Foto: Medija centar Beograd

Predsednica Udruženja "Mame su zakon" Tatjana Macura pozdravila je odluku da država podstakne rađanje drugog i trećeg detesa sa 100.000 dinara.

„Pozdravljamo sve izmene Zakona koje idu u pravcu jačanja finansijskih kapaciteta porodice jer pronatalitetne politike jesu politike od najvišeg nacionalnog interesa danas i biće i u budućnosti. Uz njih očekujemo da ćemo uskoro videti i izmene koje će urediti status porodilja preduzetnica koje sadašnji zakon tretira kao nezaposlene. Očekujemo i trajnije rešenje za sve one žene koje se nalaze na privremenim i povremenim poslovima, koje su nezaposlene ili ekonomski neaktivne i podsećamo da se ovaj problem može rešiti tako da se svim porodiljama u Srbiji u trajanju od godinu dana garantuje naknada tokom porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta najmanje u visini republičkog minimalca“, kaže Tatjana Macura, predsednica Udruženja „Mame su zakon“.

Država mora da osmisli i paket mera podrške koji se odnose na porodice sa decom i nakon što se završi taj rani period, ističe ona.

„Mora da obezbedi dovoljan broj mesta u vrtićima, pripremom paketa mera podrške poslodavcima koji zapošljavaju žene sa decom koje žele da rade, besplatnim udžbenicima tokom osnovne i srednje škole, kao i drugim vidovima podrške prilagođenim potrebama roditeljstva u 21. veku“, naglašava Macura.

Bonus video: Tatjana Macura i Jovana Ružičić: Napraviti razliku između podrške i mera za podsticanje nataliteta

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar