Zorana Mihajlović i patrijarh Porfirije, kombo Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs/TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Bivša ministarka i članica Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Mihajlović reagovala je na saopštenje Srpske pravoslavne crkve (SPC) i poručila je neprihvatljivo obraćanje patrijarha Porfirija, koji je nedavno ženu nazvao "bednicom i bedom, koja je došla na jasle".

Mihajlović se oglasila povodom najnovijeg saopštenja Srpske pravoslavne crkve (SPC) i poručila da je crkva veoma značajna u našem društvu i da se na takav način obraća bilo kojo ženi.

„U Uskršnjoj poslanici aprila 2023. Njegova Svetost, obraćajući se svim građankama i građanima Srbije, čestitajuci Uskrs pozvao je na ukidanje primene rodno senzitivnog jezika, sa obrazloženjem da kad kazemo učiteljica, naučnica, profesorka mi urušavamo instituciju braka i porodice. Nije jasno kako je baš to zaključio, koje hipoteze je ispitao, ali zaključio jeste“, navela je Mihajlović.

Zorana Mihajlović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Bivša ministarka je dodala da su sve žene možda očekivale odgovor od patrijarha da pozove sve vernike da prestanu sa nasiljem prema ženama, „upravo da bi zaštitili porodicu i brak, i da energiju koju koristi za borbu protiv rodnonsenzitivnog jezika, upotrebu za borbu da žene ostanu u životu“.

„Dodatno, govor mržnje koji je njegova Svetost tako jasno pokazala, pre neki dan, nazivajuci žene jadnicama, bedom i slično pokazuje da je on ipak usvojio rodno senzitivni jezik, doduše samo kad žene treba omalovažavati i vrađati. SPC je značajna u našem društvu i zato je velika šteta da bilo ko, a posebno njen patrijarh, na takav način se obraća bilo kojoj ženi. Energije koje imamo treba da upotrebimo da se zajedno borimo protiv nasilja bilo koje vrste, od vrsnjačkog do nasilja prema ženama“, istakla je Mihajlović.

Pročitajte još...

Informativna služba Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštila je u ponedeljak da je patrijarh Porfirije na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama „oštro i sa gorčinom govorio o kampanji koju protiv crkve vode pojedini državni funkcioneri i tzv. antirežimski mediji“.

Povodom snimka sa prazničkog ručka na dan Svetog Vasilija Ostroškog, na kome se čuje da patrijarh tokom govora o rodno osetljivom jeziku nekoga naziva „jadnice“ i „bednice“, Informativna služba SPC navela je da on te izjave nije uputio svim ženama, već je „govorio u jednini i mislio na jednog državnog funkcionera“.

„Sasvim slučajno je taj funkcioner funkcionerka, osoba ženskog pola. Nema sumnje da bi patrijarh isto govorio i da se kojim slučajem radi o funkcioneru, odnosno muškarcu“, navedeno je u saopštenju.

Iz SPC su ocenili da je razlog za tu „kampanju“ to što je patrijarh u vaskršnjoj poslanici govorio o „protivustavnim“ odredbama Zakona o rodnoj ravnopravnosti predloženim „pod plaštom tobožnje brige, a zapravo svesne i potpune zloupotrebe velike ugroženosti žena u srpskom, i ne samo srpskom društvu“.

Patrijarh Porfirije Foto:TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

„Patrijarh, naravno, nije naveo ničije ime, ali su kontekst, imenice i pridevi učinili da se akteri sami prepoznaju i jave, kao u dijalogu iz serije koja je još u predprodukciji, a koji glasi: ‘Dobar dan, dobra ženo! – Otkud ti znaš da sam ja dobra’“, saopšteno je iz SPC.

Bonus video: Danica Popović – Mišljenje SPC treba da se čuje, ali me čudi da je u fokusu jezik, a ne Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar