Foto:TANJUG/ RADE PRELIC/Jelena tušup/Nova.rs; Miloš Ljubisavljević/Nova.rs

Sneg koji je u toku noći pao širom Srbije, paralisao je našu zemlju. Pored kolapsa u saobraćaju, velikih gužvi i hladnoće, naše sugrađane muči još jedno pitanje - kako naplatiti odštetu ukoliko je na automobil palo drvo?

Aprilski sneg koji je okovao Srbiju počeo je da pada u noći između ponedeljka i utorka i izazvao brojne probleme građanima, a najviše u saobraćaju. Već u jutarnjim satima u okolini Kragujevca je autobus pun putnika sleteo s puta, prilikom čega je povređeno 18 osoba. U beogradskom naselju Miljakovac velika grana se odvalila i pala na dve devojčice koje srećom nisu zadobile teže povrede, dok su se manji udesi događali gotovo tokom čitavog dana zbog manje vidljivosti, loših uslova za vožnju i neadekvatno očišćenih kolovoza.

Paralelno sa tim, veliki je broj onih koji nisu ni mogli do svojih automobila jer ih je jutros dočekalo neprijatno iznenađenje – velika stabla, delovi krošnji i grana, pod opterećenjem teškog snega, pali su na vozila i pričinili štetu. Zbog toga smo proverili na koji način možete naplatiti štetu izazvanu na ovaj način.

Foto: Printsccreen/Instagram/192_rs

Kako do odštete?

Ukoliko na vaš automobil padne drvo, a nemate kasko osiguranje, štetu jedino možete naplatiti u slučaju da je vozilo bilo parkirano na regularnom parkiralištu na javnoj površini, a procedura je sledeća:

Pročitajte još:

Prvenstveno treba pozvati policiju, koja će da uradi zapsinik i fotografisati mesto nesreće. Nakon toga, treba obavestiti JKP „Zelenilo Beograd“. Ni u kom slučaju ne treba ništa dirat ili pomerati kod vozila. Nakon što dođe, ekipa „Zelenila“, takođe, napraviće zapisnik i fotografisati automobil na koji je palo drvo.

Potom je potrebno u osiguranju, ili kod veštaka, sačiniti zapisnik o oštećenjima vozila, a nakon toga proceniti visinu štete predračunom ovlašćenog servisa ili još bolje nalazom veštaka. Sledeća stanica jeste JKP „Zelenilo“ kom se treba obratiti sa zahtevom za nakanadnu štete, koji oni nekada odobre, a nekada ne, ali i za to postoji rešenje na sudu.

Foto: Marko Žeželj/Nova.rs

Kako su iz JKP „Zelenilo Beograd“ naveli na svom sajtu, ako je došlo do oštećenja do 15.00 časova, radnim danom, na teren će odmah izaći operativni tim, ukloniti grane, drvo i napraviće se zapisnik o šteti, koji će potpisati prisutni rukovodilac i oštećena strana.

Foto: FoNet/Katarina Tomović

„Ukoliko je do oštećenja došlo nakon 15.00 časova, potrebno je da se sugrađani jave Centru za informisanje JKP „Zelenilo-Beograd“ na broj telefona 011/2630-506, gde će dobiti precizna uputstva u koju Radnu jedinicu našeg Preduzeća je potrebno da se jave (u zavisnosti od lokacije na kojoj je nastupio pad stabla ili grana), kako bi se sačinio zapisnik o nastaloj šteti. Zapisnik o šteti donosi lično oštećeni, predaje ga Komisiji za procenu štete, čije je sedište na adresi Ulica Rajkova br. 15, Novi Beograd, gde oštećeni podnosi Zahtev za nadoknadu štete u pisanoj formi“, navode iz „Zelenila“.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Komisija za procenu štete, kako je pojašnjeno, zatim popunjava obrazac Prijava štete iz osnova osiguranja od odgovornosti i oštećeni se sa kompletnom dokumentacijom upućuje u Akcionarsko društvo za osiguranje, koje u najkraćem roku, nadoknađuje štetu.

Ukoliko posedujete kasko osiguranje, pravo na odštetu imate ukoliko vam je oboreno drvo pričinilo štetu na bilo kojoj površini. Cene ovog osguranja variraju i stoga varira osiguranje, prilikom punog kasko osiguranja obuhvaćeno je i rizik od krađe automobila.

Više od 100 prijava

Kako se navodi na sajtu JKP „Zelenilo-Beograd“ od najnovijeg pada snega prijavljeno je više od 100 prelomljenih stabala i grana.

Takođe, oni su pozvali sve sugrađane da prijave slučajeve oborenih, prelomljenih ili oštećenih stabala na broj Servisnog centra grada Beograda na broj 11011 ili na broj operativnog tima za hitne intervencije 011 26 50 683 koji dežura 24 sata.

BONUS VIDEO: Srbija pod snegom u aprilu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar