Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kome patrijarh Porfirije govori o "senzitivnom jeziku", obraćajući se nekome sa rečju "jadnice". Njegov govor izazvao je lavinu negativnih komentara, o čemu je u jutarnjem programu "Pokreni se" na televiziji Nova S govorila i predsednica Udruženja "Mame su zakon" Tatjana Macura koja nije mogla da sakrije razočaranje zbog patrijarhovih reči.

Macura je istakla da je bila neprijatno iznenađena kada je videla snimak, te da ne postoje reči kojima bi objasnila to što je čula. Ona je u studiju ispričala kako joj je sve to delovalo.

„Čini mi se da puna srca i pune duše, onako bez problema, onako dosta pitko izgovara rodno senzitivnim jezikom ‘jadnica’ i ‘bednica’. Negde možemo da procenimo da postoji veći snimak u kom on apostrofira i govori to isključivo jendoj osobi, to je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti. To je ono što sam pročitala na Tviteru od onih koji su imali priliku da pogledaju ceo snimak, a ne samo isečak. Targetira isključivo i samo jednu ženu, što je još gore“, kazala je Macura.

Pročitajte još.

Dodala je da će „svaka od nas“ u patrijarhovom svetu biti jadnica i bednica.

„Svaka od nas, da li smo mi doktorke, političarke, pravnice, ukoliko želimo da se tako izjasnimo, u njegovom svetu bićemo jadnice i bednice. Bez problema će izgovoriti to rodno senzitivnim jezikom koji mu toliko smeta, a uopšte mu neće predstavljati problem da nas optuži istovremeno što želimo rodno senzitivnim jezikom da se naša zanimanja i naše aktivnosti na pravi način prepoznaju“.

Šta je sve Macura rekla povodom patrijarhovog govora, ali i o drugim temama o kojima je pričala sa voditeljem, pogledajte u prilogu na početku teksta.

BONUS VIDEO: Tatjana Macura – UDRUŽENJE MAME SU ZAKON

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar