Obrad Stevanović
Foto: Printscreen/YouTube/Novo jutro

Policijski general Obrad Stevanović izjavio je na haškom procesu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju da u jesen 1995. nije znao za zločine garde Željka Ražnatovića-Arkana u Bosanskoj Krajini, iako je policija iz Srbije pod njegovom komandom tada bila u tom kraju.

Stanišić (70), u to vreme načelnik SDB Srbije, i Simatović (70), prvi operativac Službe, optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Edvard Ruso  pozvao se na dokaze da je Ražnatovićeva jedinica u Sanskom Mostu, s jeseni 1995, ubila najmanje 76 Muslimana.

Stevanović, koji je prethodno potvrdio da su Posebne jedinice policije (PJP) MUP Srbije u to vreme bile rasporedjene u Bosanskoj Krajini, odgovorio je: „Nemam saznanja o tim zločinima, ali ne sporim da su počinjeni. Istina je da je naš zadatak tamo bilo suzbijanje krivičnih dela. Ali, i u miru se dešavaju zločini, a kamoli u ratu. Siguran sam da moja jedinica nije učestvovala u tome. Sasvim odbijam mogućnost da je tolerisala ili pomogla zločin“.

Tužilac Ruso predočio je više dokumenata iz kojih proizlazi da su Stevanović i njegova jedinica 1995. saradjivali sa Arkanovom formacijom u zapadnoj Bosni i Istočnoj Slavoniji.

Ogradjujući se da o tome nema saznanja, Stevanović je tvrdio da je Ražnatovićeva SDG u to vreme bila u sastavu Vojske Republike Srpske (VRS) ili armije Republike Srpske Krajine (RSK). Stevanović je negirao i navod iz više dokumenata da je dejstva PJP MUP Srbije u zapadnoj Bosni koordinisao oficir SDB Srbije Dragan Filipović-Fića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare