Jelena Riznić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Danima društvene mreže gore od poruka podrške Jeleni Riznić, koja je u podkastu „Snaga uma“ na našem portalu govorila o tome kako proživljava težak oblik proganjanja, kako joj je život u opasnosti, ali i kako Tužilaštvo od avgusta prošle godine po tom pitanju ne radi ništa. Besne žene, među kojima je i mnogo poznatih ličnosti, preplavile su Instagram ne samo porukama podrške hrabroj Jeleni Riznić, već i apelima na nadležne da urade svoj posao bez odlaganja. Danas su stigle dobre vesti koje smo svi čekali, ali smo i dalje daleko od trenutka u kom možemo da kažemo da žene koje se nose sa slučajima proganjanja mogu da se osećaju bezbedno i zaštićeno u Srbiji.

„Danas sam dobila informaciju da je slučaj prosleđen drugom tužiocu, kao i da ima pomaka, prvi put od avgusta 2022, te da se tek sada rešavaju svi oni koraci koji treba da se reše u ovoj fazi procesa“, izjavila je Jelena Riznić ovim povodom.

„Logično je da mi je drago što je tako, ali za to mogu da se zahvalim samo pritisku javnosti, podršci koju sam dobila i sopstvenoj spremnosti da se stavljam u ovu ranjivu poziciju i izlazim u javnost sa svojom pričom. Istovremeno, ne mogu da se ne zapitam da li će svaki slučaj nasilja morati da se rešava na ovaj način, tako da žrtva mora da trpi dodatni pritisak jer institucije koje treba da nas štite često budu instanca koja nastavlja tu spiralu nasilja. Pitam se jer naša bezbednost ne sme da zavisi od spremnosti javnosti da vrši pritisak i radi posao koji treba da
obavljaju institucije. Zato moramo da budemo spremni uvek da se borimo za promene sistema koji koristi razne strategije da nas ućutka“, poručila je Riznić.

Početkom ove nedelje, Jelena Riznić je gostujući u podkastu „Snaga uma“ na našem portalu otkrila da već dugo proživljava grozan slučaj proganjanja i da strahuje da će je njen progonitelj ubiti, kao što je najavio:

„Tužilaštvo ni na koji način ne reaguje. To traje već dugo, već je prekršio zabranu prilaska i već mu po tom osnovu sleduje zatvor, što se nije desilo. Tužilac je rekao da je zaboravio da se bavi tim slučajem i da je dobro da sam ga podsetila, rekao je i da mu nikad nije stiglo psihijatrijsko veštačenje, ali da je nezvanično taj čovek jako nestabilan. Nezvanično i ja sa svojom diplomom mogu da kažem da je taj čovek jako nestabilan”, rekla je Jelena u podkastu „Snaga uma“.

Tada je objasnila i kako izgleda život uz takvu vrstu pretnje: „Ja ne mogu sto posto da verujem u svoju budućnost u ovom trenutku, ne zato što će me strefiti srčani udar, nego zato što imam konkretnu pretnju čoveka koji je rekao da će me ubiti pištoljem, nabavio pištolj, taj pištolj su mu zaplenili i sad se ne bave time. On je na slobodi i ja sam na slobodi. Ja prosto ne mogu da verujem u svoju budućnost, ali moram da se ponašam kao da će je biti“.

U nizu objava na svom Instagramu, Riznić je kasnije i detaljno objasnila celu hronologiju slučaja: kako su je ubeđivali da to što proživljava nije ništa strašno, kako su na njen slučaj u Tužilaštvu „zaboravili“, ali i kako su više pažnje posvetili Aleksandru Vučiću, na čijem je profilu njen progonitelj izneo pretnje Jeleni, nego samoj Jeleni kojoj su pretnje bile namenjene.

„Ako sledeći inicijali u slučaju femicida budu moji, nemojte govoriti u medijima o tragediji. To neće biti tragedija, biće ubistvo koje je moglo da bude sprečeno, mnogo puta“, napisala je Jelena ovim povodom.

Jelenino svedočenje u podkastu „Snaga uma“ je odmah po objavljivanju na našem portalu pokrenulo lavinu podrške na društvenim mrežama, pre svega od strane organizacija, ali i žena koje su nedvosmisleno pružile Jeleni podršku. Jelenino svedočenje je brzo preraslo u kolektivni vapaj za pravdom ne samo za nju, nego za sve one žene čijim slučajevima proganjanja i nasilja Tužilaštvo nema vremena da se bavi, te skupljaju prašinu po fiokama dok one strepe za svoj život, a često i ostaju bez njega.

***

BONUS VIDEO: Podcast „Snaga uma“ – Jelena Riznić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare