Feministički pokret "Ženska solidarnost" održava protest ispred redakcije "Informera" zbog objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem koji je nedavno pušten na slobodu. Okupilo se oko stotinak građana koji poručuju: "Hoćemo sigurnost, ne strah". Okupljeni su na sat i po blokirali saobraćaj ispred redakcije koja se nalazi na Terazijama, a zgradu su gađali jajima.

Građani i pištaljkama izražavaju svoj protest, prenosi reporter Nova.rs koji se nalazi ispred redakcije Informera u centru Beograda.

„Kako država štiti silovatelje? Pazi kako se oblačiš, pazi kako sediš, od malena nam ulivaju strqh od silovanja. Šta da očekuju građanke na selu, ako siluju u centru grada. Pozivamo institucije na odgovornost“, poručuju učesnici protesta.

„Ako je baba trpela, ako je mama trpela, mi nećemo“, poručuju aktivisti kojima se pridružio i narodni poslanik iz koalicije „Moramo“ Radomir Lazović.

Kako su nevladine organizacije ranije navele u saopštenju, puštanje serijskog silovatelja na slobodu i davanje istima prostora u medijima još je „jedna u nizu dehumanizujućih i mizoginih praksi kojima svedočimo u javnom prostoru“.

„Tokom prethodnih dana, u medijima, čije je izveštavanje kulminiralo Informerovim intervjuom sa Igorom Miloševićem, ne samo da se stvara atmosfera parališućeg straha, već se i odgovornost za odbranu od potencijalnog nasilja prebacuje na žene koje se međusobno obaveštavaju gde mogu da kupe biber sprej, nož ili kako da nauče da se fizički odbrane. Posebno neetički je da o svemu tome pišu mediji koji su u drugim slučajevima seksualnog nasilja dovodili u pitanje ispovesti žena žrtava istog“, objašnjavaju.

Ističu da iskustvo rada sa ženama koje su preživele neki oblik muškog nasilja, a posebno seksualno nasilje, pokazuje da one u kontinuitetu doživljavaju izdaju od strane sistema.

„Njihovo iskustvo se nipodaštava i dovodi u pitanje, a preživele najčešće prolaze kroz sekundarnu viktimizaciju i ponovno nasilje od strane institucija. Umesto da ih zaštite i donesu pravdu, institucije žene tretiraju kao podjednako krive za preživljeno nasilje“, piše u saopštenju Ženske solidarnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Ocenjuju da mediji, umesto što šire parališući strah, imaju dužnost da postave pitanje bezbednosti žena i zašto institutcije svesno puštaju na slobodu serijskog silovatelja.

„Umesto što daju prostor nasilnicima, mediji treba da, u skladu sa moći i odgovornosti koju imaju, vrše pritisak na institucije da spreče novo i adekvatno procesuiraju ranije slučajeve nasilja. Mediji su, međutim, opet izabrali da o nasilju izveštavaju senzacionalistički i time se indirektno stavljaju na stranu nasilnika, a protiv svih žena“, naglašavaju.

Ženska solidarnost poziva sve javne servise i nadležne službe da istraže kako je došlo do promocije silovatelja i produkcije videa u kome je dopušteno da nasilnik opisuje silovanja i eksplicitno stavlja do znanja da je i dalje opasnost po žene.

„On svakako nije jedini muškarac koji je pretnja po žensku bezbednost ali je barem jedan od kojeg možemo javno i kolektivno da se zaštitimo. Pored toga, zahtevamo da se intervju smesta ukloni sa svih portala, a ubuduće prate smernice Novinarki protiv nasilja. Zahtevamo da se ženama obezbedi osnovna potreba za fizičkom sigurnošću u privatnom i javnom prostoru i da se nijedan tabloid nikada više ne usudi da eksploatiše ženski strah od muškog nasilja“, zaključuje se u saopštenju ovog kolektiva.

Podsetimo, javnost u Srbiji postala je uznemirena nakon što je nedavno serijski silovatelj Igor Milošević pušten iz zatvora nakon odsluženja petnaestogodišnje kazne za seriju silovanja i razbojništava.

Na društvenim mrežama iz dana u dan upozorava se javnost, prati kretanje i objavljuju fotografije muškarca za koga se tvrdi da je upravo silovatelj koji je nedavno izašao iz zatvora. Situacija koja je nastala u javnosti za stručnjake je zapravo upozorenje koje baca svetlo na to da zakon ne propisuje nikakve mere nadzora kako bi se bivši osuđeni silovatelji nadzirali.

„Informer“ objavio je „megaekskluzivni“ intervju sa silovateljem u kom on opisuje detalje svojih zločina i stavlja do znanja da se za iste ne kaje.

BONUS VIDEO: Protesti ispred režimskog tabloida: Masa gađa jajima i skandira „gasite Informer“