Topolska 19 Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tokom proteklih nedelja nastavljeni su radovi na predratnoj vili u Topolskoj 19, koja se odlukom Vlade Srbije nalazi pod zaštitom u okviru Prostorno kulturno-istorijske celine Krunski venac. Iako je projektnom dokumentacijom, kao i uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda jasno određen obim radova koji se na zaštićenom objektu mogu preduzimati, investitor bahato nastavlja sa izvođenjem nelegalnih radova, mimo rešenja Zavoda i nadležne inspekcije.

Povodom ovog događaja, Društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca, oglasilo se saopštenjem, rekavši da su obavestili Zavod za zaštitu spomenika kulture, koji je izlaskom na teren 18. februara ove godine utvrdio da se „nastavlja flagrantno kršenje njihovih uslova“.

Topolska 19 Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Iako je nadležna građevinska inspekcija prošle godine svojim rešenjem zatvorila gradilište, zamenik tužioca Prvog opštinskog tužilaštva Nikola Stojanović dozvolio je da se nastave radovi kako bi se objekat navodno vratio u pređašnje stanje. Time je zapravo omogućio investitoru da nastavi sa kršenjem zakona a to mu omogućava i dalje čime se otvara pitanje, odnosno sumnja u vezi sa namerama i samog zamenika tužioca“, saopštili su iz udruženja.

Foto: Udruženje Topolska, Društvo za ulepšavanje Vračara i Društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca

„Zbog svega navedenog, ovim putem upoznajemo javnost sa još jednim primerom investitorskog bahaćenja ali i nefunkcionisanja pravne države i javno zahtevamo od nadležnog tužilaštva da konačno pokrene odgovarajuće postupke protiv počinilaca krivičnih dela. U protivnom, javnost s pravom može da postavi pitanje zameniku tužioca Nikoli Stojanoviću zašto dozvoljava kršenje prava umesto da ih štiti“, stoji u javnom saopštenju Društva za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca.

Foto: Udruženje Topolska, Društvo za ulepšavanje Vračara i Društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca

BONUS VIDEO: Građani štite predratnu vilu na Vračaru koju je investitor bez dozvole počeo da ruši

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar