Veselin Milić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Nakon pisanja medija da je utvrđeno da načelnik PU Beograd Veselin Milić nije prekršio Ustav i zakone kada je na konferenciji za novinare, nakon masovnog ubistva 3. maja 2023. godine u OŠ "Vladislav Ribnikar", prikazao spisak potencijalnih žrtava dečaka ubice, oglasio se poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i rekao da je inspekcijski nadzor u ovom slučaju još uvek u toku i da nije okončan. Međutim, kako za Nova.rs navodi Milanka Negić, majka ubijene devojčice Sofije, ona je imala uvid u ovu odluku još tokom prošle godine.

Milanka Negić, po profesiji pravnica, navodi da je izveštaj Poverenika videla pre nekoliko meseci.

„Baš sam se zapitala odakle sada to u medijima, nije to nešto skorašnje. Bila sam šokirana i iznenađena. Naravno da smo se iznervirali, i nisam ih ja direktno kontaktirala, ali jesmo preko predstavnika vlasti koji su zaduženi za nas i koji su nekoliko puta tražili taj izveštaj. Međutim, uvek ima nešto preče iako smo više puta potencirali šta se dešava sa tim. Htela sam da odem kod Poverenika i da vidim šta se dešava jer je ovo sramota za profesiju, sramota je nazivati se pravnikom posle ovakvog izveštaja“, kaže majka ubijene Sofije.

Slobodan i Milanka Negić roditelji Sofije Negić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Kako navodi, ono što piše u izveštaju nije tačno, odnosno apsolutno je povređen Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

„Nisam detaljno ni čitala, ali kada sam došla do zaključka, bila sam preneražena. Znam ja kako ovaj sistem funkcioniše, odnosno ne funkcioniše, ali za neke stvari koje su očigledne da dobijemo ovakav izveštaj, to je skandal. Mi samo želimo da dobijemo neke odgovore. To je najveći problem ovde, neimanje odgovora. To je Slobodan lepo napisao o pojmu odgovornosti, o neimanju odgovora i odgovornosti, što je u ovoj državi uzelo maha na svakom nivou, od vrha, preko državnih organa, institucija i ljudi. Ovde niko ne prihvata odgovornost“, kaže Milanka.

Sofijina majka navodi da ona misli da je spisak namerno pušten, ali joj i dalje nije jasno šta se krije iza toga.

„U izveštaju se zaključuje da nema povreda Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, gde se navodi da su mediji preneli i prekršili zakon o javnom informisanju, ali samim tim što je Veselin Milić držao spisak na kome pišu samo imena i prezimena, ništa ne znači jer niko ne zna ko su ta deca, pa pošto ne može lični podatak da se dovede u vezu sa konkretnom osobom, onda to nije povreda. To je jezivo, pogotovo što znam koliko to inače oni vrlo strogo tumače. Pritom, ovde se objavljuje spisak na kome pišu imena i prezimena dece, a zna se na koju školu se odnosi, a na sve to ispred imena stoji čak i u koje odeljenje idu ta deca. Tako da ne da imaju jedan kriterijum na osnovu koga mogu da se povežu ti podaci, nego imaju tri – koja škola, koje odeljenja pa imena i prezimena. To je flagrantno kršenje zakona o zaštiti podataka o ličnosti i sram ih bilo da su izbacili takav izveštaj. Taj izveštaj su potpisale dve žene, a poverenik je samo stavio potpis kao overu, tako da sam ja imala u planu da odem kod njeg i da pozovem i te dve žene, moje koleginice, pa da ih pitam samo kako su mogli, da ih suočim“, ogorčeno kaže Milanka.

Anđelko Aćimović ubijene Angeline Aćimović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Sa druge strane, Anđelko Aćimović, otac ubijene devojčice Angeline, navodi za naš portal da je on stava da je Veselin Milić to uradio iz nehata, odnosno da je to uradio po komandi svojih šefova.

„To je urađeno nakon informacije da je taj dečak koji je ubio našu decu bio maltretiran. Oni su kada su pronašli spisak u stanu gde je taj dečak živeo, izneli taj spisak javno sa idejom da pokažu da je to ipak bio umišljaj, a ne njegova odbrana jer ga niko nije maltretirao. Ja jesam potpisnik te prijave, ali znam da su zahtevali da Veselin Milić tako uradi, a on to nije ni želeo. Pogrešio jeste, nije smeo ni to da uradi. Nisam od onih koji traže informacije sa strane. Ja sam tražio informacije direktno od tog čoveka“, rekao je Aćimović za Nova.rs.

Podsetimo, još pre deset meseci protiv Veselina Milića je podneta krivična prijava od strane roditelja dece sa spiska, ali da postupak još uvek nije pokrenut, zahvaljujući Sektoru unutrašnje kontrole koji mesecima ignoriše zahteve za sprovođenje istrage koje im šalje Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.

Da niko u MUP-u nema nameru da bilo šta učini povodom slučaja pokazivanja spiska, govori i činjenica da je nedavno ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić dodelio i odlikovanje Veselinu Miliću.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare