Ustanove kulture kojima je Grad Beograd osnivač, pružiće pomoć i omogućiti nastavu za đake Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" koji nisu spremni da dođu u prostorije škole. Roditelji treba da se izjasne koje ustanove su im prihvatljive, kako bi Ministarstvo prosvete u petak pripremilo plan aktivnosti za sledeću nedelju u dostupnim objektima. Da li je rešenje konačno pronađeno, otkrivaju predsednik Saveta roditelja ove škole Igor Đorđević i jedan od roditelja advokat Vojin Šaljić.

Pored ustanove „Dečji kulturni centar“ koja je prva ponudila svoj prostor za đake „Ribnikara“ koji ne žele da se vrate u školu, sve ustanove kulture u Gradu Beogradu, takođe će biti na raspolaganju đacima, a to su ustanova kulture „Gvarnerijus“, Kulturni centar Beograda, galerija Artget, Centar za likovno obrazovanje „Šumatovačka“, Dom omladine Beograda, Dečji kulturni centar Beograd, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Muzej grada Beograda, Pedagoški muzej, Kuća legata, Biblioteka grada Beograda i Dečije odeljenje Doma sindikata.

Roditelji treba da se opredele za neku od predloženih varijanti i to potvrde Ministarstvu prosvete. Resorno ministarstvo će na osnovu tog spiska u petak pripremiti plan aktivnosti za sledeću nedelju za učenike u dostupnim objektima.

„Ovo je jedna veliki korak rešenja, ima još dosta stvari koje moraju da se urade, da se vidi da li će taj plan biti prihvatljiv za decu koja nisu spremna da s evrate u školu“, rekao je Đorđević.

Advokat se složio, ali je pitao i ko je taj koji će donositi odluku u koju ustanovu će se odlaziti i na koji način i koje aktivnosti će se tamo realizovati.

„Trebalo bi poseban Tim Vlade da se formira, da upravljanje škole pređe na Tim, da upravlja kriznom situacijom“, rekao je advokat.

Pročitajte još:

On je potom govorio o učenicima koji ne idu u školu i pitao se šta je urađeno za njih.

„Vi imate jednu trećinu učenika koja ne ide u školu. Pitam, šta je škola uradila za njih? U ponedeljak je krenula nastava, deca koja ne dolaze u školu, nemaju nastavu. Kakva je to poruka? Po meni je potrebno rešenje za sve. Ako hoćemo da mislimo na sve, treba nam sistemsko rešenje iznad nivoa uprave škole. A pelujem d aneka viša institucija, a mislim na Vladu, preuzme ovu kriznu situaciju. Ne osuđujem roditleje koji šalju decu u školu. Ali, nisu sva deca prošla kroz isti intezitet trauma“.

Pričali su, potom, ko procenjuje koliko je dete traumatizovano zbog ove tragedije.

Pogledajte u videu na početku teksta razgovor predsednika Saveta roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“ i jednog od roditelja.

BONUS VIDEO: Za đake u „Ribnikaru“ neće biti neopravdanih izostanaka: Direktor školske uprave je razrešio najveće roditeljske dileme

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar