Dosije Dubona i Malo Orašje Foto:MUP; Nemanja Jovanović/Nova.rs

U Višem sudu u Kragujevcu danas bi trebalo da se održi nastavak suđenja u postupku koji se vodi protiv Borisa (20) i Gorana (50) Gavrilovića, bliskih rođaka Uroša Blažića u čijoj kući se krio nakon počinjenog masakra u selima Dubona i Malo Orašje. Njima se sudi da su u svojoj kući neovlašćeno držali veću količinu oružja, koju je policija pronašla prilikom hapšenja Blažića.

Na teret im se stavljaju krivična dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija u saizvršlilaštvu iz člana 348 stav 3 u vezi stava 1 i 2 Krivičnog zakonika u vezi člana 33 Krivičnog zakonika.

Foto: TANJUG/ NEBOJŠA RAUS/ bg

Porodica Gavrilović, podsetimo, bliski rođaci Uroša Blažića, tačnije njegovi ujak i brat od ujaka, žive u kragujevačkom selu Vinjište i upravo u pomoćnom objektu na njihovom imanju zatečen je Blažić nakon masovnog ubistva koje je 4. maja počinio u Duboni i Malom Orašju, kada je ubio devet osoba, njih 20 je pokušao da rani, a povredio je više od 10 osoba.

Za razliku Blažića kome je suđenja trebalo da počne u Smederevu, ali je odlučeno da zbog tehničkih razloga bude premešteno u Beograd, Gavrilovićima se sudi pred kragujevačkim Višim sudom zbog mesne nadležnosti. Do sada je održan glavni pretres, a očekuje se da će na današnjem ročištu biti iznete završne reči odbrane i tužilaštva. Nakon toga trebalo bi da bude određen datum kada će im presude biti izrečene.

Goran je uhapšen 25. maja 2023. u nastavku istrage, dok je njegov sin Boris priveden 11. juna 2023.

Foto: TANJUG/ NEBOJŠA RAUS/ bg

Podsetimo, Goran Gavrilović se ranije branio da nije znao da se na njegovom imanju nalazi veća količina oružja, dok je njegov sin Boris tvrdio da je deo oružja njegov, a da otac ništa o tome nije znao.

Porodice žrtava htele da linčuju Blažića

Paraleno sa ovim postupkom, nedavno je u Višem sudu u Smederevu trebalo da se održi pripremno ročište u krivičnom postupku koji se vodi protiv Uroša Blažića i njegovog oca Radoslava zbog masovnog ubistva. Suđenju su prisustvovali i oštećeni, tačnije porodice žrtava, a Blažići su dovedeni iz pritvora. U trenutku kada su pokušali uvedu Blažiće u sudnici, roditelji su skočili na njih, zbog čega su policija i stražari odmah reagovali i izvukli Blažiće iz sudnice. Zbog ovoga je pripremno ročište prekinuto.

Uroš Blažić, suđenje Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Roditelji stradalih su besni jer smatraju da 20 godina zatvora, koliko Blažić može maksimalno da dobije ukoliko bude osuđen, imajući u vidu da je u trenutku masakra imao manje od 21 godinu, nije adekvatna kazna i traže da bude osuđen na doživotni zatvor.

Bonus video: Advokat o suđenju za ubistvo mladih u Duboni i Malom Orašju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar