Novinar Milenko Vasović obratio se okupljenima na protestu protiv iskopavanja litijuma u Kosjeriću i tom prilikom je poručio da "nas ima dosta, da ima nade i da ćemo pobediti".

„Drago mi je da je naš Kosjerić stao u liniju gradova koji su se pobunuli protiv ovog zla koje nam se priprema. Stali smo rame uz rame sa Šapcem, Aranđelovcem, Kraljevom i drugim mestima koja su se digla i ne žele da gledaju mirne i pognute glave kako se Srbiji priprema nesreća. Mesecima unazad gledamo na delu pokušaj ubistva jednog naroda i jedne države“, naveo je Vasović.

Kako je dodao, neće biti lako odbraniti se jer je protivnik moćan, piše N1.

„Pomažu mu oni koji bi trebalo da stanu uz narod, da nas zaštite od svetskih političara koji su se ustremili na Srbiju“, naveo je novinar.

Potom su usledili uzvici: „Rio Tinto neće kopati!“.

Duško Brković, profesor Agronomskog fakulteta iz Čačka rekao je na protestu u Kosjeriću da je sve rečeno kada je objavljen rad eminentnih ljudi, biologa i akademika u vezi sa ispitivanjima projekta Jadar i uticaja iskopavanja litijuma na životnu sredinu.

Lazarević: U pitanju je rat

Rudarski inženjer Suzana Lazarević obratila se okupljenima u Mladenovcu, i rekla da će „iza Rio Tinta ostati milioni tona zauvek otrovne jalovine“.

„U pitanju je arsen, živa soda… Kažu – čvrsti ostatak, da, on se sastoji od sumporne kiseline, on mora negde da ispari, da se rastvori“, navela je Lazarević.

Ovo što nam se dešava, dodala je, nije pitanje ekologije i rudarenja.

„U pitanju je rat. Kako drugačije razumeti nešto što je svakom detetu jasno? Najeminentniji stručnjaci ove zemlje iz SANU dali su svoje mišljenje. To su doktori prirodnih nauka. Dali su jasno mišljenje i rekli da je to katastrofa za Srbiju“, istakla je ona.

Lazarević je upitala zašto se „ćerka firma“ Rio Tinta zove baš Rio Sava.

Potom su građani uzvikivali: „Rio Tinto, marš iz Srbije!“.

Mladenovčani su poslali i poruku da se referendum neće održati, i poslali podršku ostalim stanovnicima zemlje. Nakon što su obraćanja završena, okupljeni su počeli da se razilaze, čime je protest u Mladenovcu završen.

***

BONUS VIDEO – Vladimir Štimac na protestu u Kosjeriću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare