Foto: Privatna arhiva

Pukao sprat na Ministarstvu zdravlja, gosti hotela "Moskva" istrčali na ulicu u donjem vešu, a u Grand hotelu od straha razvalili vrata, padali krovovi i dimnjaci...., samo su neka od svedočenja zabeleženih u beogradskoj dnevnoj štampi, nakon što je Beograd potresao najsnažniji zemljotres u njgeovoj istoriji, od čak 6 stepeni Rihterove skale. Epicentar mu je bio južno od grada, tačnije u okolini Lazarevca, a kakve bi posledice ostavio sa sobom kad bi se ponovio danas, u Srbiji niko ne sme ni da zamisli.

Pomeranje takozvane jadranske ploče izazvalo je poslednjih godina više zemljotresa u regionu, a nakon Albanije, Crne Gore, BIH i Hrvatske, seizmološke stanice u Srbiji zabeležile su više potresa manjeg i srednjeg intenziteta. Građani su zbog toga sve uznemireniji, iako Srbija, osim kopaoničkog i rudničkog okruga, ne važi za trusno područje. Ipak, u istoriji glavnog grada, pre tačno jednog veka, zabeležen je jači zemljotres od čak 6 stepeni Rihterove skale, naravno, u najkatastrofičnijem mesecu za Srbiju – martu 1922.

Izvor: Pravda

Šteta koju je ovaj zemljotres izazvao u Beogradu, koji se tada još uvek oporavljao od posledica Velikog rata, bila je poprilična, a gotovo da nije bilo objekta od jednog ili više spratova koji nisu bili teško oštećeni, ako ne i urušeni. Šta bi se danas dogodilo kad bi Beograd rastreslo 6 stepeni Rihtera mogli bismo samo da nagađamo, imajući u vidu da je infrastruktura grada neuporediva sa onom od pre jednog veka.

Kao što je to već poznato u istoriji Srbiji, svi najtragičniji događaji beleženi su u martu mesecu, što je bio slučaj i sa ovim zemljotresom koji se dogodio 25. marta u 13 sati popodne.

O njemu je iste večeri izvestila i sva večernja štampa, a tekst iz beogradskog lista Pravda, prenosimo u celosti.

„Danas u 13:23 časova nastao je prvi udar, zemlja je zadrhtala neprekidno sa podzemnom tutnjavom, zatim je u 13:28 časova nastupio drugi slabiji udar. Zemlja je drhtala i dalje sve slabije do 13:45 časova. Nastale su vibracije, koje aparati beleže, u neposrednom centru Beograda. Od štete, prsnuo je treći sprat zgrade Ministarstva zdravlja, kuća Kralja Milana 12 se pomerila za 10cm, a odžaci na hotelima Pariz i Zlatni top srušeni su. Zemljotres se otegao na 6 sekundi, tolikom silinom, da je najjači koji Beograd do sada pamti“, piše u listu „Pravda“.

Pročitajte još:

„Građani su izletali iz svojih kuća, padali su lusteri i malteri sa tavanica, deca su bila preplašena.  Nastao je opšti haos, iz hotela Moskva gosti su istrčavali u donjem rublju, u Grand Hotelu su gosti od straha i bežanja razvalili vrata“, opisano je u tadašnjoj štampi.

Najviše je pogodio beogradsku okolinu, jaseničku i kolubarsku oblast. Prema zemljotresnim instrumentima na Tašmajdanu, cela ova oblast je bila epicentar zemljotresa, osetilo se do Knjaževca, Skoplja i Sarajeva.

Takođe, beogradski list Vreme izvestio je da je od siline potresa u seizmološkoj stanici pukla igla koja beleži pomeranje tla.

Kraljevo, Mladenovac, Topola – slabiji zemljotresi opkolili Srbiju

Zemljotres jačine 1,7 jedinica Rihterove skale registrovan je danas u regionu mesta Topola.

Međutim, pre samo nekoliko časova registrovan je potres u Kragujevcu, a 30. oktobra i u Mladenovcu.

Tlo u Srbiji ne prestaje da se trese, a građani ističu i da im je zemljotres naneo materijalnu štetu.

Direktor Republičkog seizmološkog zavoda Branko Dragičević izjavio je jutros da je sinoćnji zemljotres kod Kragujevca bio magnitude 3.9 stepeni po Rihterovoj skali, a da je epicentar bio 10 kilometara južno od Kragujevca.

Dragičević je rekao da je ovaj zemljotres mogao da izazove manja oštećenja na ranjivim objektima ili objektima koji nisu seizmički obezbeđeni.

Zemljotres se osetio i u Kraljevu, ali i u Beogradu.

Naveo je da je jutros u 5.18 zabeležen jedan naknadni potres magnitude 2.0, koji su samo registrovali instrumenti, a nije se mogao osetiti.

Inače, na današnji dan pre 11 godina dogodio se zemljotres u Kraljevu jačine 5,4 stepena Rihterove skale.

Podsetimo, zemljotres magnitude 2,6 jedinica Rihterove skale zabeležen je 30. oktobra u 8:13 časova u regionu Mladenovca, a nešto posle 10:30 minuta ponovo se treslo tlo.

Prema izveštaju Seizmološkog zavoda Srbije intenzitet u epicentru tada je procenjen na III-IV stepena Merkalijeve skale.

„Drhtanje tla je bilo toliko da su nam popadale knjige sa polica“, rekla je jedna Mladenovčanka

Registrovani zemljotres je magnitude 3,9 stepeni Rihterove skale, podaci su Republičkog seizmološkog zavoda. Potres se osetio 45 kilometara jugoistočno od Beograda, u zoni Mladenovca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar