Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je danas da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i dalje radi na rasvetljavanju slučaja pronađenog noža u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", ali da sa svim akterima incidenta trenutno postoje posebne mere psihološkog rada.

Kada je reč o novom Pravilniku koji se primenjuje od 22. februara, ona je Radio-televiziji Srbije kazala da bi se kompetentnost nastavnika jedne škole dovela do željenog nivoa, „moramo jedni drugima biti i kontrola“.

Đukić Dejanović, koja je preuzela dužnost posle tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“, rekla je da nas je taj tragični događaj naterao da razmišljamo i da učinimo sve da se to nikada ne ponovi.

„Ministarstvo prosvete je početak školske godine planirao na drugi način. Krenulo se sa vaspitnom metodologijom u odnosu na decu, pošto su škole obrazovno-vaspitne ustanove“, kazala je Đukić Dejanović.

Dodala je da se veća pažnja posvetila onom segmentu stvaranja ličnosti deteta, da dete poštuje drugo dete, starijeg, različitost i da ima željeni sistem vrednosti.

PROČITAJTE JOŠ

Kao razloge za krah vaspitne komponente, ministarka vidi sistem vrednosti odraslih koji su modeli deci i uticaj medija zbog agresije koja se promoviše kao stil života.

„Sigurno je da čitavo društvo svojim porukama šalje modele deci za identifikaciju“, naglasila je Đukić Dejanović.

Ona tvrdi da nakon događaja u „Ribnikaru“, bez obzira na to da li je škola mala, ona mora imati i psihologa i pedagoga, ako kadrovski potencijal te sredine to dozvoljava.

„Mi imamo drugi problem, jer se malo ljudi opredeljuje za pedagoška zanimanja“, upozorila je Đukić Dejanović.

Na pitanje na koji način se može vratiti ugled prosvetnim radnicima, ona je rekla da roditelji, prosvetni radnici, deca i Vlada moraju pomoći vraćanju ugleda.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar