Goran Papić Foto:M.M./ATAImages

U Višem sudu u Beogradu danas su bivši zamenik načelnika Službe za borbu protiv kriminala Goranu Papiću i policajac Branislav Pandur, negirali da su iskorišćavanjem službenog položaja sprečili hapšenje i procesuiranje pripadnika kriminalne grupe N.K. u noći između 11. i 12. septembra 2020. godine.

Papić je iznoseći odbranu naveo da ga je tog 11. septembra kolega obavestio da ima dojavu o primopredaji velike količine narkotika, međutim po završetku akcije, kako je objasnio Papić nije se znalo da li je do primopredaje došlo ili ne, zbog čega su obavestili intervetnu da zaustavi osumnjičene učesnike te primopredaje.

On je zatim naveo da je intervetna zaustavila te osobe i našla, kako tvrdi, paracetamol, a ne drogu, dok je kod N.K. pronađeno samo 2000 evra.

Pričajući o pripadniku kriminalne grupe N.K., Papić je rekao da ga ne poznaje ali da je kod njegovog oca popravljao automobil i da mu je to uredno platio.

Negirao je i da je tužiocu rekao da pusti N.K.

Pandur je naglasio da on nije ni učestvovao u toj akciji, tvrdeći da je bio kod kuće, kada ga je kolega pozvao i rekao da su uhapsili grupu ljudi, od kojih se jedan, kako tvrdi, pozivao na njega (Papića).

Drugooptuženi je naveo da je oko pola 3 ujutru pozvao tužioca jer je on (tužilac) to tražio, a zatim mu je na pitanje da li je N.K. na merama rekao da je samo na operativnoj obradi, odnosno da su ga pratili, stavili GPS ispod automobila i vadili listing telefona.

Pandur tvrdi da on tad tužiocu nije rekao da pusti N.K. već samo da je na operativnoj obradi.

Suđenje se nastavlja sutra kada će biti ispitan svedok Nevenko M. koji je, kako tvrdi Papić, i rekao da ima dojavu o primopredaji droge.

Papić je doveden iz zatvora gde izdržava kaznu zatvora od dve godine, na koju je osuđen jer je u aprilu 2020. godine urgirao da se istog dana vrati zaplenjeno blindirano vozilo Marku Miljkoviću, sada optuženom za organizovanje kriminalne grupe i niz teških krivičnih dela.

Njemu se optužnim predlogom Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na teret stavlja krivično delo trgovina uticajem, a Panduru zloupotreba službenog položaja.

Papić se sumnjiči da je u noći privođenja N.K. u SBPOK, pod sumnjom da se bavi prodajom narkotika, uticao na svoje podređene da se N.K. pusti na slobodu, navodeći da ga poznaje od ranije i da je privedeni samo majstor kod kojeg on popravlja kola, iako je znao da je N.K. lice za koje su postojala operativna saznanja da je član kriminalne grupe koja se u dužem periodu bavi prodajom narkotika.

Branislav Pandur je, kako se sumnja, iskoristio svoj položaj kao šef Odseka za sprečavanje krijumčarenja droge i pozvao dežurnog zamenika Višeg javnog tužioca u Beogradu kojem je rekao neistinitu informaciju da je N.K. „pod merama“ Tužilaštva za organizovani kriminal i da bi njegovim zadržavanjem bila upropašćena operativna obrada SBPOK, iako je znao da to nije tacno.

Na taj način okrivljeni su N.K. pribavili korist, tako što su sprečili da mu se odredi zadržavanje do 48 sati, kao i da mu se vrate prethodno oduzeti predmeti – pa su tako onemogućili veštačenje sadržaja mobilnih telefona, pretres vozila i DNK veštačenje oduzetog novca i veštačenje prisustva opojnih droga na novcu.

N.K. je uhapšen u avgustu 2021. godine zbog nedozvoljene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kada Papić nije više bio u SBOPOK-u , a protiv njega se vodi postupak pred ovim sudom.

Inače, Viši sud u Beogradu osudio je Papića 22.avgusta 2022. godine na kaznu zatvora od godinu i četiri meseca jer je u aprilu 2020. godine urgirao da se istog dana vrati zaplenjeno blindirano vozilo Marku Miljkoviću, sada optuženom za organizovanje kriminalne grupe i niz teških krivičnih dela.

Apelacioni sud u Beogradu mu je povećao kaznu za osam meseci i pravosnažno ga osudio na kaznu zatvora od dve godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar