Panika zbog nestašice: Nema fraksiparina ni njegovih zamena

Zdravlje 01. jan. 202110:53 > 11:06
Podeli:
suplementi
Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Fraksiparin je lek koji sprečava zgrušavanje krvi i stvaranje opasnih ugrušaka. On se u poslednje vreme dosta koristi u kovid terapiji, ali je vrlo važan i za pacijente pre i posle operacija, za hemodijalizu, za trudnice i - onkološke pacijente. Jasno je da je nestašica ovog leka veliki problem, a slično je i sa njegovim zamenama. Iz kompanije Farmalogist, koja je distibuter fraksiparina za Srbiju, i iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za portal Nova.rs govore kada će ovog leka ponovo biti.

U apotekama fraksiparina nema, a skoro isto je i sa njegovim zamenama, koje se tek ponegde mogu naći. S druge strane, iz kompanije Farmalogist i iz RFZO za portal Nova.rs najavljuju da se nova nabavka fraksiparina očekuje u januaru.

Šta je fraksiparin

Dr sc. med. Mirjana Kovač, viši naučni saradnik Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i specijalista transfuziologije i hematologije,
za portal Nova.rs govori za šta se koristi fraksiparin i za koje pacijente je vrlo važan.

„Fraksiparin je antikoagulantni lek koji sprečava zgrušavanje krvi. Veoma je važan za sve one pacijente koji su u riziku da razviju trombozu, za pacijente koji imaju povećan rizik za nastanak trombotičkih komplikacija nakon hirurških intervencija (posebno ortopedske). Takođe, onkološki pacijenti su visoko rizični za razvoj venske tromboze. To je i lek koji se u toku trudnoće primenjuje kod lečenja akutne tromboze ili kod trudnica sa utvrđenom trombofilijom koje su imale komplikacije u prethodnim trudnoćama (ponavljani gubici trudnoće)“, priča doktorka Mirjana Kovač.

Pročitajte još:

Pošto se pokazalo da kovid 19, između ostalog, nosi i komplikacije sa stvaranjem opasnih trombova, fraksiparin je neretko deo obavezne terapije i za kovid pacijente.

„Imajući u vidu visok rizik za razvoj trombotičkih komplikacija, za ove pacijente je važno da se adekvatno planira primena heparina (fraksiparina) u toku lečenja.“

A ukoliko njega nema, šta je alternativna terapija?

„Kod nas postoje registrovani i drugi preparati heparina, kao što su fragmin ili kleksan. Za pacijente koji se otpuštaju iz bolnice i nastavljaju lečenje u kućnim uslovima, a treba da nastave sa ovom terapijom, lek izbora može biti nova antikoagulantna terapija (Rivaroxaban ili Eliquis). Međutim, to su lekovi koje propisuje lekar koji je lečio bolesnika i navode se obavezno u otpusnoj listi“, napominje doktorka.

Ali, osim što fraksiparina u apotekama nema, i to nedeljama unazad, problem je i sa njegovim zamenama, kleksanom i fragminom. To su za naš portal potvrdili iz apoteka Galenpharm, dok u Apoteci Beograd kažu da u svega nekoliko njihovih ustanova trenutno može da se nađe „malo fragmina“.

Ipak, pitanje je dokle će tako biti jer je potražnja velika.

Nove ture početkom januara

Iz kompanije Farmalogist, koja je distributer fraksiparina za Srbiju, za portal Nova.rs otkrivaju kada ovaj lek ponovo stiže.

„Značajno povećana potrošnja leka fraksiparin, naročito u novembru, a koja se nastavila i tokom decembra, usled povećanja broja oblolelih od kovida 19 i njegove primene u terapiji u zdravstvenim ustanovama-bolnicama, dovela je do toga da su se u apoteke u proteklim danima isporučivale količine manje od traženih. Međutim, u ovoj grupi lekova pored fraksiparina, dostupni su još fragmin i kleksan. Samo je potrebno da u zavisnosti od toga koji je od ova tri leka raspoloživ – zdravstveni radnici, lekari i farmaceuti prilagode doziranje. Ovi lekovi se kontinuirano nabavljaju i isporučuju, ima ih u dovoljnim količinama i nema razloga da se kreira utisak nestašica, radi se samo o prevelikoj tražnji“, kaže za portal Nova.rs mr ph. Danijela Radmanović, v.d. direktora Farmalogist d.o.o. Beograd, i ističe da se dodatne količine fraksiparina i stabilizacija snabdevanja apoteka ovim lekom, prema najavama proizvođača, očekuju se već u prvim danima januara.

Slično za portal Nova.rs kažu i iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

„Uvoz ovih lekova vrše veleprodaje i naredni uvozi se očekuju već u prvoj polovini januara, a do tada veleprodaje trenutno raspolažu sa dovoljnom količinom lekova koji su terapijske alternative leku fraksiparin“, kažu iz RFZO i napominju da se nikako ne može govoriti o nedovoljnim količinama ovih lekova, već o izmenama ustaljene navike u propisivanju fraksiparina, odnosno o ravnomernijoj upotrebi i drugih zamenskih lekova.

Zašto ga nema

Iz RFZO ističu da su oni zbog povećane potrošnje ovih lekova za potrebe lečenja obolelih od kovida blagovremeno raspisali i okončali nabavku ovih lekova u značajno većoj količini od uobičajene mesečne potrošnje niskomolekularnih heparina.

„To je učinjeno upravo zbog sigurnijeg obezbeđivanja potrebnih količina ovih lekova za lečenje osiguranih lica u bolnicama i preko domova zdravlja. Lekovi fraksiparin, fragmin i kleksan se nalaze na Listi B lekova, što znači da se iz sredstava obaveznog zadravstvenog osiguranja obezbeđuju za lečenje u bolnicama i preko domova zdravlja, ali o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja se ne izdaju preko lekarskog recepta u apotekama, tj. apoteke se ne snabdevaju ovim lekovima preko nabavke koju sprovodi RFZO.“

Dakle, apoteke se fraksiparinom ne snabdevaju preko RZFO, već preko dobavljača.

A pošto, kako kažu iz RFZO, dobavljači nisu veleprodajama obezbedili dovoljne količine fraksiparina, obezbeđene su, tvrde, „potrebne količine druga dva zamenska leka“, iako je na terenu slika potpuno drugačija, pa je gotovo nemoguće naći i zamenu.

„O postojanju terapijskih alternativa leku fraksiparin, RFZO je obavestio i sve zdravstvene ustanove sa kojima ima zaključen ugovor o pružanju zdravstvene zaštite, uključujući i apoteke, koje same vrše snabdevanje ovim lekovima“, kažu iz RFZO.

I dok fraksiparin ne stigne ponovo u Srbiju, možemo samo da se uzdamo u tvrdnje koje smo čuli i da se nadamo da će zamenskih lekova biti dovoljno za sve one kojima su potrebni.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram