Nikola Vušović Foto:MUP/X/Policía Nacional@policia

Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, uhapšen je u petak u Barseloni u Španiji, a reč je o opasnom beguncu kojeg je potraživalo pet zemalja, uključujući i Srbiju. Vušović slovi za vođu kriminalne grupe “vračarci” i dovodi se u vezu sa organizovanjem tri likvidacije u Srbiji, a proteklih godina sumnjalo se da je upravo u Španiji pronašao utočište.

Nikoli Vušoviću je španska nacionalna garda lisice na ruke stavila u petak, a sa njim je privedena i njegova nevenčana supruga M. I. Kako je španska policija saopštila, Vušović je slovio za jednog od najopasnijih begunaca u Evropi.

“Za njim su poternice raspisale Srbija, Crna Gora i Nemačka, sve tri zbog teških ubistava, dok su sudovi Austrija i Hrvarske raspisali potrage za njim zbog krivičnih dela protiv imovine i falfikovanja isprava”, pišu španski mediji.

Lociran u Kataloniji

Vušović je lociran u Kataloniji i odmah su mu stavljene lisice i sproveden je u pritvor. Ostaje da se vidi u narednom periodu kojoj zemlji će ga španske vlasti izručiti.

Nikola Vušović Foto: MUP

veljk, kako je u javnosti poznat, slovi za vođu kriminalne grupe “vračarci” kojoj se sudi za tri teške likvidacije – ubistva biznismena Dragana Čađe, navijača Aleksandra Halabrina i Pink pantera Aleksandra Šarca.

Sem u Srbiji, u Crnoj Gori se dovodi u vezu sa ubistvom Marka Ljubiše Kana, vođe budvanske kriminalne grupe.

Kriminalnu karijeru započeo sa Saletom Mutavim

Srpskim istražnim organima poznat je odavno, a svojevremeno je bio deo ekipa, sada ubijenog navijača, Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi.

Sale Mutavi

Stanković i Vušović su bili deo jedne ekipe, koja se u kasnijim godinama razdvojila na dve odvojene – klan Veljka Belivuka (najpre je predvodio Aleksandar Stanković) i „vračarce“. Poslovi su im možda bili različiti, ali su i jedni i drugi činili zločine i dovodili se u vezu sa narkoticima.

Nagoveštaji da je u Španiji

Pretpostavlja se da je Vušović Srbiju napustio naposredno posle razbijanja kriminalne grupe Belivuk, koja je pohapšenja u velikoj akciji MUP i BIA, februara 2021. godine, što je zaključuje iz presretnute Skaj komunikacije.

Kako je naš portal pisao, Vušoviću je 7. marta 2021. godine, mesec dana nakon velikog hapšenja kriminalne grupe Belivuk, poslata slika iz jednog dnevnog lista, a ova situacija možda je bila i ključna kada je reč o Vušovićevom napuštanju Srbije.

Nikola Vušović Foto:MUP Srbije

Reč je o tekstu pod naslovom: „Ekipa Džonija sa Vračara bila zadužena da preuzme poslove Veljka Belivuka i organizuje odmazdu, sada slede njihova hapšenja“. Pomenutu fotografiju Vušoviću je poslao saradnik Nedeljko Todorović, koji mu u porukama govori da će on biti glavna tema sutra u novinama.Na to mu Vušović odgovora: „Majke ti? Šta kažu? I da sutra treba da leti za pl?“. Potom mu Todorović šalje fotografiju sutrašnjih novina uz sledeću poruku: „Pali ti brate svakako! Pisali su oni i pre ovoga a kažu da sad jurcaju sve koji su povezani i po zemljama u regioni i po EU“.

Takođe, sudeći prema porukama sa Skaja, Vušovićevi saradnici su znali i da je on u Španiji. Tako vođa “vračaraca” piše saradniku u jednom trenutku sledeću rečenicu:

„Pa ne zna on da sam u Španiji buraz, on mene i ne zna imenom i prezimenom, razumeš, ne znaju oni ko sam ja“.

Specijalizovan za teška ubistva?

Inače, Vušović je u medijima bio označen i kao kriminalac koji je bio specijalizovan za teška ubistva. Na meti njegove grupe bilo je nekoliko osoba proteklih godina, koji su uspeli da izbegnu smrt.

Među njima je bio i Miloš Nilović Runjo, blizak škaljarskom klanu, za čiju likvidaciju je Vušović izdvojio 150.000 evra.

Miloš Nilović, Foto: Facebook

Grupa Vušovića je Nilovića dugo pratila, znala kuda se i kada kreće, da bi 2020. izvršili napad na njega. Sve se dogodilo usred dana u poznatom vračarskom kafiću “Le petit bistro”. Vušović je za napad angažovao izvesnog Miljana Miljanovića, crnogorskog državljanina, koji je kobnog dana sa “uzijem” u ruci upao u lokal u nameri da ubije Nilovića. Ipak, Nilović, koji je bio u drustvu sa nekoliko muškaraca, uspeo je da na vreme pobegne.

Nilović je proteklih godina bio na oprezu jer je više puta dosad izbegao atentate.

Svojevremeno je hapšen u „Durmitoru“ sa oružjem, ali je oslobođen krivice.

Podsetimo, kriminalna grupa „vračarci“, čiji je vođa uhapšeni Vušović, tereti se za likvidacije „Pink pantera“ Aleksandra Šarca, biznismena Dragana Ristića Čađe i navijača Aleksandra Halabrina, kao i nekoliko pokušaja. Mete ove grupe bili su, sem Nilovića, i, sada pokojni Lazara Vukićević, zatim Novopazarac Samira Divljanovića, kao i advokat Arsenija Stefanovića.

VIDEO: Hapšenje člana kriminalne grupe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare