Foto:TANJUG/ BEOINFO/ PREDRAG MITIC, Privatna arhiva

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prethodnih dana napunio je poštanske sandučiće Beograđana propagandnim letkom maskiranim u poziv na masovnu vakcinaciju građana starijih od 65 godina. Da je u pitanju propagandni letak a ne poziv na podizanje svesti građana o imunizaciji pokazuje bar pet neistina koje je zamenik gradonačelnika naveo u pismu.

Kampanja za masovnu vakcinaciju u Srbiji je u punom jeku. S punim pravom: vakcine su, sigurno je, jedini izlaz iz globalne epidemije koronavirusa, koji je u Srbiji odneo preko 4.000 života.

Shodno tome, logično je i poželjno da i država Srbija podstakne građane da se vakcinišu i na taj način sačuvaju i svoje i zdravlje svojih bližnjih. Bilo bi idealno ako bi u taj poduhvat država (i grad Beograd u ovom slučaju) ušla sa željom da edukuje građane o njihovim pravima i mogućnostima, umesto da ga posmatra kao još jednu priliku za propagiranje uspeha Vlade i predsednika Vučića.

Nije tome odoleo ni pomenuti zamenik gradonačelnika, koji je u tu svrhu upotrebio pismo koje poslednjih dana cirkuliše Beogradom. Kako ono izgleda pogledajte ispod:

Osim servisnih informacija, koje ćete pronaći u poslednjim pasusima, u njemu ima mnogo propagande – nedokazivih tvrdnji između realnosti i mašte – ali i bar pet prosto neistinitih iskaza.

„Primili smo sve zaražene“

„Pandemija je zahvatila ceo svet i za razliku od mnogih drugih, bogatijih zemalja od Srbije, naš zdravstveni sistem je primio sve zaražene…“

Ne, Srbija nije primila sve zaražene u svoj zdravstveni sistem, prosto zato što nije mogla: neodgovornošću izvršne vlasti – koja se najpre smejala virusu dok je on već ubijao ljude po Srbiji, tajila podatke o broju zaraženih i umrlih radi svoje promocije, i sve vreme zanemarivala sopstvene epidemijske propise (kad im je tako bilo po volji) – broj zaraženih koronavirusom učinio je da zdravstveni sistem u jednom trenutku pukne.

Koliko je bilo onih koji su u tom periodu padali u redovima ispred kovid ambulanti ili umirali kod kuće nemoguće je izbrojati. Nova.rs je pisala o mnogima, i na tome i baziramo uverenje da ova rečenica pisma koje potpisuje zamenik gradonačelnika, nažalost, nije istinita.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„U Srbiji je svako ko se razboleo primljen u bolnicu…“

Dvaput ponovljena laž i dalje nije istina. Ipak, pošto se u ovoj tvrdnji ne precizira da se misli na zaražene koronom, hajde da, za svaki slučaj, podsetimo i na to da je – prelaskom velikog broja medicinskih ustanova u kovid režim – ogroman broj hroničnih bolesnika i pacijenata koji pate od malignih oboljenja takođe ostao bez bolničke nege u ovom periodu. Sistem je pukao.

Zato je među zdravstvenim radnicima i naročito pacijentima – kako je u razgovoru za Nova.rs primetio njihov zastupnik Pilipović – poznato da se u Srbiji više umiralo zbog izostanka medicinske nege usled korone, nego od korone – same zaraze.   

„…lekova imamo dovoljno…“

Ni ovo, nažalost, nije istina. Nova.rs je na krajem 2020. godine preneo zabrinutost pacijenata koji su konstatovali da lekova koji se koriste nakon preležanog kovida19 – levoke, fraksiparina, pa i aspirina – ili nema u potpunosti ili nema u dovoljnim količinama. Umesto ovih lekova, u apotekama su građane upućivali na zamenske lekove. To nije bio prvi put da je ovakva nestašica po sredi.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Šire gledano, Srbija je nekoliko puta prolazila kroz nestašicu osnovnih sredstava za borbu protiv korone. Najpre ni za lekare nije bilo dovoljno zaštitnih maski i hazmat odela (naša koleginica Ana Lalić je zbog toga što je javnosti prenela tu informaciju i uhapšena); testova na koronu takođe na početku nije bilo dovoljno, a potom smo testirali nedovoljno građana da bismo „stali na rep“ epidemiji, da bismo, na kraju, podigli cenu testova.

Sve to jasno govori da nismo bili spremni na epidemiju ovih razmera. Nema u tome mesta stidu – nisu bile spremne ni mnogo bogatije i organizovanije države. Sramota je, međutim, lagati o tome.

„Nakon što su se, prema planu Ministarstva zdravlja, vakcinisali štićenici domova za stare, a potom i lekari i medicinsko osbolje…“

Ovo prosto nije tačno.

Vakcinacija štićenika domova za stare, tačno je, jeste počela praktično odmah po dobijanju vakcina, ali nije završena. Ni svi lekari i medicinsko osoblje nisu vakcinisani (a kamoli revakcinisani). Inače, plan imunizacije je strategija koje se država ne drži naročito čvrsto. Da je tako, ne samo što ne bismo – pre pojedinih lekara iz crvenih kovid zona, pre velikog broja korisnika staračkih domova, medicinskih sestara takođe – svedočili pelcovanju najviših državnih službenika, nego ni ostalih grupa stanovništva, prioritetnih ili one koje to nisu.

Osim toga, sam plan vakcinacije nije do kraja jasan. Donesen je netransparentno i prepun je nelogčnosti, na koje su ukazivali i stručnjaci i ljudi iz ugroženih grupa koji su zbog njega negodovali. 

Toga u pismu, razumljivo, nema.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Na red dolaze stariji od 75 godina…“

Umesto elaboriranja ove poslednje laži, evo ispovesti Beograđanina Nikole Đukića, 

Redakciji našeg portala javio se čitalac Nikola Đukić iz Beograda koji, kako tvrdi, nikako da dočeka vakcinaciju starih i ugroženih članova porodice, među kojima je i pacijent na dijalizi.

Svi su prijavljeni preko portala eUprava, ali poziva još uvek nema. Nakon dvonedeljnog čekanja, vakcinu je primio samo njegov deda, koji ima 95 godina. Majka, otac i tašta i dalje čekaju.