Brankica Janković i patrijarh Porfirije Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ragovala je na snimak koji je pojavio na društvenim mrežama, a na kome patrijarh Porfirije govori o "senzitivnom jeziku", obraćajući se nekome sa "jadnice".

„Duboko su ponižavajuće i uznemiravajuće reči koje su se pojavile u javnom prostoru, kojima se žene nazivaju bednicama i jadnicama, posebno jer ih izgovara patrijarh SPC.  Dodatno zabrinjava što takve reči dolaze u trenucima „izuzetno teškim za naše društvo, u kojima smo se suočili sa dve velike tragedije i kada nam smrtno stradaju najranjiviji u društvu – deca i žene.

U danima tuge i bola, i kada brojimo 18. ženu žrtvu porodičnog nasilja, i dok su žene izložene raznim oblicima diskriminacije, nasilju i agresiji, najmanje što se očekuje od svih nas je da imamo svest o težini i odgovornosti za izgovorene reči“, napisala je poverenica na društvenoj mreži Fejsbuk.

Podsetimo, na društvenim mrežama se pojavio snimak na kome patrijarh Porfirije govori o „senzitivnom jeziku“, obraćajući se nekome sa „jadnice“.

„Plakao bih, vrištao bih od muke, kad vidim jadnicu koja menja teze, pa kaže ‘a zašto nisu brinuli se o ženama, žene su ugrožene’, pa jesu ugrožene, svi smo ugroženi od tebe bre bedo jedna“, neke su od patrijarhovih reči.

Inače, ovo nije prvi put da patrijarh govori o rodno senzitivnom jeziku. U uskršnjoj poslanici je rekao da se iza njega krije „borba protiv braka i porodice kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovekovog ličnog i sabornog života“.

***

BONUS VIDEO: Patrijarh Porfirije je, pored Vučića, gazda broj 2

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare