Novica Antić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon što je noćas Viši sud u Novom Sadu odbio predlog Višeg javnog tužioca da se odredi pritvor predsedniku VSS Novici Antiću i njegovim saradnicima Predragu Jevtiću i Dušku Tolmaru, advokat Vuk Tufegdžić otkriva detalje krivične prijave protiv njegovog branjenika Antića i ostalih sindikalaca.

Javnost je vrlo malo znala o samom postupku i razlozima policijske akcije u kojoj su uhapšeni Novica Antić, Predrag Jevtić i Duško Tolmar. Sve što su mediji saznali bilo je sa prefiksom „nezvanično“ jer se niko od nadležnih institucija nije javno oglasio povodom ovog događaja koji je zainteresovao javnost u Srbiji. Jedino što se sa sigurnošću znalo je da su sindikalci optuženi za krivično delo pronevera, što je vrlo širok pojam.

Pročitajte još

Jedan od advokata Antića, Vuk Tufegdžić za Nova.rs dan nakon suđenja objašnjava šta se konkretno stavlja sindikalcima na teret. On kaže da se njima na teret stavlja krivično delo pronevera, tj da su njih trojica materijalna sredstva koja su im poverena od strane sindikata prisvojili po prethodnom dogovoru, što apsolutno nije tačno i ničim nije utemeljeno u dokazima koji su priloženi uz prijavu.

Novica Antić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

On dalje navodi da čak i naredba o sprovođenju istrage tužilaštva u Novom Sadu sadrži brojne neistine, za koje je ubeđen da su poznate i postupajućoj tužiteljki, gde se navodi da su oni preuzeli i prisvajali neke mobilne telefone što je notorna glupost prema rečima advokata.

„Konkretno, oni se terete za dodeljivanje materijalne solidarne pomoći. Što Jevtić Predragu, što Antić Novici, ali ne navode i druga lica, jer ta materijalna solidarna pomoć se dodeljuje brojnim članovima sindikata ukoliko su ispunjeni uslovi, koji su predviđeni Pravilnikom Vojnog sindikata Srbije. To tužilaštvo ili nije znalo ili nije htelo da zna, uglavnom nije se pozivalo na to, ističući samo da su oni radili suprotno statutu vojnog sindikata, što nije tačno“, navodi Tufegdžić.

Vuk Tufegdžić advokat Foto:Privatna arhiva

On objašnjava da tužilaštvo tvrdi da su oni sami sebi dodeljivali novčanu solidarnu pomoć, što po rečima advokata nije tačno, jer ne odlučuju Antić i njegova dva optužena saradnika o tome već je rađeno onako kako kaže Statut sindikata.

„Oni su upravo radili, kako kaže statut, gde je rečeno, odnosno napisano, da postoji ta mogućnost, a ne u drugim situacijama. Inače, Novici Antiću je prestala služba nezakonito, i on je doveden u situaciju da kao predsednik sindikata nema primanja. Iz tog razloga je njemu, od strane Upravnog odbora i Skupštine koja broji 7.500 članova doneta odluka, i odobrena ta materijalna solidarna pomoć. Jevtić je takođe ostao bez posla zbog nekog intervjua koji je dao jednom mediju zbog čega je protiv njega pokrenut disciplinski postupak u kome su mu faktički dali otkaz“, kaže naš sagovornik.

Nema krivičnog dela

Tufegdžić kaže da u ovom postupku protiv sindikalaca nema nikakve nezakonitosti, a posebno nema krivičnog dela pronevera niti bilo kojeg drugog krivičnog dela.

Novica Antić Foto: Nova

„Da bi pronevera postojala, ta sredstva moraju biti poverena Novici Antiću i ostalima, a Novica niti prima sredstva od članarina, niti prima telefone, niti bilo kakve stvari. Novica je predsednik i on rukovodi sindikatom. Postoje tačno određena lica koja se bave finansijskim stvarima u sindikatu. Novica Antić nije mogao sam sebi bilo šta da dodeli. Sve odluke su donošene od strane Upravnog odbora koji ima devet članova. Tako da, apsolutno, u onome za šta se on tereti nema ni osnova sumnje, a kamoli osnovane sumnje u pogledu izvršenja krivičnog dela“, kategoričan je Tufegdžić.

Istina o telefonima

Kada je reč o telefonima koji se spominju u krivičnoj prijavi, Tufegdžić objašnjava da telefoni koje su sindikalci, po osnovu ugovora sa operaterima MTS, JETEL, A1, zaključivali jesu dodeljivani članovima sindikata i po ugovorima koje je sindikat zaključio sa tim operaterima, telefoni su mogli biti dodeljeni i članovima porodice sindikata.

Nikakvi telefoni nisu prisvajani od strane, niti prodavani.

„Ali tužilaštvo kaže i jesu. I tu se čak stavlja iznos koji je neverovatan. Neki iznos od 32 miliona dinara koji su navodno prisvojili preko tih telefona, što ni samoj tužiteljki nije jasno kako se došlo do tog iznosa, ali je ona ipak napisala da su 32. 482. 041 dinara prisvojili na osnovu navodne prodaje, Antić,Tolmač i Jevtić niti su prisvojili, niti su prodali bilo kakav telefon, već su ih ustupali članovima sindikata u skladu sa Statutom sindikata i to mogu i hoće da potvrde svi članovi sindikata kojima su dodeljeni telefoni“ navodi Tufegdžić.

Foto: N1

Advokat Vuk Tufegdžić dodaje da su im se sinoć članovi sindikata stalno javljali, jer su hteli odmah da dođu u Novi Sad i daju izjave, ali da to u ovoj fazi postupka nije bilo moguće, ali da će svi oni svedočiti kada dođe ta faza postupka.

Pokušaj da se uništi VSS

Advokat se osvrnuo i na pozadinu ovog krivičnog postupka, ocenjujući ga kao paravan da se izvrši atak na Antića i time pokuša da se uništi Vojni sindikat Srbije.

„Meta ovog krivičnog progona je Novica Antić. Ostala dva lica, Tolmač Duško i Jerdić Predrag su bukvalno kolateralna šteta i pokušaj da se Novica Antić što više optereti. Međutim, tu je tuđelaštvo napravilo grešku, jer je na taj način samo stavilo do znanja i jasno pokazalo da im je cilj Novicu Antića uhapsiti ,pritvoriti i eliminisati iz rada sindikata. Njegov rad očigledno smeta određenim strukturama u sistemu odbrane, a možda i šire“, kaže naš sagovornik.

Novica Antić i saradnici pušteni da se brane sa slobode Foto: Uglješa Bokić/Nova.rs

Advokat navodi i da nikada u svojoj karijeri nije video da se za koruptivno krivično delo predloži preko stotinu svedoka, koliko ih je tužilaštvo predložilo, jer se u ovim delima krivica dokazuje materijalnim dokazima, a ne svedocima.

„Svedoci su namerno stavljeni da bi, zbog eventualnog uticanja na svedoke, sindikalci mogli biti što duže u pritvoru“, objašnjava Tufegdžić.

Nenad Simović je častan sudija

On kao razlog sinoćnjeg puštanja na slobodu Antića, Jevtića i Tolmača vidu u tome što je dežurni sudija za prethodni postupak postupio pravilno i objektivno, ne podlegavši pritisku koji postoji u ovom procesu.

„Posebno bih naglasio da smo mi sinoć imali sreću. Prvo okrivljeni, pa onda i mi branioci. Zbog toga što je o pritvoru odlučivao iskusan, hrabar i pošten sudija,koji spada u 10% sudija srpskog pravosuđa koje bi takvu odluku donelo, 90% sudija, a to govorim na osnovu iskustva od preko 25 godina, nažalost, bi ih stavilo u pritvor. Za početak meseca dana, pa onda nadalje, i upropastilo im život. Zbog toga puno poštovanje prema sudiji Nenadu Simoviću i njegovoj odluci. On je sagledao razloge tužilaštva koje je tužilaštvo iznelo da se pritvor odredi, i razloge koje smo mi izneli, ospojavajući navode tužilaštva, prvenstveno u pogledu postojanja krivičnog dela, a onda i razloga za pritvor“, navodi advokat odbrane.

Vuk Tufegdžić za kraj razgovora navodi da je ovo jedan presedan i prvi slučaj u našoj istoriji da se hapsi jedan vođa sindikata.

„Još od Leha Valence se to nije desilo, da policija upada u prostorije, vrši pretresanje i privodi rukovodstvo sindikata. Ni u jednoj državi koja postoji, pa makar bila i Zelenortska ostrva, što sam rekao i u razlozima za neodređivanje potvora“, konstatuje Tufegdžić

Novica Antić Foto:Nova.rs

Na našu konstataciju da su u režimskim medijima osvanuli tekstovi da je Novica Antić proneverio novac sindikata tako što je od sindikalnih para uplaćivao nekakve „tokene- dijamante“ za igricu na mobilnom telefonu, Tufegdžić je bio ironičan i negirao ove natpise.

„Samo jedna reč, gluposti! Gluposti, čistne gluposti, čak i ne stoji u krivičnoj prijavi ništa o tome, ne znam kakve video igrice, o čemu… Jeste, članovi vojnog sindikata su inače predškolskog uzrasta, oni inače mnogo vole te igrice“, kaže advokat.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare