Tomislav Radovanović, Veselin Milić i Ninoslav Cmolić Foto:Shutterstock/Screeshot/Tv Prva/Nemanja Jovanovi/Nova.rs/Milos Tesic/ATAImages

MUP Srbije već dve i po godine nema "pravog" direktora policije, već su na to mesto postavljani vršioci dužnosti, iako je, formacijski, to možda i najbitnija funkcija, bitnija čak i od ministarske. Čini se da će, konačno, sa novim ministrom Ivicom Dačićem i ta fotelja biti popunjena, a pominju se tri, dobro poznata, imena.

Do popune tog mesta javnost će morati još da sačeka, jer prvo treba da bude raspisan konkurs i da bude ispoštovana procedura. U toku mandata prethodnog ministra Bratislava Gašića pokušano je da se proture izmene Zakona o policiji, kojima je trebalo da bude omogućeno da na mesto direktora policije dođe neko van sistema MUP-a, iz drugih bezbednosnih struktura, a pre svega se mislilo na kadrove Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Ipak, stručnjaci i javnost su bili jednoglasni protiv tih izmena, pa se od toga odustalo. Sa novim ministrom, Dačićem, u čije vreme je policija, kako tvrde zaposleni u MUP, poslednji put imala „pravog“ direktora – Milorada Veljovića, situacija se promenila pa bi i to mesto trebalo da bude popunjeno.

Pročitajte još:

Kao jedan od ozbiljnijih kandidata među policajcima se pominje njihov bivši kolega, a sadašnji vršilac dužnosti direktora BIA Tomislav Radovanović. On ispunjava jedan od osnovnih uslova, da je proveo potrebno vreme na rukovodećim mestima u MUP Srbije, a sa takvog rukovodećeg mesta je i prekomandovan u BIA. Radovanović je bio komandir Žandarmerije, ali je na tom položaju napravio veliku grešku, kada je naredio juriš na navijače Crvene zvezde na jednoj košarkaškoj utakmici u hali „Pionir“. Tada je nekoliko navijača teško povređeno kada su pali sa galerije, a srećom niko nije stradao. Nakon toga je Radovanović jedno vreme bio u drugom planu, a jedno vreme je bio oficir za vezu u Francuskoj. Ali vratio se „na velika vrata“ sa promenom vlasti.

Dogurao je do funkcije načelnika Odeljenja za specijalne istražne metode MUP Srbije.

Tomislav Radovanović Foto: TV Prva

„Radovanović je postao poznatiji široj javnosti tokom afere „prisluškivanja predsednika Aleksandra Vučića“, kada je pokazao lojalnost politici a ne policiji, serijom nastupa u medijima u kojima je naveo da „u MUP postoje paralelne strukture“ koje su, između ostalog prisluškivale predsednika. Ali, kada je tadašnji ministar policije Aleksandar Vulin prešao u BIA, sa sobom je „u miraz“ poveo i Radovanovića, koji je prvo postao šef tehnike, da bi potom dogurao na mesto v.d. direktora BIA. U pitanju je čovek koji je veći deo svoje karijere proveo u strukturama MJUP-a, tako da je njegovo postavljenje u BIA samo prelazno rešenje i očekuje se njegov povratak u MUP“, kaže izvor Nove upućen u dešavanja u bezdednosnim krugovima.

Ninoslav Cmolić načelnik Uprave kriminalističke policije, Konferencija za novinare MUP Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Drugi kandidat za mesto direktora policije ima pedigre i nalazi se na bitnim funkcijama u sektoru iz kojih bi zapravo direktor policije i trebalo da dođe.

Izvori lista Nova ističu da je to Ninoslav Cmolić, sadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP). Cmolić je dugo godina bio inspektor a potom i rukovodilac. Jedna od prvih funkcija mu je bila šef Radne grupe za navijače.

I on je „uzleteo“ sa dolaskom Vulina na mesto ministra, jer je tada Cmolić imenovan za načelnika Službe za borbu protiv oranizovanog kriminala (SBPOK) 2020. godine. Na toj funkciji se dokazao kao odan vojnik partije, mada je u njegovo vreme pohapšen veliki broj inspektora SBPOK-a MUP Srbije kojima se na teret stavljala saradnja sa kavačkim klanom i podrška grupi  Belivuk-Miljković.

Konferencija za novinare MUP Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Cmolić je „preživeo“ tu čistku, ali je kasnije prebačen iz SBPOK-a na mesto načelnika UKP, a dugo već važi za jednog od kandidata za mesto direktora. Ipak, istraga o nestanku i ubistvu Danke Ilić (2) kada je u policijskoj stanici Bor ubijen Dalibor Dragijević, inače brat osumnjičenog za zločin, a pre svega Cmolićeve izjave o „niskoj inteligenciji osumnjičenih“ i i potpuno neprimerene reči o Vlasima, posle kojih se izvinio uz uobičajene navode da je „sve izvučeno iz konteksta i pogrešno protumačeno“, trebalo bi da ga udalje od mesta direktora, iako je važio za dobro kotiranog kandidata.

„Ukoso unapređen“

Treći kandidat je takođe na tradicionalno važnoj funkciji u MUP Srbije, sa koje su tradicionalno dolazili najviši rukovodioci, a to je načelnik Policijske uprave Beograd Veselin Vesko Milić. Istorijski, još u vreme samoupravnog socijalizma sa mesta šefa beogradske policije dolazili su kasniji načelnici policije, a čak i posle uvođenja višestranačja ta praksa je ostala.

„Veselin Milić sigurno ima iskustva, jer je već jednom bio načelnik PU Beograd, ali je u jednom trenutku pao u nemilost pa je „ukoso unapređen“, u formacijski više mesto i zvučnija titula. Milić je 2018. godine imenovan za savetnika predsednika Republike Srbije za borbu protiv korupcije i kriminala, kao i pomoćnika direktora za unapređenje, organizaciju i funkcionisanje Direkcije policije, Iako formalno unapređenje, mnogi su u policiji to doživeli kao sklanjanje iz javnosti Milića“, kaže izvor.

Veselin Milić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ipak, on se vratio na velika vrata, takođe 2020. godine, na mesto načelnika PU Beograd. Milć nikada nije ni krio želju da postane direktor policije, napravio je i svoj sajt, ali i na njegovu kandidaturu senku je bacilo nekoliko afera za koje se vezuje njegovo ime.

Prva je njegovo rešavanje stambenog pitanja, jer je Milić porodično gnezdo svio u 200 kvadrata na Dedinju, koje je, kako je rekao, platio u sivoj zoni kreditom koji je uzeo od banke. U drugoj aferi je pre bio kolateralna šteta, a to je kada je posle tragedije u školi „Vladislav Ribnikaru“ na konferenciji za medije pokazao spisak „meta“ koji je napravio dečak-ubica, na kojem su bila imena dece, njegovih školskih drugarica i drugova koje je hteo da usmrti. Reč je o maloletnoj deci koju je dečak-ubica planirao da ubije.

Ipak, jasno je i da je Milić od nekog iznad sebe morao da dobije dozvolu da snimak prikaže na konferenciji.

Ko god od kandidata za mesto direktora policije bude izabran, jedno je sigurno, sva trojica su na delu dokazala da će bez pogovora ispuniti svako naređenje, kao i da njihova vernost leži negde druge, a ne u MUP i kod ministra.

U senci odluke o Sentinoj sudbini

Podsetimo, policija je bez pravog direktorka od odlaska Vladimira Rebića na odmor sa koga se nije vratio krajem 2021. godine. U senci njegovog odlaska je slučaj inspektora Slobodana Milenkovića Sente, koji je otkrio „Jovanjicu“. Rebić je na odmor otišao u trenutku kada je trebalo potpisati Sentin premeštaj, a što on nije uradio. Milenkovićev premeštaj je shvaćen u javnosti kao pritisak zbog otkrivanja „Jovanjice“.

Vladimir Rebić Foto.TANJUG / RADE PRELIC

Milenkovićev premeštaj je shvaćen u javnosti kao pritisak zbog otkrivanja „Jovanjice“.

BONUS VIDEO: Bratislav Gašić predaje funkciju novom ministru policije Ivici Dačiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare