Foto: Josip Regovic/PIXSELL, Shutterstock

Uprkos tome što su kriminalci sa zapadnog Balkana jedni od vodećih u svetu kada je reč o trgovini kokainom, ovdašnje tržište relativno je malo za taj narkotik. Poslednja zaplena u Beogradu, kada je policija oduzela šest kilograma vrednih oko 600.000 evra ukazuje na to koliko je ovaj biznis unosan i koliko je i uprkos tome što balkanski dileri već uveliko rade na izvorištima u Južnoj Americi, gde kilogram baze za proizvodnju kokaina i kokain hlodir koštaju manje od 1.000 evra.

Beogradska policija uhapsila je u četvrtak dve osobe u naselju Filmski grad nakon što je u njihovom automobilu pronađeno šest kilorama kokaina. Droga je bila skrivena u specijalno izgrađenom bunkeru u „sitroenu“, a lisice na ruke stavljene su A. N. (1994) i A. S. (1997) iz Beograda zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Kokain je bio spakovan u šest pakovanje od po kilogram, a na svakom je bio žig poznatog brenda Luj Viton.

Foto: MUP

Ova zaplena smatra se jednom od većih, imajući u vidu da srpsko tržište nije preterano interesantno dilerima kokaina zbog visoke cene, premda se ovaj trend svakako menja poslednjih godina, tako da kokain i u Srbiji postaje jedna od glavnih „klupskih“ droga. Istraživanja pokazuju da cenu kokaina na tržištu diktira više faktora, najčešće kvalitet, cena transporta i drugih usluga koje se moraju platiti, a da vrednost jednog kilograma drastično skače kada uđe u Evropu. Potom se menja kako prolazi državne granice.

Vodeće balkanske kriminalne grupe kada je reč o švercu i prodaji kokaina, među kojima su svakako i zaraćeni „škaljarski“ i „kavački“ klan, uspostavile su potpunu dominaciju na kokainskom tržištu, a zbog lanca moći koji su ostvarili od izvora do potrošača u evropskim zemljama, ovaj narkotik transportuju mahom preko evropskih luka u Španiji, Belgiji i slično. Ipak, jedan deo dolazi i do balkanskog tržišta.

Naime, prema ranijim istraživanjima Globalne inicijative protiv transnacionalnog kriminala (GI-TOC), balkanske luka kroz koje kokain pristiže su Drač u Albaniji i Bar u Crnoj Gori, a tovar pristiže u velikim kontejnerima u kojima se prevozi sveže voće ili povrće, odakle se dalje prevozi automobilima i kamionima. Nakon što kokain stigne u Bar, uglavnom dalje putuje na sever preko Nikšića, a zatim u Bosnu i Hercegovinu, u Trebinje ili Bileću. Potom nastavlja severno ka Mostaru i Sarajevu i eventualno Hrvatsku. U ovoj fazi transporta kilogram kokaina stoji između 35.000 i 38.000 evra.

Zaplena droge u Holandiji Foto:Tanjug/Openbaar Ministerie, Netherlands Public Prosecution Service via AP

Ova ruta ima i alternativu – droga odlazi u Podgoricu, a zatim dalje u Rožaje, onda ili severno ka Novom Pazaru ili istočno ka Peći na KiM. Iz ovih krajeva droga se mahom dalje transportuje u velike gradove za potrebe lokalnog tržišta. Tako je kilogram kokaina u Beogradu moguće nabaviti po veleprodajnoj ceni od 35.000 do 60.000 evra.

Sa druge strane, kokain koji stiže preko Drača u Albaniji, prilično je velike čistoće, do 90 odsto i košta 25.000 do 30.000 evra.

Foto: Bildagentur-online/Sunny Celeste / Alamy / Alamy / Profimedia

Maloprodajne cene

Kokainsko tržište je relativno homogeno, navode autori pomenutog izveštaja i čini se da je postojanje manjih tržišnih niša u glavnim gradovima uobičajeni obrazac u regionu. U glavnim gradovima regiona kokain se rastura najčešće po komadu koji često iznosi od 0,5 do jednog grama. U Crnoj Gori na primer možete se kupiti pola grama kokaina po ceni od 40 do 45 evra.

Foto: Shutterstock

Na Kosovu je, prema infomracijama ovog izveštaja, najpopularnija ponuda 0.6 grama za oko 55 do 60 evra. Slične opcije postoje i u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini. U Albaniji je takođe moguće pronaći krek kokain (konzumira se pušenjem) po ceni od 20 do 25 evra za 0,2 grama. I situacija u Srbiji je prilično slična, pa se tako gram prodaje po ceni od 70 do 120 evra.

Tesla, Luj Viton, Gavrilo Princip

Kao i proizvođači i distributeri legalne robe, i dileri kokaina neretko brendiraju svoju drogu. Tako se na zaplenjenim ciglama kokaina često pojavljuju likovi Nikole Tesle, Gavrila Principa, ali i logoi poznatih brendovao kao što je to i sada bio slučaj sa žigom Luj Vitona. Kako je Nova.rs ranije pisala, droga sa pomenutim logoima Luj Vitona, Tesle i Tag Hojera, zaplenjeni su u luci Alhesiras u Španiji i utvrđeno je da pripada balkanskom kartelu.

Bonus video: Zaplena 3 kilograma heroina – uhapšeni crnogorski državljani

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar