Foto: shutterstock_BalkansCat; shutterstock

Slučaj bankarke Romane S. (51) iz Zagreba, koja je skidala novac sa računa preminulih klijenata, šokirao je javnost u regionu. Ova bankarka tereti se da je neovlašćeno prisvojila 117.000 evra, zbog čega je nedavno osuđena na dve godine zatvora u Hrvatskoj. Ceo slučaj otkriven je zahvaljujući porodici preminulog čoveka i to kada su njegovi rođaci pokušali da podignu njegovu ušteđevinu, a tada su naišli na prazan račun.

Prema navodima optužnice, službenica banke Romana S. se tereti da je prevarila 66 klijenata, od kojih su neki iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Ilegalno je skidala novac sa računa koji su bili godinama neaktivni, misleći da niko taj novac neće potraživati, te da će na taj način proći nekažnjeno.

Pročitajte još:

Ipak, situacija se promenila nakon što je porodica preminulog Jove ipak odlučila da podigne svoj novac. To se dogodilo krajem 2014.godine, kada su se rođaci pojavili u banci u nameri da im se isplati njegova ušteđevina.

„Tvrdim da je ta osoba bila u banci“

Prema pisanju hrvatskog portala Danica.hr, Jovo je preminuo još 1997. godine, a u poslovnici Zagrebačke banke u Vrbanima u Zagrebu ustanovljeno je da je upravo on 30. aprila 2014. godine sa računa podigao 20.000 kuna. To je odmah bilo sumnjivo, a ubrzo je otkrivena i prava istina, odnosno da je reč o prevari.

Foto: Shutterstock

Upravo osuđena bankarka je u tom periodu radila u ekspoziturama u Vrbanima i Jarunu. Tokom suđenja ona je bila uporna u svojoj odbrani i nakon što joj je na sudu rečeno da je nemoguće da je Jovo tog dana bio na njenom šalteru jer je mrtav već 17 godina, piše taj portal.

„Činjenica da je Jovo umro je verovatno istina, ali i pored toga, ja odgovorno tvrdim da je upravo ta osoba bila u banci u aprilu 2014. godine i ja sam joj uplatila ušteđevinu“, tvrdila je bankarka.

Foto: Shutterstock

Podsetimo, kako su mediji preneli, Romana S. je 2013. i 2014. u Zagrebu, u poslovnici Zagrebačke banke na Vrbanima i Jarunu, na radnom mestu porodičnog bankara, u naknadi da pribavi protivpravnu imovinsku korist, bez znanja i saglasnosti klijenata, odnosno naslednika, sastavljala neistine nalog za isplatu. Tako je tokom 2013. i 2014. godine sama sebi isplatila 307.600 kuna i 75.600 evra. Odnosno, sveukupno oko 117.000 evra.

Romana je osuđena na dve godine zatvora uz obavezu da sav nezakonito stečen iznos uplati u državni budžet.

Falsifikovali potpise preminulih

Inače, ovaj slučaj podsetio je na jedan koji se dogodio u Srbiji. Naime, policija je u velikoj akciji 2021. godine uhapsila četiri osobe zbog sumnje da su izvršile krivična dela navođenje na overavanje neistinitog sadržaja i pranje novca.

Pročitajte još:

Kako je tada saopšteno, sumnja se da su S.S. (31), S.S. (55), H. I. (39) i R. M. (41) od 2019. do 2021. godine, u nameri da protivpravno prisvoje tri katastarske parcele na teritoriji opštine Voždovac ukupne površine od oko 1.000 kvadratnih metara i izvrše njihovu konverziju, predali falsifikovane isprave prilikom podnošenja zahteva za upis nepokretnosti u Službi za katastar nepokretnosti.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Osumnjičeni su koristili falsifikovane ugovore o kupoprodaji nepokretnosti- prenosu prava korišćenja zemljišta uz naknadu, gde se kao potpisnici – prodavci navode preminula lica. Izvršenim proverama u nadležnom sudu utvrđeno je da ugovori sa preminulim licima nisu zavedeni.

Ukupna vrednost nekretnina koje su na ovaj način osumnjičeni protivpravno prisvojili je oko 40 miliona dinara.

VIDEO: Saobraćajna policija zaustavila ženu zbog nasilničke vožnje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare