Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Zbog protesta koji se danas održava ispred redakcije dnevnog lista Informer na Terazijama, nakon što je taj medij objavio intervju sa višestrukim silovateljem povratnikom, na lice mesta je stigla i policija. Oni se trenutno nalaze ispred ulaza u zgradu ove redakcije.

Kako je Nova.rs ranije pisala, protest je organizovao feministički pokret „Ženska solidarnost“, a na Terazijama se okupilo oko stotinak građana sa željom da iskažu svoj bunt protiv ovakvog postupka jednog medija.

„Kako država štiti silovatelje? Pazi kako se oblačiš, pazi kako sediš, od malena nam ulivaju strah od silovanja. Šta da očekuju građanke na selu, ako siluju u centru grada. Pozivamo institucije na odgovornost“, poručuju učesnici protesta. Ka zgradi Informera u jednom trenutku su poletela i jaja…

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Ženska solidarnost“ poziva sve javne servise i nadležne službe da istraže kako je došlo do promocije silovatelja i produkcije videa u kome je dopušteno da nasilnik opisuje silovanja i eksplicitno stavlja do znanja da je i dalje opasnost po žene. Kako je ranije saopštio ovaj pokret, puštanje serijskog silovatelja na slobodu i davanje istima prostora u medijima još je „jedna u nizu dehumanizujućih i mizoginih praksi kojima svedočimo u javnom prostoru“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Podsetimo, izlazak serijskog silovatelja povratnika na slobodu, nakon odslužene 15-godišnje kazne zatvora, uznemirilo je javnost u Srbiji. Najpre su korisnici društvenih mreža fotografisali svaki njegov korak i jedni druge obaveštavali o njegovoj trenutnoj lokaciji.

Bonus video: Protesti ispred režimskog tabloida: Masa gađa jajima i skandira „gasite Informer“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare