Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs/TANJUG/TARA RADOVANOVIC

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić pre samo dva meseca bio je "siguran" da će cena spomenika Stefanu Nemanji biti objavljena kada on bude završen. Pre šest dana spomenik je otkriven u svečanoj ceremoniji, a koliko novca građana Srbije je potrošeno na taj poduhvat Vesić još nije obelodanio.

Mnogo toga je „škripalo“ oko podizanja spomenika osnivaču srednjovekovne srpske države. Osim niza vizuelnih promašaja, sporno je, ali i nezakonito, što građani ni nakon tri i po godine od raspisanog međunarodnog konkursa nisu upoznati koliko je njihovog novca potrošeno za izgradnju očigledno skupocene statue Stefana Nemanje.

Goran Vesić, koji je u ovom projektu bio glavni operativac, javnost je u nekoliko navrata slagao o tome kada će objaviti cenu spomenika.

Tako je 13. decembra prošle godine rekao da je cenu odredila Vlada Srbije i da je „siguran da će, kad bude postavljen spomenik, to biti i objavljeno“.

„Nema razloga da to ostane nekakva tajna, kao što nije tajna ni da će Savski trg koštati više od 20 milona evra“, rekao je Vesić.

Istu laž zamenik gradonačelnika ponovio je i na dan kada je otvoren spomenik, 27. januara. On je tada rekao da je zahtev vajara bio takav da se cena spomеnika nе otkriva dok radovi nе budu gotovi.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Vesić je izjavio i da „nе vidi razlog“ da ona ne bude objavljena nakon dobijanja odobrеnja.

Na stranu što po zakonima države Srbije vajar ne može da odlučuje kada će biti obelodanjen takav podatak, ali Vesić je i tada praktično ponovio da će cena biti objavljena kada radovi budu gotovi.

Iako je rekao i da u tome nema ništa mistеriozno i da jе zahtеv vajara bio takav da sе cеna spomеnika nе objavljujе do završеtka radova, dani prolaze, građani se slikaju ispred njegovog čudesnog projekta, a cena je i dalje tajna.

Tajna do 2023?

Nije isključeno da ovaj podatak nećemo saznati sve do 2023. godine, a možda ni tada. Naime, na zahtev grupe profesora Filozofskog fakulteta da im dostavi podatak o ceni koštanja spomenika, Sekretarijat za kulturu grada Beograda naveo je da ne može da odgovori na njihov zahtev jer su u pitanju podaci koji su označeni oznakom poverljivo.

U dopisu Sekretarijata se navodi da je taj podatak poverljivim proglašen zaključkom Vlade Srbije od 18. jula 2018. godine kada je određeno da ta poverljivost traje do 2023. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare