Foto:Milos Tesic/ATAImages, TANJUG/ SAVA RADOVANOVIÆ/ bg

Oni koji vode hajku protiv patrijarha Porfirija ništa ne znaju o veri, a ni poštovanja i vaspitanja nemaju previše, rekao je predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, komentarišući reakcije i izjave kojima se osuđuje obraćanje patrijarha SPC o rodno osetljivom jeziku.

„Interesantno je, anarho-liberalne snage koje sebe nazivaju građanskim snagama uvek su mnogo agresivne, i na koga god da krenu, na kraju se obračunavaju sa bilo kojim patrijarhom, od patrijarha Pavla, Irineja do Porfirija, ne znaju šta tačno da im zamere, i uvek je to protiv crkve i na kraju države, ali šta da radite… i to je demokratija“, rekao je  Vučić na konferecniji za novinare nakon sednice Predsedništva SNS.

Ako vodite takvu hajku protiv Srpske pravoslavne crkve, meni je jasno kakva je to antisrpska agenda, jer ne postoji očigledan razlog za takvu hajku, rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle sednice Predsedništva SNS.

„Srbija je sekularna država u kojoj su crkva i država jasno odvojene, ali je potrebno da razgovaraju. Ali da vodite takvu hajku protiv crkve, oni koji vode hajku protiv patrijarha očigledno da ni o veri ne znaju mnogo, niti imaju mnogo od poštovanja i vaspitanja“, rekao je Vučić.

Podsetimo, na društvenim mrežama je objavljen snimak sa prazničkog ručka na dan Svetog Vasilija Ostroškog kako patrijarh Porfirije govori o zakonu o „senzitivnom jeziku“, obraćajući se nekome sa „jadnice“ i „bednice“.

Ta njegova izjava izazvala je burne reakcije bivše ministarke Zorana MIhajlović, a reagovali su i pojedini opozicioni političari i stranke, poput Pokreta slobodnih građana, Demokratske stranke, Stranke slobode i pravde, Ne davimo Beograd, Udruđenje „Mame su zakon“, a traženo je i izvinjenje.

Reagovala je i poverenica za ravnopravnost Brankica Janković navodeći da su duboko poniživajuće i uznemiravajuće reči koje su se pojavile u javnom prostoru, kojima se žene nazivaju bednicama i jadnicama, posebno jer ih izgovara patrijarh SPC.

Nakon kritika upućenih patrijarku Porfiriju, oglasila se Informativna služba SPC i navela da on te izjave nije uputio svim ženama, već je „govorio u jednini i mislio na jednog državnog funkcionera“.

„Sasvim slučajno je taj funkcioner funkcionerka, osoba ženskog pola. Nema sumnje da bi patrijarh isto govorio i da se kojim slučajem radi o funkcioneru, odnosno muškarcu“, navedeno je u saopštenju.

Iz SPC su ocenili da je razlog za tu „kampanju“ to što je patrijarh u vaskršnjoj poslanici govorio o „protivustavnim“ odredbama Zakona o rodnoj ravnopravnosti predloženim „pod plaštom tobožnje brige, a zapravo svesne i potpune zloupotrebe velike ugroženosti žena u srpskom, i ne samo srpskom društvu“.

***

BONUS VIDEO: Tatjana Macura: I kad smo verenice, za patrijarha smo jasnice i bednice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare