Zbog trovanja gljivama, juče je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu hospitalizovano 10 osoba. Oni su se otrovali zbog pečuraka koje su kupili na pijaci u Šapcu. Kako prepoznati otrovnu zelenu pupavku i razlikovati je od ostalih pečuraka.

Zelena pupavka spada u red najotrovnijih pečuraka, onaj ko je konzumira mora hitno da bude prebačen u bolnicu, pošto smrtnost ide čak do 50 odsto otrovanih.

Znaci trovanja su povraćanje, jak proliv, slabost i javljaju se sedam do osam sati nakon uzimanja, a nekada i posle dva dana.

Ivan Milenković
Ivan Milenković

„Kao i sve ostale vrste obrazuje se u jajetu, s porastom dobija dršku i šešir kao i većina pečuraka koje viđamo. Karakteristično je to što ostatak te volve zaostaje u vidu prstena i mogu i se ostaci nalaziti na površini šešira, kasnije se spere i u tim fazama može da se pomeša sa jestivim gljivama, najčešće u početnoj vazi i to sa jestivom gljivom koja se zove blagva ili jajčara“, objasnio je docent Šumarskog fakulteta Ivan Milenković za N1.

Govoreći o otrovanim građanima u Šapcu, Milenković je rekao da je najverovatnije pomešana sa jestivom gljivom, koja je u početnim fazama veoma slična i može da se nađe u većini naših šuma, pašnjaka…

„Nekog ključa koji može da nam ukaže da je otrovna ne postoji, svaka jestiva pečurka ima svoju neku kopiju koja nije jestiva a može da dovede i do fatalnog ishoda. Mogu da se pomešaju vrganji, može se pomešati sa ludarom, kravljom balegom, karakteristično je ta da se kod vrganja javlja crveni pigment, kod šampionjona, običan šampinjon se može pomešati sa gljivom ksantodermus, lako se prepoznaje kada se ozledi ispušta sumporastu žutu boju. Onda rujnice mogu se pomešati sa brezovom rujnicom“, objasnio je docent.

BONUS VIDEO: Šabac u strahu od otrovnih pečuraka koje je prodavala baka na pijaci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar