika okrivljenih, je završio samo osnovnu školu, a prilikom hapšenja nije dao informaciju o njegovom radnom mestu.

Sa druge strane, Dejan Tešić se vodio kao fitnes trener, sa završenom Višom kriminalističkom školom, ali nije poznata njegova mesečna zarada.

Foto:Shutterstock

Nikola Spasojević Spale, treći okrivljeni-saradnik, po zanimanju je brodovođa, ali nezaposlen.

Nemanja Đurić je po zanimanju kuvar, ali nema informacija o tome da li je bio zaposlen.

Nemanja Lakićević je građevinski tehničar, ali je posedovao menjačnicu od koje je mesečno zarađivao oko 1.000 evra.

Foto: Shutterstock

Marko Andrić, zvani Mare i Kuzman, je pomagao svojoj devojci u butiku koji je držala i time sticao mesečnu zaradu.

Aleksandar Vučeljić je vlasnik ranije pomenute rent a car agencije, ali je bio i zaposlen na mestu direktora jedne knjjigovodstvene agencije i mesečna zarada mu je bila oko 2.000 evra.

Milovan Tadić zvani Miksa je u trenutku hapšenja bio nezaposlen, ali je ranije radio poslove obezbeđenja i zarađivao oko 30.000 dinara mesečno.

Neki od članova krimi-grupe bili su zaposleni i u državnim preduzećima, poput Filipa Ivanovskom zvani Fila. On je završio srednju poljoprivrednu školu, a bio je zaposlen u unutrašnjoj kontroli JKP Pančevo.

Suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, Filip Ivanovski
Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Vladimir Grek, sugrađanin optuženog Ivanovskog, je takođe radio u državnom preduzeću, kao zaposleni u JKP „Higijena“ u Pančevu, od čega je zarađivao oko 63.000 dinara mesečno, iako je bio ranije osuđivan.

Ministarstvo, lekarska ordinacija, sportista

Željko Kodžić zvani Kodža je bio zaposlen u Ministarstvu pravde, na poslovima unutrašnjeg obezbeđivanja uhapšenih osoba. On je završio srednju mašinsku školu.

Jedina dama klana, Slađana Sekulić, inače supruga jednog od okrivljenih Vlada Georgieva, završila je Ekonomski fakultet. Vodila se kao zaposlena u „ALKZ“ doo, u veleprodaji pića i garderobe, od čega je zarađivala oko 60.000 mesečno.

Boris Karapandžić, koji je nedavno pušten da se brani sa slobode, po zanimanju je mašinski tehničar, a nije poznato da li je zvanično bio zaposlen i gde.

Suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, Boris Karapandžić
Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Nikola Stefanović, elektrotehničar računara, poseduje svoju firmu od koje mesečno zarađuje između 1.000-2.000 evra.

Pročitajte još:

Aleksa Šejić, jedan od mlađih članova klana, bio je zaposlen kao konobar, a kako je naveo, izdržava ga majka.

Mijat Simeunović je po zanimanju tehničar za kompjutersko konstruisanju, kako se navodi od povremenih poslova je zarađivao 40.000 dinara.

Jedan od okrivljenih, koji je takođe nedavno pušten iz pritvora, je Miloš Lukić Selak, student arapskog jezika na Filološkom Fakultetu u Beogradu.

Još jedan optuženi, Aleksa Dunjić radio je kao menadžer u lekarskoj ordinaciji svog oca, od čega je mesečno zarađivao oko 50.000 dinara.

Vojislav Đorđević je poznat u javnosti kao rukometaš u RK „Partizan“, a po zanimanju je zvanično mesar.

Vladimir Dimitrijević, koji se od samog početka brani sa slobode, je autolimar i vlasnik jedne zanatske radnje. Navodno, od ovog posla, mesečna primanja mu iznose oko 60.000 dinara.

Vladimir Dimitrijević
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Gotovo svaki od članova kriminalne grupe, koja se tereti za sedam ubistava, otmicu, silovanje i nedozvoljeno posedovanje droge i oružja, je zarađivao mesečno prosečnu srpsku platu. Sa druge strane, oni su neretko nosili skupe satove, vozili skupocene automobile, ali i poseduju više nekretnina.

Pretpostavlja se, upravo zbog toga, da su njihova zvanična radna mesta predstavljala samo „paravan“ za njihove primarne poslove.

BONUS VIDEO: Parking u Radničkoj 30 u Beogradu: Mesto gde je klan Veljka Belivuka otimao zrtve