Foto:Nemanja Jovanović/Nova,rs; privatna arhiva; shutterstock

Suđenje Urošu Pašajliću, koji se tereti da je dve godine držao ćerku (8) zatočenu u stanu u beogradskom naselju Mirijevo, počinje danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Devojčica je duže vreme izgladnjivana i držana u lošim uslovima, pronađena je u kadi u kupatilu, a Pašajliću zbog sumnje da je učinio krivično delo nasilje u porodici i zlostavljanje i mučenje preti 14 godina zatvora.

Stravični detalji zlostavljanja devojčice, koje je otkriveno krajem marta ove godine, uznemirili su javnost u Srbiji. Pašajlić je ćerku godinama držao zatvorenom u stanu i nije joj dozvoljavao da izađe napolje – nikoga nije viđala, te praktično nije imala kontakt s ljudima.

Za to vreme Pašajlić je devojčicu izglednjivao o čemu je svedočilo njeno izuzetno loše stanje u trenutku pronalaska.

Za stravičan slučaj otkrilo se nakon što je partnerka Pašajlića, I. L. prijavila policiji nasilje koje je pretrpela od njega. U policijskoj stanici tada je otkrila i da je nasilnik ćerku drži zatvorenom u stanu, a policija se ubrzo uputila na lice mesta i u stanu na Zvezdari zatekla stravičnu scenu.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova,rs

U trenutku kada je policija upala u stan, devojčica je bila neuhranjena i imala je mnogo manje kilograma u odnosu na svoje godine. Nalazila se u kadi i nije imala snage. Devojčica je odmah prevezena u bolnicu, a duže vreme sa njom se radilo na njenoj socijalizaciji i rehidrataciji, odnosno polako su joj uvođeni obroci.

Dva meseca kasnije, devojčica je smeštena u odgovarajuću hraniteljsku porodicu.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova,rs

“Devojčica je smeštena u hraniteljsku porodicu i uspešno se oporavlja. Njen oporavak se pomno prati“, kaže izvor Nove blizak istrazi.

Pretpostavke su i da će Pašajlić dobiti najoštriju kaznu.

„Tokom istrage su otkriveni uznemirujući detalji zanemarivanja deteta, a ceo slučaj duboko je potresao javnost. Pretpostavlja se da će okrivljenom biti izrečena maksimalna kazna predviđena za delo za koje se tereti“, kaže izvor.

Pročitajte još:

U nedeljama nakon što se saznalo za ceo slučaj otkriveni su i detalji koji su dodatno uznemirili javnost. Devojčica je godinama praktično bila nevidljiva za sistem.

Nije išla u školu, nije bila vakcinisana, te se samim tim postavilo pitanje i kako je moguće da se ovakav slučaj dogodio u jednoj uređenoj zemlji i da je dete godinama bilo nevidljivo za institucije – Centar za socijalni rad, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete..

Ono što je dodatno uznemirilo javnost jeste da su Pašajlić i majka devojčice po rođenju označeni kao nepodobni.

“Gradski centar za socijalni rad u Beogradu, u početku Odeljenje Palilula, a onda i Odeljenje Zvezdara, postupali su u slučaju maloletne od njenog rođenja, kada je porodilište, gde je rođena, alarmiralo da sumnjaju da roditelji nisu podobni da se staraju o detetu. GCSR Odeljenje Palilula je u skladu sa svojim nadležnostima dete smestilo u ustanovu socijalne zaštite, posle čega je pokrenulo postupak lišenja roditeljskog prava za oba roditelja. Nadležni sud je doneo odluku da dete dodeli na staranje ocu. Nakon toga, odeljenje Zvezdara je 2020. godine od strane policije obavešteno da ima saznanja da se u stanu čuje plač deteta. Otac se, postupajući po prijavi policije, nešto kasnije odazvao na razgovor sa radnicima Centra za socijalni rad, koji su procenili da dete nema nikakve tragove zanemarivanja. Nakon toga, više nije bilo prijava Centru za socijalni rad u ovom slučaju”, navedeno je ranije za Nova.rs.

Foto:Facebook/Urosh MX

Sa druge strane, iz Prvog osnovnog suda u Beogradu kazali su da dete nije povereno ocu na samostalno vršenje roditeljskog prava. Pojasnili su da je tužbom Centra za socijalni rad, od aprila 2016. godine, traženo da se njena majka potpuno liši roditeljskog prava, a Pašajlić delimično.

Pročitajte još:

Podsetimo, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je nakon istrage, koja je sprovedena u najkraćem roku, podiglo optužnicu protiv Uroša Pašajlića zbog postojanja opravdane sumnje da je učinio krivično delo nasilje u porodici i zlostavljanje i mučenje. Pašajlić se sumnjiči da je maloletnu ćerku duže vreme držao zatočenu u stanu, dok je partnerki I. L. pretio i zastrašivao je.

Pašajlić je na saslušanu u tužilaštvu negirao krivično delo za koje se tereti,  a on se od trenutka hapšenja nalazi u pritvoru.

Institucije ostale „pošteđene“

U optužnici je do detalja opisano u kakvim uslovima je držana devojčica, ali se ne pominju propusti i odgovornost ni Gradskog centra za socijalni rad Beograd, domova zdravlja Zvezdara i Palilula, Uprave Gradske opštine Zvezdara kao ni drugih institucija koje su u ovom slučaju zakazale i snose takođe odgovornost.

VIDEO: Porodično nasilje u Mirijevu – otac držao ćerku zatočenu u stanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar